Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
7. 2. 2022
2 komentáře
Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost
Příspěvek stavebníka

Elektronizace, aneb chytrá domácnost v praxi

Chytrá domácnost a co jsme vše v našem domě využili, tak o to se s vámi podělíme v našem příspěvku.

Jak jsme již psali v příspěvku o tepelném čerpadle, tak podlahové topení regulujeme nakonec bez použití prostorových termostatů pouze vnitřní jednotkou tepleného čerpadla Buderus, přičemž vnitřní jednotku lze ovládat za pomocí aplikace i přes internet.

Somfy chytrá domácnost a Tahoma

Somfy chytrá domácnost je chytré řešení, které jsme si vybrali pro náš dům. Základem tohoto řešení je základna, která je připojena k internetu. Tato základna se stará o komunikaci se všemi chytrými prvky, které v domě instalujete a pomocí ovladačů, či mobilního telefonu umožní jejich ovládání. K ovládání prvků výrobce Somfy a nejen jich, ale i dalších výrobců slouží řídící jednotka a aplikace Tahoma.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost
Reklama

Přes tuto základnu pohodlně ovládáme sekční garážová vrata, vnější žaluzie, pojezdovou bránu a zámek vstupních dveří. Tahomu jednoduše ovládáte českou aplikací instalovanou v mobilu s intuitivním ovládáním, ve které můžete tvořit scénáře, jak se ovládaná zařízení mají chovat a jaké kroky v momentě požadavku mají provést.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Sekční garážová vrata

Sekční garážová vrata jsou osazena motorem Somfy DEXXO io. Pojezdová brána je osazena motorem Somfy ELIXIO 500 24V 3S io, které v aplikaci Tahoma ukáží stav, v jaké poloze se zrovna nachází (otevřeno, zavřeno, uprostřed). K vratům i pojezdové bráně jsou dodány i klasické dálkové ovladače Keygo s několika programovatelnými tlačítky.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Na dálkovém ovladači máme nastaveno otvírání garážových vrat velkým tlačítkem, zatím co menšími bočními tlačítky ovládáme pojezdovou bránu a středním malým tlačítkem pojezdovou bránu pro pěší průchod. Vrata i bránu je v případě nouze možné otevřít i manuálně. O samonosné pojezdové teleskopické bráně a vstupní brance vyrobenými svépomocí se zmíníme někdy příště.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost
Reklama

Vnější předokenní žaluzie

Vnější předokenní žaluzie (3 kusy typ S odolnější větru), jsme objednali sice s motory Somfy, ale nemají funkci io (chtěli jsme ušetřit, ale ve finále se nám to prodražilo). K těmto motorům byly dodány pouze klasické drátové vypínače na zeď. Pro dálkové ovládání žaluzií jsme dokoupili 3 mezikusy EVB slim receiver Variation io, který se vloží do připojovacího kabelu k motoru žaluzie a funguje jako přijímač a ovládá buď dálkovým ovladačem, nebo základnou Tahoma žaluzie.

Jako dálkové ovládání jsme objednali Situo 5 Variation io. Toto dálkové ovládání, ovládá každou žaluzii samostatně, nebo všechny najednou. Umí za pomoci kolečka na ovladači i naklápět žaluzie.

Abychom zachovali funkci ovládání žaluzií i nástěnnými ovladači, tak jsme objednali 3ks dotykových vypínačů na stěnu Smove 1 IO s rámečky.

Tyto vypínače jsme osadili na krabice původních vypínačů, přičemž by šly nalepit v pokoji kamkoliv, neboť jsou napájené bateriemi. Toto dodatečné ovládání nás vyšlo na cca 15.000,-Kč, kdybychom na začátku k žaluziím rovnou objednali chytré motory Somfy s funkcí io, tak bychom na každém připlatili pouze cca 2.500,-Kč. :-(

V Tahomě je možné tyto žaluzie ovládat pomocí telefonu (jednorázový pokyn), nebo vytvořit tzv. agendu, např. každý den stáhnout žaluzie, naklopit na předefinovaný náklon v určenou dobu apod.

My máme nastavený program žaluzií tak, že se v 8h žaluzie pootevřou (nebo úplně vysunou) a pustí dovnitř slunce a v určenou hodinu odpoledne (večer) se stáhnou dolů, toto lze v aplikaci spojit i s východem a západem slunce.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Somfy chytrý zámek

V domácnosti využíváme ještě chytrý zámek vstupních dveří Somfy Door lock.

Tento zámek si rozumí s Tahomou a lze mu určit v agendě úkoly (např. každý večer uzamknout). Jinak k zámku je aplikace Somfy Keys a ta umí tento zámek ovládat pomocí telefonu (bluetooth, wifi). V aplikaci si můžete nastavit příchozí notifikace do telefonu, ve kterých budete informováni o tom, kdo, kdy a jak tento zámek otevřel. Zachováno je i manuální odemknutí z vnějšku klíčem a z vnitřku kolečkem.

Jako doplněk k tomuto zámku jsme si objednali bateriovou čtečku čipů a několik kusů čipů. Tato čtečka za pomoci čipů rychle a jednoduše ovládá zámek. Evidenci čipů, uživatelů a přístupů jednoduše nastavujete v aplikaci zámku. Čipy jsou buď ve formě klíčenky, karty, nebo náramku.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Systém Somfy vám nabízí mnoho dalšího příslušenství, jako jsou zásuvky, či osvětlení, které můžete pohodlně ovládat mobilním telefonem.

Zabezpečení domu iGETM4

Zabezpečení domu jsme šli cestou mimo Somfy a pořídili jsme si domovní alarm iGETM4, ke kterému lze připojit až 200ks různých bezdrátových senzorů (okenní, pohybové s vyloučením zvířat 40kg, voda, kouř apod.). Tento alarm komunikuje prostřednictvím wifi, popř. SIM. V sadě alarmu byla klávesnice, RFI čipy a klíčenka, kterou lze jednoduše vypínat a zapínat domovní alarm.

Nastavení a ovládání alarmu je jednoduché pomocí aplikace. Je zde různé nastavení zařízení. Aktivní v režimu DOMA, zpoždění při odchodu apod.. V alarmu lze nastavit podobnou agendu jako v Tahomě (v určitý čas aktivace/deaktivace alarmu). Tento zabezpečovací systém umí rozeznat i rušení signálu a vyvolá poplach (notifikací do aplikace, SMS, nebo voláním na telefon).

Domovní kamerový systém CCTV

Domovní kamerový systém CCTV jsme zvolili od iGETu HOMEGUARD HGNVK85304 v základním setu se 4 kusy kamer, přičemž jsme si rovnou přiobjednali další 4 kamery, neboť zařízení umožňuje připojení až 8 kamer. Zařízení jsme osadili 4TB HDD Seagate Skyhawk, který je vhodný pro pomalé a přepisované ukládání dat. Na tento harddisk se vejde z 8 kamer cca 14 dní záznamu v nejvyšší kvalitě, něž bude automaticky přehrán novým záznamem.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Kamery jsou ve FullHD 1080p, IP66, s nočním přísvitem a PIR detekcí pohybu. Jedná se o inteligentní kamery, které vyvolají poplach, buď při změně obrazu, nebo ve spojení s PIR detektorem. Napájeny jsou datovým kabelem PoE ze záznamového zařízení.

Kamerové záznamové zařízení automaticky ukládá záznam na HDD a v případě detekovaného poplachu nahrává záznam na cloudové uložiště v internetu.

Přístup do kamerového systému je díky aplikaci v telefonu jednoduchý. Zařízení je propojeno s internetem v domě, čímž můžeme v případě spuštění poplachu sledovat online co se děje na kamerách, popř. se zpětně podívat na označený (žlutě=detekce=poplach) záznam k čemu došlo.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Zabezpečovací zařízení, kamerový systém, Tahomu a internetový modem máme zajištěny záložními zdroji UPSkami Cyber Power, které dokáží tato zařízení po vypnutí proudu ještě dostatečně dlouho udržet v chodu, přičemž jsme okamžitě vyrozuměni o výpadku elektřiny v domě.

Ovládání elektřiny - napájení, osvětlení

Osvětlení domu zatím necháváme na později a uvidíme, jestli se rozhodneme pro Somfy, kde je vyšší cena, nebo si pořídíme levnější alternativu z Aliexpressu a to konkrétně zařízení Sonoff.

Sonoff zařízení využíváme například ve vychytávce u zahradního sloupku se 4 zásuvkami na 220V, který jsme vytunili o 2 wifi ovladače mini sonoff. Nyní můžeme 2 zásuvky ovládat na dálku, nebo využít časové spínání v aplikaci eWeLink. Tyto zásuvky využíváme pro filtraci a ohřev bazénu.

Stavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnostStavba domu v pandemii - 25. chytrá domácnost

Chytrá domácnost vám usnadňuje a automatizuje ovládání domu, které si můžete jednoduše upravit podle vašich životních potřeb. Kromě výhody automatického řízení chytré domácnosti, je i to, že dům máte neustále pod kontrolou a můžete se kdykoliv online přesvědčit co se okolo a v domě děje.

Další důležitou výhodou je, že v případě mimořádné události jako je požár (online požární čidla v zabezpečovacím systému iGet) dokážeme na dálku otevřít jak pojezdovou bránu, tak garáž, či vstupní dveře pro případný zásah hasičů, či jiných záchranných složek.

Na dálku můžeme umožnit vstup do domu například hodnému sousedovi, aby nám například zalil květiny, popřípadě se postaral o rybičky, nebo pokud si zabouchnete dveře, tak víte, že stačí zavolat od sousedů drahé polovičce, ať vás na dálku pustí zpátky do domu. :-)

Někdo může namítat, že zabezpečení domu je na malé vesnici téměř zbytečné, ale pražský život nás naučil přistupovat k bezpečnosti domácnosti více přehnaně a raději chceme být připraveni, než nepříjemně překvapeni.

Příště budeme pokračovat jak jsme svépomocí postavili čelní oplocení z betonových tvarovek.

Náklady

Název položkyCena
Mezikus + ovládání žaluzií
15 992 Kč
Kamerový systém + 4ks kamer + HDD
22 030 Kč
Alarm iGet M4 + senzory
8 214 Kč
Zámek door lock
12 683 Kč
Tahoma základna
6 037 Kč
Celkem64 956 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama