33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
13. 6. 2021
0 komentářů
33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken
Redakční článek

V tomto týdnu jsme opravovali špatně použitou střešní folii a pustili jsme se do nadkrokevní izolace na severní straně domu. A nakonec jsme se dali do velkého úklidu v domě i kolem něj před tím, než nám oknaři přijedou namontovat okna.

5. 1. 2021 – Den 118 – 2 hodiny na stavbě (7 hodin řemeslníci)

Na stavbě jsem zejména zajišťoval odklízení obalů, abych je uklidil do domu ještě za sucha a následně je mohl roztřídit a recyklovat.

Dále jsem fungoval občas jako pomocná síla typu „přines/podej“ a v neposlední řadě jsem sbíral odřezky latí a palubek padající ze střechy.

Zbytek času jsem trávil natáčením, aby mohli svépomocníci co nejlépe vidět postup realizace střechy v projektu e4 dům svépomocí.

Kolem 9. hodiny dorazilo na stavbu 8 pokrývačů a pustili se do odstraňování kontralatí a fólie umístěné na nadkrokevní izolaci na jižní straně střechy. Důvodem odstraňování fólie je původně chybně použitá fólie, kterou jsme na střechu dali.

33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken
Reklama

Námi použitá fólie s označením Vapour Brake DT patří do interiéru pod krokve, jakmile je provedeno zateplení vatou z vnitřní strany domu. Na střechu přijít nesmí, protože by se přes ni z interiéru nedostala případná vlhkost, která by tak zůstávala pod fólií, respektive mezi fólií a nadkrokevní izolací.

Chyby si všiml až technik Wienerbergeru, který se v noci díval na záznam živého vysílání z pokládky nadkrokevní izolace.

Postup opravy byl tedy takový, že se „špatná fólie“ odstranila a všechny otvory v nadkrokevce se postupně pěnily nízkoexpanzní PUR pěnou.

Jakmile byla fólie celá odstraněna, založila ses odpodu správná fólie Tondach mono DT double tape, tedy s oboustrannou lepící páskou, a znovu se odspodu našroubovaly kontralatě spolu s leznými latěni až nahoru k hřebeni.

Pěna na prvních deskách byla měkká, takže ji stačilo jen zamáčknout. Zatvrdlou pěnu v dalších řadách vždy pokrývači před rozvinutím pásu fólie odřezali nožem.

33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken

Oprava jižní střechy jim trvala půl dne. Po obědě zbyl ještě čas na založení nadkrokevní izolace na severní straně střechy. Zde je přes vchod do domu udělán přesah střechy, takže se zakládání nadkrokevní izolace realizovalo trochu jinak.

Protože jsme nechtěli nechat dům přes Vánoce bez zakrytí, museli nejprve pokrývači sundat ze spodní části krokví plachtu a latě, kterými byla plachta přichycena.

Dále založili první palubku, která tvoří záklop přesahu střechy v úrovni kratších krokví. Nad vchodem do domu přejeli palubkou ve stejné úrovni. Později dokončí instalaci zbylých palubek směrem dolů ke vchodu.

Na palubky se provedlo našroubování zakládacího KVH hranolu na část střechy vlevo od vchodu. Pak již přišla na řadu nadkrokevní izolace iRoof.

Jakmile se střechaři dostali nad úroveň vchodu, umístili na krokve pomocnou lať. To, aby mohli plynule s deskou pokračovat na druhou stranu střechy, kde znovu umístili zakládací KVH hranol a dokončili dvě řady nadkrokevní izolace. A to včetně umístění okapního plechu, nalepení fólie a přišroubování kontralatí.

Reklama
33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken

Nakonec přišlo na řadu dokončení stříšky nad vchodem do domu. Palubky i nadkrokevní izolace se instalovaly postupně směrem odshora.

Desky iRoof nad vchodem se zkrátily na potřebnou délku směrem k zakládacímu hranolu. Po připevnění okapního plechu a natažení fólie Tondach mono DT stačilo našroubovat kontralatě a bylo hotovo.

Před odjezdem stihli pokrývači ještě přehodit plachtu zpět přes střechu pro případ, že by druhý den sněžilo a oni nemohli na stavbu dorazit.

6. 1. 2021 – Den 119 – 1 hodina na stavbě (4 hodiny řemeslníci)

Protože bylo na celý dnešní den hlášeno sněžení, dohodli jsme se včera s pokrývači, že si kolem 7. hodiny ráno zavoláme, řekneme, jaké je u nás aktuálně počasí a rozhodneme se, zda přijedou pracovat na střeše, nebo ne.

Sice mělo podle předpovědi začít sněžit už v noci, ale ani v 7 hodin ráno nebylo po sněhu nikde památky. Domluvili jsme se tedy, že dorazí alespoň dokončit severní stranu střechy s nadkrokevkou.

Reklama
33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken

Na stavbu dorazili řemeslníci opět kolem 9. hodiny a hned se pustili do rozebírání latí, které jsem na střechu natloukal při jejím opakovaném zaplachtování. Po odstranění plachty a latí šla práce opět jako na drátkách.

Po obou stranách střechy přečnívající přes štítové stěny se provedl záklop z palubek a následně se mohlo pokračovat v pokládce nadkrokevní izolace iRoof. Vzhledem k velikosti střechy vycházel rozměr i s rezervou pro závěrečné seříznutí na celé desky. Na střechu tak nakonec padlo přesně 100 kusů desek iRoof tloušťky 120 mm.

Při kladení desky přes štítovou stěnu domu jsme vždy na seříznuté cihly nanesli nízkoexpanzní pěnu. Po zaklopení desky byla mezera kompletně pěnou vyplněna. V horní části střechy (v hřebeni) se desky seřízly pod úhlem 35° a mezera mezi deskami se opět vyplnila nízkoexpanzní pěnou.

Pojistná hydroizolace v podobě střešní fólie Tondach mono DT se přelepila přes jednu a následně z druhé strany druhou desku. Potom stačilo na míru seříznout kontralatěpřišroubovat je přes desky do krokví.

Práce byla dokončena ve 13 hodin. Od této chvíle nám konečně nebude pršet ani sněžit do domu.

33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken

Sněžení se nakonec postupně během dopoledne rozběhlo. Kolem poledne již sníh zůstával pozvolna držet na střešní fólii a kolem 14. hodiny bylo již kolem nás skoro bílo. Práce jsme tedy pro tento den ukončili a zítra si opět ráno zavoláme a domluvíme, zda nám počasí dovolí pokračovat v instalaci okapů a laťování střechy.

10. 1. 2021 – Den 120 – 4 hodiny na stavbě

Za dva dny mají na stavbu dorazit oknaři. A protože máme rádi pořádek, vrhli jsme se na úklid vnitřku i okolí domu. Uvnitř bylo třeba poklidit všechny zbytky nadkrokevní izolace, igelitové obaly, kartonové krabice a jiné papíry, které jsme sem při realizaci nadkrokevní izolace uklidili před sněhem.

HS portál budeme stěhovat ručně podél domu, kde byly doposud palety s Porotherm MIAKO vložkami a položená betonářská výztuž, připravená na zahradní domek atp.

Cihly jsem přenosil na jedno místo a uskladnil je na palety. Betonářskou výztuž jsem přesunul blíže k budoucímu zahradnímu domku a za 4 hodinky společné práce jsme měli vše srovnané a uklizené pro další stavební etapu.

33. stavební týden – Oprava střešní folie, nadkrokevní izolace a úklid před montáží oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama