8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
11. 10. 2020
0 komentářů
8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekalo zdění obvodových zdí.

1. 7. 2020 – Den 31 – 8 hodin na stavbě

Kolem 7:30 jsem začal připravovat stavbu na dnešní zdění. Mělo být velké horko, tak jsem chtěl do oběda udělat nějakou práci, aby pak mohl od Wienerbergeru přijet další kamion s várkou cihel.

Stavba byla založená a přikrytá. Bylo tedy třeba nejprve odstranit papírovou lepenku. Pak jsme se mohli připravit na zdění.

Ke zdění používáme pěnu Dryfix, která se u cihel plněných minerální vatou nanáší ve 4 pruzích. Aby nemusel člověk s pistolí přejet po každé cihle 4x, nasazuje se na konec aplikační pistole nástavec ve tvaru písmene „Y“. Díky tomu uděláme dva tahy, stejně jako u cihel bez vaty.

Máme v plánu do 4. řady vyzdít celý dům dokola a pak se věnovat jednotlivým stěnám. Nebude tak nutné stěhovat lešení nebo složitě sundavat zakrytí všech cihel.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

První rohy jsme měli již založené, takže stačilo natáhnout zednickou šňůru, podložit ji na obou koncích hřebíkem a začít zdít. Hřebík se pod provázek dává proto, aby se mezi cihlou a provázkem vytvořila mezera široká cca 1-2 mm. Tuto mezeru následně dodržujeme po celou dobu zdění řady zdiva. Pokud bychom mezeru neudělali, dávali bychom každou cihlu až na provázek a ten bychom postupně odtlačovali. Uprostřed stěny domu by tak mohla být zeď vyboulená.

Před nanášením pěny je důležité si připravit kbelík s vodou a malířskou štětku. Tu navlhčíme a s její pomocí cihly ometeme, abychom je zbavili prachu z broušení. Cihly je nutné do pěny pokládat svisle a ideálně je po pěně už neposouvat.

Když byla dozděna druhá řada po celém obvodu domu, přišlo na řadu založení rohů. U cihel Porotherm 44 Profi se postupuje tak, že si z celé cihly odříznete část s pery v místě první drážky u cihly. Další cihlou je cihla ½, kterou si z celé cihly vytvoříme řezem. Následně pokračujeme již celými cihlami. Cihly řežeme na portálové pile, kterou jsme si půjčili ze stavebnin DEK. Řez je tak hladký a přesný.

U rohů postupuji tak, že si rohovou cihlu urovnám do vodováhy, pak ji nakloním a nanesu pod ni zdící pěnu Dryfix. To proto, abych už pak nemusel s cihlou hýbat.

Reklama
8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

Protože bylo velké horko, práci jsme po obědě ukončili. Kolem 16. hodiny dorazil na stavbu kamion. Většinu palet jsme složili přímo na desku, kterou jsme si předtím trochu uklidili. Palety si převezeme paleťákem tam, kam bude potřeba.

K večeru jsme vyzdili jednu řadu zdiva a poté stavbu přikryli. V noci mělo totiž opět pršet.

14. 7. 2020 – Den 32 – 8 hodin na stavbě

Z předchozího dne jsme měli vyzděný celý obvod domu do výšky 3 řad a založeny rohy na 4. řadu. Od 5. řady budeme již potřebovat lešení, proto se budeme soustředit na zdění jen jedné stěny. Začali jsme na východní stěně u garáže. Po jejím dokončení přejdeme na protilehlou západní stranu u kuchyně s obývákem.

Kromě stěny vyzdíme vždy roh k otvoru. U garáže to bude otvor pro garážová vrata a dveřní otvor, kterým bude možné do garáže chodit ze zahrady.

Reklama
8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

U garážové stěny nebude napojení na žádné příčky, takže nemusíme myslet na nerezové spojky zdiva. Jediné, co je potřeba ohlídat, jsou otvory na okna v posledních 3 řadách. Vynechání otvoru provedeme už ve 4. řadě shora. To proto, abychom zde později mohli umístit cihly otočené vatou k sobě a aby pod oknem bylo pero nebo drážka.

Na lešení mám vždy dostatek cihel, kbelík, v němž mám metr, tužku, nůž a dvě pistole s pěnou, - jednu zdící pěnu Porotherm Dryfix extra a druhou pěnu DEKFOAM, kterou používám v místech dořezů. Druhý kbelík je na odpadky v podobě zbytků pěny, prázdné tuby od pěny atd. A třetí kbelík obsahuje vodu a malířskou štětku.

Při zdění si vždy nejprve připravím roh podle správné vazby rohu. Mezi rohy natáhnu zednickou šňůru, kterou opět vypodložím hřebíkem. Poté cihly očistím, nanesu pěnu Dryfix na asi 10 cihel a provádím zdění.

U zdění je opět nesmírně důležité ukládat cihly shora a do pěny je pustit, provést drobnou korekci, ale v žádném případě nesmíme jezdit po nanesené pěně.

Během dne se nám povedlo vyzdít stěnu do výšky 8 řad.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva
Reklama

17. 7. 2020 – Den 33 – 8 hodin na stavbě

Každé ráno při zdění obvodového zdiva začíná stejnou rutinou. Musíme sundat papírovou lepenku, kterou přikrýváme cihly před deštěm. Dále musíme připojit elektřinu k portálové pile, doplnit do pily čistou vodu, připravit palety s cihlami na zdění a donést potřebné nářadí.

S pěnou Dryfix odpadá míchání malty a následné čištění nářadí, což obvykle jednomu člověku zabere asi 30 minut.

Velkým pomocníkem je také pojízdná haki kostka, palety s cihlami uložené na desce a paletový vozík, díky němuž si cihly dovezeme přesně tam, kde jsou potřeba.

A jde se zdít.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

Na stěně u garáže zbývalo vyzdít 9. a 10. řadu cihel. Současně zdíme i celý roh, který je na jednom konci tvořen garážovými vraty a na druhém konci vstupními dveřmi vedoucími do garáže ze zahrady.

Opět jsme si nejprve na jednom konci připravili správnou vazbu rohu, kterou tvoří ¾ cihla a ½ cihla. ¾ cihlu si nejprve nasucho položím a urovnám se stěnou do vodováhy. Cihla může trochu vyčnívat ven z domu, protože jinak by nebyla ve svislé rovině a roh by někam „padal“.

Jelikož máme na horu přistavené lešení, vyzdil jsem vždy i cihly vedoucí k otvoru. A teprve poté jsme kostku přesunuli na opačný roh, kde byl postup stejný. Následně jsem opět mezi oběma rohy natáhl zednickou šňůru s hřebíkem.

Po dokončení 10. řady jsme stěnu opět zakryli a převezli lešení na opačný konec domu – západní stranu. Zde jsme 4. řadu cihel vyzdili ještě bez lešení. Pak jsme dle projektu zkontrolovali, kde budou umístěna okna.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

Okna jsou kótována ve výšce 925 mm od čisté podlahy, která bude mít 200 mm. Cihla je vysoká 250 mm, což znamená, že parapet by měl být ve výšce 4,5 cihly. Trochu jiné to bude u okna kuchyňského, kde bude parapet tvořit 5. řada cihel.

Jelikož se cihly v místě parapetu otáčí o 90°, vynecháváme otvor pro okno již v 5. řadě. Umístění otočených cihel provedeme ale až později v celém patře současně, abychom nerozmíchávali maltu na víckrát.

Na západní straně domu se nám povedlo vyzdít stěnu do výšky 8. řady cihel.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva

18. 7. 2020 – Den 34 – 2 hodiny na stavbě

Na západní stěně nám zbývá dozdít 2 řady. Nad 10. řadou budou uleženy překlady Porotherm Vario se schránkami Vario UNI.

Díky vyzdění dvou protilehlých stěn máme nyní hotové všechny rohy.

V příštím týdnu nám tedy práce s rohy odpadne, ale budeme muset dávat pozor, abychom do zdiva umístili nerezové spojky zdiva, na něž budou později napojeny vnitřní nosné a nenosné stěny.

8. a 9. stavební týden – Zdění obvodového zdiva
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama