10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
9. 11. 2020
0 komentářů
10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekalo dokončení severní a jižní stěny a zdění parapetů u oken.

20. 7. 2020 – Den 35 – 6 hodin na stavbě

Na dnešek jsme zvolili pro zdění severní stěnu, tedy stěnu směrem do ulice. Na té bude nutné pamatovat na nerezové stěnové spony, které slouží pro budoucí napojení vnitřních nosných a nenosných zdí na obvodové zdivo.

Ráno jsme tradičně odstranili ze stěny zakrývací plachtu. Používáme nejlevnější papírovou lepenku. Roli stačí rozříznout na půl a podle potřeby si udělat dlouhý pás přesně na zdivo. Výhodou je, že se nám s ní snáze manipuluje než například se zbytky igelitů.

Protože už máme vyzděné stěny na východní a západní straně včetně rohů, odpadne nám dnes vytváření rohové vazby. Do každé řady tak stačí natáhnout provázek, důkladně očistit zdivo navlhčeným štětcem a můžeme zdít.

Reklama

Otvor pro okno vynecháme vždy o jednu řadu níže, než má podle projektu být, a to proto, abychom tam později mohli umístit cihlu otočenou o 90°. To znamená, že neuvidíme shora vatu, ale čelo cihly s pery. Do některých oken budeme dávat otočenou celou cihlu, ta přijde standardně na pěnu Drifyx. A tam, kde budou cihly poloviční, budeme muset použít termo maltu.

10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů

Tam, kde mají být na obvodové stěny napojeny vnitřní nosné či nenosné zdi, si vždy připravíme dvě spojky, pro nenosné stačí jedna.

V řadě, kde mají být spojky použity, si předem vybrousím malou úhlovou bruskou drážku. Pro jistotu si vždytato místa na cihlách zakreslím, abych znal šířku budoucí napojované stěny.

Reklama

Při zdění je nutné se před místem, kde má být spojka zdiva, zastavit a drážku důkladně očistit, nanést do ní pěnu, vložit spojku zdiva, nanést pěnu a následně přezdít další řadou zdiva. Jakmile pěna trochu zatuhne, spojky zdiva ohnu směrem dolů, aby netrčely do prostoru a někdo se nezranil.

Díky Haki lešení, broušeným cihlám, portálové pile a zdění na pěnu šla práce rychle. Za 6 hodin jsme vyzdili stěnu do výšky 10 řad. Poslední jižní stranu se nám už pak nechtělo začínat a nechali jsme si ji na příště.

10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů

21. 7. 2020 – Den 36 – 7 hodin na stavbě

Ráno jsem Vojtu se Šimonem nechal připravit stavbu. To znamená odkrýt cihly na stěně, kterou budeme vyzdívat, nanosit nářadí na zdění, prodlužku a vodu k pile, flexu na nerezové spojky zdiva atd.

Reklama

Postup zdění byl naprosto stejný jako včera. Jediné, co bylo třeba vyřešit, byl nedostatek cihel. To pro chlapce znamenalo, že museli polovinu palety nanosit z venku dovnitř do domu. Kolem 15. hodiny měl dorazit kamion s překlady, schránkami Porotherm Varion UNI, do kterých se instalují venkovní rolety a žaluzie a také s cihlami pro vnitřní nosné stěny.

Jakmile byla jižní strana dozděná, cihly jsme opět zakryli a před příjezdem kamionu celou desku důkladně zametli. Kamion sice mohl po sousedních parcelách přijet k pozemku, ale přes plot a vyzděnou obvodovou stěnu není možné složit rukou palety dovnitř do domu. Řidič tedy nechal vlek odpojený za plotem a autem zajel na pozemek před garáž. Snadno tak mohl složit vše na desku. Já jsem si předem spočítal, kolik přibližně budeme v přízemí na nosné stěny potřebovat cihel a zbylé tři palety nechal složit rovnou vedle domu.

10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů

Před ukončením stavebních prací jsem chtěl ještě dodělat všechny parapety, ale dva nám zůstali na příště. U oken, kde má být v místě parapetu celá cihla jen otočená o 90°, stačilo vyzdít cihly na pěnu. Pro jistotu jsem pěnu nanášel i na svislou styčnou plochu. Abych měl na obou stranách drážky, zvolil jsem cihly ½, ale neřezal je.

Tam, kde bude parapet níže, tedy v polovině modulu, mají být v místě parapetu umístěny ½ cihly (rozříznuté). Řezanou stranu nelze lepit na pěnu, takže jsem si předem koupil několik pytlů tepelné izolační malty a cihly urovnal do maltového lože.

Překvapilo mě, jak rychle dokáží namočené cihly vodu z malty vysát. Zjistil jsem tak, že musím cihly namočit opravdu extrémně a maltu si nechat hodně řídkou, abych mohl podle potřeby s cihlami manipulovat a dorovnat je podle vodováhy.

Nakonec jsem dům obešel s pistolovou pěnou a i malé mezery pod cihlami vypěnil. Mohl jsem si ale ušetřit práci. Před omítkami budu totiž stejně pěnu do hloubky cca 2 cm vyškrabávat a mezery zapravovat, aby měla budoucí omítka jednotný podklad.

10. stavební týden – zdění obvodového zdiva a parapetů

Vojta se Šimonem si založili YouTube kanál, kde hrají hry Counter Strike, zkráceně GS.GO. Tak je klidně můžete začít odebírat, měli by z toho velkou radost. :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama