Stavba bazénu se zastřešením svépomocí – časosběrné video

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
6. 6. 2022
3 komentáře
Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video
Příspěvek stavebníka

Rozhodnutí a výběr bazénu

V předchozích článcích jsme se s vámi podělili o svépomocnou stavbu našeho domu. V tomto příspěvku vám popíšeme, jak jsme si poradili s výstavbou zakopaného bazénu se zastřešením.

Po končících prázdninách na začátku září 2021 byly ještě krásné slunečné dny, ale chladnější noci a rána byly příčinou toho, že skládací nadzemní bazén, který jsme několik sezón předtím využívali, svojí teplotou vody už tolik nelákal k tomu, aby si v něm člověk s radostí zaplaval. Teplota vody v bazénu byla někde okolo 20°C, takže jsme jej vypustili a rozložili.

Rozhodnutí o tom pořídit si zakopaný bazén se zastřešením vycházelo zejména z toho jak si prodloužit koupací sezónu a zda se nám bude chtít investovat po stavbě rodinného domu vyšší částku na tento projekt. Po prohledání internetu a nastudování informací naše konečné rozhodnutí i z pohledu poměru ceny/výkon – užitnost, padla volba na plastový bazén se zastřešením od firmy Gluc. V jejich přehledném eshopu jsme si vybrali kompletní set zaobleného bazénu Bourák 6 x 3 x 1.5m s vnitřními schody, filtrační šachtou, včetně pískové filtrace 8m3/h, . K tomuto setu, jsme si z nabídky doobjednali, zaizolování XPS polystyrenem s armováním, horní lem kolem bazénu, přípravu na tepelné čerpadlo a 9kW tepelné čerpadlo čerpadlo Brilix XHP FD PLUS 100.

K bazénu jsme následně objednali zastřešení Praktik 3,2 x 6,4m s bočními posuvnými dveřmi pro vstup.

Po odeslání objednávek na bazén a zastřešení se nám postupně ozvaly operátorky, se kterými jsme si potvrdili objednávky, formu platby, průběh a termín dodání. U bazénu jsme dostali termín dodání v prosinci 2021 a u zastřešení až únor 2022. Z tohoto nám bylo jasné, že zakopání a realizace celé výstavby proběhne až na jaře 2022.

Bazén i zastřešení nám firma dodala dle dohodnutého termínu vždy na minutu přesně. Pro skládání bazénu do zahrady jsme si na pomoc zavolali oba syny i s přítelkyněmi, protože ke složení firma pro skládání doporučovala 8 až10 lidí, nebo jeřáb. Ochotní řidiči se i bez přemlouvání zapojili a pomohli nám složit do zahrady jak bazén se šachtou, tak i následně zastřešení.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Hurá jaro je tady - jdeme kopat a betonovat, aneb krev, pot a dřina

Kdyby nám někdo řekl kolik dřiny a starostí kolem zakopání bazénu svépomocí je, tak upřímně odpovíme, že příště bez ostudy bychom tuto práci rádi nechali někoho udělat za nás, neboť ušetřené peníze byly opravdu tvrdě odpracovány.

Jako první krok jsme si s velkým nadšením vyměřili a označili budoucí obrysy bazénu. Ty skutečné starosti a téměř měsíc nekončící dřina nám začali s prvním rýpnutím bagru do země. Výkop bazénu do téměř 190 cm s odvozem přebytečné zeminy a dovozem štěrku a písku pro betonovou desku proběhl hladce v jednom dni. Skvělé opět bylo to, že po cca půl metru zeminy následoval krásný písek, který jsme později využili k obetonování bazénu.

Reklama

Následně po výkopu jsme měli v plánu rozhrnout nasypaný štěrk, ten zhutnit a připravit bednění pro betonáž desky, ale jelikož na jedné straně byl výkop nestabilní a z části se utrhl, tak jsme přistoupili i dle bezpečnostních povinností k pažení výkopu.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video
Reklama

Od jaké hloubky výkopu je nutné používat pažení?

Z legislativních požadavků vyplývá, že pažení musí být provedeno u výkopů, kdy hloubka je větší než 1,3 m v zastavěném území a při hloubce výkopu vetší než 1,5 m v nezastavěném území.

Pažení z trámů, prken a desek jsme umístili do protilehlých delších stran a musíme říct, že jsme se hned cítili bezpečněji. Po stranách výkopu jsme rozvěsili zakrývací plachty. Toto zakrytí hodně pomohlo, neboť stěny výkopu o to víc vyschly a ztvrdly, což velmi pomohlo a do konce stavby bazénu nedošlo již k sesuvu stěn. Jednoduché bednění pro betonáž desky pod bazén jsme si vyrobily z prken. Toto bednění jsme zarovnali do potřebné roviny a výšky, tak aby při finálním umístění bazénu byl v úrovni stávající terasy s pergolou. Výkop byl proveden do hloubky 190 cm, neboť bylo počítáno s 15 cm štěrkovým podsypem frakce 16-32 mm, dále 20 cm betonovou deskou, 3 cm izolací XPS polystyrenem a 150 cm hlubokým bazénem.

Dřevo z pažení jsme později použili na stavbu přístřešku, který navazuje na chatku.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video
Reklama

I přesto, že na pozemku máme zemitopísčitou půdu a při výkopu jsme nenarazili na spodní vodu, tak jsme pro jistotu podél stěn bazénu do štěrku uložili drenážní potrubí, které jsme obalili geotextílií. Toto potrubí jsme položili se spádem 1cm na 1m s vyústěním do 2,5 m hluboké revizní šachty, tak aby bylo možné v případě přítomnosti vysoké spodní vody tuto vodu odčerpávat.

Betonáž desky

Z důvodu nemožnosti zajetí betonového mixu na zahradu, tak jsme si pro betonování desky nechali na zahradě složit 4 tuny štěrku frakce 8-16mm a 2 tuny ostrého betonářského písku. Nejprve jsme měli v plánu zapůjčit si pumpu na beton, ale vzhledem ke komplikacím se zapůjčením, odvozem a použitím jsme se rozhodli pro tradiční, ale zato náročný způsob umíchání betonu v míchačce. Betonování desky jsme v řádném fitness režimu zvládli ve dvou dnech. Místo armování KARI sítěmi, jsme zvolili již osvědčený způsob armování polymerovými vlákny. Na betonáž desky 3 x 6 x 0,2m padlo celkem 84 míchaček, přičemž poměr betonu jsme zvolili 1:2:4 (1 díl cementu : 2 díly písku : 4 díly štěrku). Do běžící míchačky jsme postupně přidali vodu (cca půl kýblu), dále 12 lopat štěrku, 150 gramů polymerových vláken (cca 2 hrsti), 6 lopat písku, 3 lopaty cementu a na závěr jsme přilili 1,5 dcl plastifikátoru s urychlovačem. Tuto směs jsme nechali v míchačce cca 3-5 minut promíchat. Poté došlo k vysypání do kolečka a následovalo opět naplnění míchačky. Mezi tím co se promíchávala další várka, tak jsem si na břehu výkopu vysypal z kolečka betonovou směs na připravenou desku, ze které jsem lopatou vše naházel dolů. Zde následně má drahá polovička hráběmi a latěmi do připraveného bednění rozhrnovala a rovnala shozený beton. Tempo jsme nasadili ďábelské a dostali jsme se na průměr jedné míchačky za osm minut. Trochu naivně jsme si mysleli, že vše zvládneme v jednom dni, ale po padesáti míchačkách jsme to vzdali a dokončili betonáž desky s pomocí syna o tři dny později.

Použití plastifikátoru s urychlovačem do betonu splnilo svůj účel, neboť k vytvoření betonu není potřeba tolik vody a beton byl již druhý den viditelně tvrdý. Díky polymerovým vláknům se na desce neobjevily praskliny a beton po poklepání kladivem působil hodně bytelně. Vzhledem k napojení desky a vytvoření drobných nerovností jsme si umíchali cementové mléko s trochou jemného písku 0,4mm, kterým jsme toto vše srovnali.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Demontáž pažení s bedněním, izolace desky a šup tam s ním

Den D spuštění bazénu na desku jsme naplánovali na sváteční velikonoční pondělí, kdy se nám podařilo sehnat dostatečný počet mužské síly složené z rodinných příslušníků, přátel a sousedů. Po odstranění pažení a bednění jsme si na desku rozložili a následně přilepili pistolovým pěnovým lepidlem ETICS 3 cm XPS polystyrenové desky.

Přesně v patnáct hodin se nám na zahradě sešlo 11 statných chlapů, pro které nebyl problém během chvilky přemístit a spustit na desku od prosince uložený bazén. Pro snadnější manipulaci a bezpečnější spouštění bazénu jsme do připravených lanových závěsů provlékli tři šesti metrové lešenářské trubky. 

Jako poděkování si každý ze zúčastněných od nás odnesl výslužku ve formě šišky loveckého salámu a kartonu piv, což vyšlo levněji, než shánět na pozemek jeřáb. :-)

Na hranu bazénu jsme připevnili dostatečnou výztuhu a vzpěry, aby při plnění bazénu vodou a následném obetonování nedošlo k jeho deformaci.

Napouštění a obetonování

K napouštění bazénu jsme využili dešťovou vodu z naší akumulační nádrže. Obetonování plastového bazénu se musí provádět postupně, tak aby nedošlo k nežádoucí deformaci. Beton nesmí být vylit naráz po celé výšce bazénu, proto po napuštění cca 30 cm vody do bazénu jsme mohli započít s prvním prstencem obetonování kolem bazénu, který by měl být vždy pod úrovní napuštěné vody. Beton jsme míchali už trochu ošizený, přičemž jsme již využívali náš vykopaný písek a o něco méně štěrku. Stále jsme používali polymerová vlákna a plastifikátor s urychlovačem. Tento beton by se neměl příliš hutnit, neboť opět může dojít k nechtěným zvlněním stran bazénu. Obetonování jsme nakonec prováděli v prstencích, tam kde vedly armovací roxory. Mezi těmito betonovými prstenci jsme dávali pouze lehce zhutněnou vrstvu písku. Na celkovou betonáž včetně desky bylo zapotřebí asi 180 míchaček, což znamenalo asi 4000 hozených lopat s materiálem do ní. ;-)

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Šachta s filtrací a potrubí k tryskám

V momentě, kdy jsme při obetonování dosáhli úrovně země, tak nastal čas na osazení technologické šachty s filtrací a připojení hadic a elektrických rozvodů. Do vykopané jámy z čela bazénu jsme spustili šachtu, kterou jsme zarovnali do roviny s hranou bazénu. S použitím lepených trubek (kolínek) a hadice jsme připojili napouštěcí potrubí od filtrace k tryskám. Toto potrubí jsme obalili pěnovou izolací a omotali stříbrnou páskou. Potrubí jsme umístili podél bazénu tak, aby po odpojení filtrace při zazimování vytekla voda z potrubí samospádem ven. Z filtrační šachty jsme dál propojili odtokovým potrubím skimmer s filtrací a připravili potrubí na propojení s tepelným čerpadlem. Jako poslední potrubí jsme vyvedli hadici pro odtok odpadové vody při pravidelném čištění a vypouštění vody z pískové filtrace.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Tepelné čerpadlo a UV lampa

Dalším krokem bylo propojení šachty s elektrickým kabelem uloženým v kopoflexové trubce. Na stěně šachty máme umístěný jističový rozvaděč, ze kterého je následně napájena filtrace, UV lampa a tepelné čerpadlo. Do šachty jsme ještě umístili alarmové čidlo Iget pro případ úniku vody, které nám spolupracuje s chytrou domácností.

Po tomto kroku jsme si cca 2 m od šachty vytvořili z betonu nízký sokl, na který jsme umístili tepelné čerpadlo určené pro ohřev vody v bazénu. Tepelné čerpadlo jsme připojili k připravenému potrubí, přičemž odchozí potrubí s ohřátou vodou jsme opět zaizolovali.

Když jsme zvažovali, co bude pro údržbu bazénu po chemické stránce lepší, tak jsme nakonec zvolili čištění bazénové vody za pomoci UV lampy. Na rozdíl od solimátoru se voda v bazénu nemusí zasolovat (nasypání několika pytlů soli), nebo v případě čištění pískové filtrace tuto slanou vodu nelze vypustit na zahradu, neboť slaná voda půdě a vegetaci moc neprospívá, tak je nutné ji vypustit do domovního odpadu. Použití UV lampy je snadné, protože ji stačí vložit do okruhu v našem případě do obtoku k tepelnému čerpadlu, tak aby se v případě servisu daly tyto zařízení přes kulové uzávěry odpojit. Přes tuto UV lampu protéká voda, která je UV zářením zbavována řas a bakterií, tak že k chemickému ošetření vody stačí pouze 10-15% množství bazénové chémie (chlorových tablet apod).

Po prověření celého připojení a kontrole, že z potrubí a zařízení neuniká voda, jsme mohli spustit filtrování bazénu. Šachtu jsme neobetonovávali, ale pouze zasypali pískem a zeminou.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné videoStavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Obrubníky a dlažba

Další etapou byla instalace obrubníků. Tuto zkušenost už jsme měli ze stavby zpevněných ploch okolo domu za sebou, tak pro nás nebylo těžké si připravit do potřebné výšky okolní zeminu odkopáním drnů. Za pomoci vodováhy a jednoduché dřevěné měrky pro budoucí dlažbu jsme připravili obrubníky okolo celého bazénu. Do těchto obrubníků přišla poslední úroveň betonáže, tak aby zbylo potřebné místo pro nalepení betonové dlažby.

Jako finální dlažbu jsme opět zvolili Diton Stadio Tropico 60x30x5 cm, kterou jsme lepili flexibilním mrazuvzdorným lepidlem na dlažbu. Trochu obtížnější bylo vytvarování dlažby kolem zaoblení bazénu, ale i s tím za pomoci řezného diamantového kotouče jsme si nakonec poradili. Spáry této nalepené dlažby jsme následně vyplnili silikonem, tak aby v zimních měsících nedocházelo k zatékání vody a mrazem nedošlo k roztrhání dlažby.

Kolejnice a zastřešení

Poslední co nám zbývalo, bylo připevnění pojezdových kolejnic a na ně umístění zastřešení. Po rozložení kolejnic a propojení 6 a 3m části, jsme na ně nasunuli jednotlivé části zastřešení. Toto nasazení na kolečka a vodící zámek bylo vcelku jednoduché. Po vycentrování kolejnic do správné polohy jsme dle návodu jednotlivé kolejnice přivrtali napevno přes hmoždinky do dlažby a betonu. Na největší díl zastřešení jsme nasunuli posuvné dveře a vše zajistili aretačními šrouby a kolíky na koncích kolejnic.

Stavba bazénu se zastřešením svépomocí  – časosběrné video

Už v tom plaveme, aneb užívání bazénu

S velkou úlevou a pocitem hrdosti, že jsme vše dokázali svépomocí, tak jsme nadšeně konečně okusili náš vyhřátý bazén. Komfort užívání zakopaného bazénu se zastřešením se s původním nadzemním nedá vůbec srovnat. Pohodlný vstup do bazénu přes vnitřní schody na rozdíl od cirkusové akrobacie na vratkých schůdkách, či možnost skočit šipku je skvělá. Koupání pod zastřením je daleko příjemnější, neboť je zde bezvětří a člověk nemá pocit nepříjemně ofouknuté hlavy ze studeného vzduchu. V případě letních pařáků není problém zlehka odsunout zastřešení a užívat si opalování na lehátku na vodní hladině.

Co se týká provozu bazénu po energetické stránce, tak musíme říct, že výsledky jsou skvělé. Nejvíce nás zajímala ztráta teploty bazénu přes noc, protože jsme se obávali, že 3 cm XPS izolace bude málo. Nakonec jsme byli mile překvapeni, protože pokud je bazén zakryt pouze solární plachtou, tak ztráta teploty je pouhý stupeň. Měřeno v období, kdy bazén byl vyhřátý tepelným čerpadlem na 27°C a po noční teplotě 12°C měl bazén ráno teplotu 26°C. Se zastřešením a plachtou ztratí bazén pouze půl stupně °C. Tepelné čerpadlo dokáže tuto ztrátu za pár hodin dotopit, popř. stačí nechat běžet jenom čerpadlo s filtrací a pokud je slunečný den, tak se bazén dohřeje přes zastřešení sám. Zajímavostí je, že tepelné čerpadlo umí i chladit, což nám z ekonomických důvodů přijde už jako marnotratnost, protože stačí nechat bazén přes noc odkrytý, čímž přirozeně vychladne sám. Spotřeba tepelného čerpadla je cca 1kW/h, přičemž dokáže za asi 8h provozu ohřát teplotu našeho 25 kubíkového bazénu o 2°C. Sami jsme nechali tepelné čerpadlo běžet pouze přes den 8-17 ve slunečné dny a v současnosti (konec května), kdy noční teploty jsou okolo 10°C, máme v bazénu příjemnou relaxační teplotu 29°C a užíváme si pohodové koupání.

Nejhorším momentem,  je okamžik, kdy opouštíme z pod zastřešení teplý bazén a než se v chladném venkovním prostředí pod pergolou za drkotání zubů oblékneme do županu, či osušky.

Jsme sami zvědaví jaké další zkušenosti s provozem a používáním bazénu ještě v průběhu koupací sezóny nasbíráme. Doufáme, že na rozdíl od loňska to bude až do října. S dalšími informacemi se s vámi případně podělíme v komentářích pod příspěvkem.

V časosběrném videu se můžete podívat na naše svépomocné budování našeho bazénu.

Toto je naše poslední reportáž o svépomocném stavění, takže všem stavebníkům přejeme hodně štěstí, ať mají radost ze svého díla, jako máme my.

S pozdravem Drakovci.

P.S. Když tak koukáme na tu naši chatičku, tak si říkáme, že by nebylo marné ji udělat nově zděnou a nejlépe s podsklepením (bunkrem), ale o tom možná někdy jindy. :-)

Náklady

Název položkyCena
Bazén, tepelné čerpadlo, šachta s filtrací
142 000 Kč
Zastřešení bazénu
81 000 Kč
UV lampa a připojení
10 000 Kč
Solární plachta
1 729 Kč
Naviják na plachtu
6 578 Kč
Elektro zapojení + revize
2 700 Kč
Výkop a odvoz na deponii, písek a štěrk
18 200 Kč
Pažení trámy, desky, prkna, zakrývací plachty
9 400 Kč
Drenážní trubky a revizní šachta
4 034 Kč
Cement
6 000 Kč
Plastifkátor urychlovač
1 900 Kč
Polymerová vlákna do betonu
3 700 Kč
Dlažba a obrubníky
13 300 Kč
Lepidlo na dlažbu a silikon
4 100 Kč
Celkem304 641 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama