34. stavební týden – Montáž oken

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
23. 6. 2021
0 komentářů
34. stavební týden – Montáž oken
Redakční článek

V tomto týdnu nás čekala montáž oken a HS portálu.

12. 1. 2021 – Den 121 – 1 hodina na stavbě (4 hodiny řemeslníci)

V 8 hodin dorazila na stavbu montážní parta od firmy VEKRA a krátce po nich přijel také náklaďák s okny. O dnešní montáži oken jsem byl předem pravidelně informován SMS zprávami, takže byla jistota, že na ni nezapomenu.

Montovat budeme dřevěná okna VEKRA Natura 78, 2x vstupní dveře a 3 m široký HS portál do obývacího pokoje.

Vzhledem k aktuální nemožnosti zajet za dům s jakoukoliv manipulační technikou byli montážníci domluveni s dalšími kolegy, že jim přijedou kolem 11. hodiny pomoci s přesunem a umístěním HS portálu do otvoru.

Nákladní automobil s okny zajel na sousední parcelu a hydraulickou rukou složil všechny „palety“ s okny přes plot k domu. Dřevěné palety, které byly použity v našem případě pro okna, jsou vyráběny na míru pro každou zakázku a jednotlivá prkna jsou k sobě přišroubována. Na paletách byla okna zabalena tak, aby jim neuškodily ani případné nepříznivé povětrnostní podmínky.

Reklama
34. stavební týden – Montáž oken

Radost z palet jsem měl hlavně já, protože už jsem se nemohl dočkat, až z nich během léta sestavím nový zásyp nebo krmelec do revíru.

Než jsme se mohli pustit do realizace, narazili jsme na nečekanou situaci. I když byl ráno lehký mrazík, půda na sousední parcele byla rozmáčená a náklaďák při odjíždění zapadl. Zkoušeli jsme ho vytáhnout s mým Amarokem, ale ani náhon na všechna kola, redukce a uzamčení diferenciálu nepomohlo. Klouzal jsem také. Pomocí hydraulické ruky se automobil nadzvedl, zapadlé kolo jsme podsypali štěrkem a pak už se mi ho povedlo Amarokem vytáhnout. Auto jsem šel uklidit. Ale protože musel řidič při najíždění na silnici zajet ještě na sousední parcelu, zapadl při otáčení i tam. Znovu jsem vzal auto a již relativně v pohodě jsme jej vytáhli.

Po drobném úvodním zdržení můžeme jít montovat.

Pracovníci změřili teplotu ostění, aby měli jistotu, že bude možné aplikovat pěnu i interiérovou a exteriérovou fólii (parotěsnou a paropropustnou).

Okna a všechen potřebný instalační materiál si nanosili montážníci do domu a v garáži začali okna připravovat na montáž. Z rámů demontovali křídla a vytvořili si jednu „hromádku“ s rámy a druhou s křídly. Mezi jednotlivé prvky vkládali vždy desku polystyrenu, aby předešli jakémukoliv poškození laku.

34. stavební týden – Montáž oken
Reklama

Poté na rám nalepili interiérovou a exteriérovou fólii VEKRA. Pro snadnou orientaci jsou fólie barevně odlišeny. Červená dovnitř, bílá ven. Při nalepování fólií je nutné, aby v každém rohu zůstal kus fólie navíc – takzvané uši, aby bylo v otvoru i v koutech možné fólii snadno přilepit.

Následně se na rám našroubují kotvící páskové kotvy, které jsou žárově zinkované nebo nerezové. Páskové kotvy jsou ohebné a jejich umístění na rámu okna je pro každý typ okna jiné. Ke každému typu okna existuje speciální kotevní schéma, které musí montážníci dodržet.

Již během dopoledne začalo velmi silně sněžit, což znamenalo, že pravděpodobně nastane problém s nalepením exteriérové fólie na ostění stavebního otvoru. Podle hlavního technika VEKRA je možné fólii nalepit na ostění i dodatečně. Takže to případně zkusíme př zítřejším dokončování montáže.

Jakmile je rám připraven, umístí montážníci na parapet takzvané nosné podložky, které přenášejí celou váhu okna do parapetního zdiva. Nosné podložky jsou vyrobeny z plastu a každá barva podložky má jinou tloušťku.

Okno v otvoru si montážníci vyrovnají do vodováhy ve svislém i vodorovném směru a zajistí dřevěnými klíny. Pak přijde na řadu kotvení pomocí turbošroubů.

34. stavební týden – Montáž oken
Reklama

Dřevěná okna VEKRA Natura mají již z výroby v rámu připravené otvory pro turbošrouby, pokud je zvolen způsob kotvení do rámu. My jsme si přáli zvolit oba typy kotvení, takže kromě páskových kotev budou okna připevněna i přes rám. Do rámu se použil typ turbošroubu s menší hlavou.

Poté bylo možné přistoupit k vyplnění připojovací spáry, tedy mezery mezi rámem okna a ostěním otvoru. Pro vyplnění se používá speciální nízkoexpanzní pěna VEKRA, v našem případě dokonce zimní.

Jakmile pěna zavadla, provedli montážníci její zamačkání (nikoliv odřezání) do připojovací spáry a na ostění aplikovali sprej Aerosol Primer, s jehož pomocí zvýší přilnavost ostění pro nalepení fólií. Poté již stačilo fólii nalepit a zajistit tak mimo jiné i to, že pěna nebude vystavena ultrafialovému záření. Zachová si tak i nadále své stávající vlastnosti a nebude degradovat.

Podobě postupovali při montáži dveří i HS portálu.

U dveří byly již pod prahem z výroby osazeny purenitové zakládací profily, pod které montážníci opět usadili nosné podložky. Podle potřeby provedli dalšími podložkami vyrovnání dveří či HS portálu tak, aby byl ve správné výšce dle zakresleného vágrysu, tedy budoucí čisté podlahy.

34. stavební týden – Montáž oken

Vchodové dveře se vždy kotví do otvoru skrz rám, protože se u nich počítá s přenášením vyšších zátěžových sil, které na rám působí hmotnost křídla.

Největší makačku měli montážníci s HS portálem. S pomocníky, kteří na stavbu dorazili, se jim ale podařilo usadit portál na místo za relativně krátkou dobu.

Při kotvení do nadpraží (horní části otvoru) nastříleli hřebíky přímo do traverzy. Při kotvení do ostění (boků otvoru) je navrtali standardně přes kotvy a turbošrouby.

Pomocí nerezových úhelníků se provádí kotvení do betonové podlahy a do purenitového profilu. Po vyvrtání otvoru do podlahy dojde automaticky k proděravění hydroizolace. Proto montážníci do otvoru vtlačí hydroizolační tmel a teprve poté aplikují turbošroub, aby hydroizolační vlastnost zůstala zachována.

Odpoledne provedli montážníci nasazení křídel na namontovaná okna a vchodové dveře a zítra dokončí montáž všech prvků.

34. stavební týden – Montáž oken

13. 1. 2021 – Den 122 – 1 hodina na stavbě (4 hodiny řemeslníci)

Na dnešek montážníkům zbývalo namontovat okna v celém horním patře na západní a severní straně. Včera by toho jistě stihli více, ale kvůli silnému sněžení a relativně velké zimě byla práce komplikovanější.

S montážníky přijel navíc ještě jeden pracovník a při montáži postupovali tak, jak jsou zvyklí. Jeden lepí fólie na rámy. Dva pracovníci urovnávají a kotví rámy do otvorů. Další pracovník za nimi postupně aplikuje pěnu do připojovací spáry a když je pěna zavadnutá, jde ji zamačkávat a nalepit na ostění otvoru fólie.

Finále probíhalo tak, že všichni již postupně lepili fólie na ostění otvoru a pak se vrhli na úklid. Vše po sobě zametli a nandali do pytlů.

Po dokončení montáže se mnou šéf montážní party na tabletu vyplnil předávací protokol, který jsem prstem podepsal, a jakmile jej odeslal, dostal jsem jeho kopii na svůj e-mail.

34. stavební týden – Montáž oken

Protože jsou okna dřevěná, bude nutné při dalších stavebních pracích v interiéru zajistit dostatečné větrání. Zejména v okamžiku, kdy budou prováděny mokré procesy, jakými je například aplikace omítek nebo lití podlahy.

Při lití podlahy bude sice muset být dům 2 dny uzavřen, ale hned poté pustíme všechnu vlhkost pěkně ven.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací