Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
2. 4. 2022
3 komentáře
Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou
Příspěvek stavebníka

V tomto příspěvku budeme pokračovat budováním užitečných zpevněných ploch kolem domu, což byla v našem případě terasa s pergolou.

Zároveň s obrubníky pro zámkovou dlažbu kolem domu jsme si rozměřili a do betonového lože připravili obrubníky pro terasu, která bude mít velkoformátovou betonovou dlažbu Diton Stadio Tropico 600 x 300 x 50 mm.

Do prostoru budoucí terasy o rozměrech 4,5 x 7,2 m jsme, tak jako u zámkové dlažby, navezli štěrk s frakcí 16-32 mm, který jsme tak jako zeminu za pomoci vibrační desky zhutnili.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou

Dalším krokem bylo do tohoto prostoru sypání a zarovnávání štěrku frakce 4-8 mm, na který jsme kladli jednotlivé kusy betonové dlažby. Za pomoci vodováhy, gumové paličky a četných úderů jsme zarovnávali dlažbu do finální podoby.

Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou
Reklama

Na rozdíl od zámkové dlažby museli být údery paličkou mírnější, neboť i přes tloušťku 50mm jsou tyto větší dlaždice náchylnější k prasknutí. Větší rozměr a váha dlažby byla znát a s přibývajícími m2 se projevovala i ve značnější únavě. Finální dořezy jsme provedli kotoučovou bruskou s diamantovým kotoučem. Vibrační desku na položenou dlažbu jsme z důvodu barevného dekoru a nižšího zatížení terasy před zasypání pískem již nepoužili. Hotovou dlažbu jsme opět zasypali hrubším křemičitým pískem s frakcí 0-1mm, tak aby se dlažba definitivně zafixovala.

Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou

Výběr a stavba pergoly

Když jsme stáli před výběrem pergoly, tak se nám nejvíce líbilo dnešní moderní provedení hliníkových pergol s výklopnými střešními lamelami a s scrennovými roletami. Měli jsme rozhodnuto, že pergolu chceme o rozměrech 3  x 6 m, proto jsme zadali požadavky do kalkulátorů několika tuzemských výrobců. Bohužel vygenerované ceny přesahující částku 250.000.- Kč, nás nasměrovali vydat se úspornější cestou. Ve hře byla i stavba dřevěné pergoly, ale i z vzhledových důvodů jsme nakonec vybrali hliníkové provedení.

Při nákupech věcí pro stavbu v hobbymarketech nás zaujal v Bauhausu typ pergoly Sunfun Palma XXL s nastavitelnou střechou, která splňovala jak do rozměru, tak i do provedení všechny naše představy.  Trochu nás odrazovala cena, ale ve srovnání s cenami pergol na zakázku to zase nebylo tolik. Po přikoupení dešťových svodů, které překvapivě nebyly v ceně, jsme se dostali na cenu 70.000,- Kč. Tuto hliníkovou pergolu v antracitovém provedení jsme si na našem přívěsném vozíku po objednání asi v deseti krabicích odvezli domů. Po vybalení a roztřídění dílů byla stavba pergoly díky návodu a pečlivě označeným dílům téměř hračkou.

Reklama

Velkým zádrhelem a ošklivou kaňkou na této jinak kvalitně vyrobené a připravené pergole bylo zjištění, že jeden z hlavních nosných dílů, ačkoliv byl správně označený, je předvrtán špatně. Prostě někdo v čínské fabrice (pro německého prodejce) omylem polepil a vložil do krabice špatný díl. Padlo pár sprostých německých slovíček, ale řešením bylo, buď vše řešit zdlouhavou reklamací a čekání na nový díl, neboť pergolu už neměli skladem. Nebo jít cestou improvizace a díky šikovným ručičkám a zkušeností s nýtovacími matkami tento problém vyřešit svépomocí na místě. Naštěstí se jednalo jen o 8 děr, které po pečlivém rozměření a vyvrtání, poté za pomoci přípravku nebyl problém osadit nýtovacími matkami, tak jako jsme to udělali v případě pojezdové brány.

Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou

Po sestavení hlavní konstrukce rámu stačilo do připravených nosníků zacvakat kvalitní hliníkové lamely, které jednoduchým otočným mechanismem jdou přibalenou klikou lehce ovládat. Otevření nebo zavření tří jednotlivých lamelových polí je snadné a rychlé. V dalším kroku jsme připojili dešťové svody, které budou odvádět vodu mimo pergolu.

Jako poslední bylo ukotvení pergoly. Součástí spodku nohou pergoly byly připravené děrované destičky, které jsme po vyvrtání děr do dlažby přišroubovali přiloženými rozpěrnými šrouby do betonu.

Stínění pergoly

Ačkoliv jsme si stále zahrávali s myšlenkou doplnit tuto pergolu o scrennové rolety, tak se nám nechtělo za 4 kusy rolet dát více než 100.000,-Kč. Řešení jsme našli na stránkách firmy Goleto, kde jsme si nakonec objednali 4 kusy venkovních bočních rolet 200 x 300 cm ve světlé barvě rolet a v antracitové barvě boxů. Připevnění boxů a protikusů rolet jsme provedli za pomoci kovových stahovacích pásků.

Stavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolouStavba domu v pandemii - 29. terasa s pergolou

Ve slunečných a větrných dnech se nám toto zastínění osvědčilo a splnilo dostatečně požadavky na soukromí a komfort.

V časosběrném videu se můžete podívat na zrychlenou práci na terase a stavbě pergoly.

V posledním příspěvku seriálu stavba domu v pandemii se s vámi podělíme o zkušenosti s posledním důležitým krokem k řádnému užívání stavby a to je kolaudační řízení, po kterém následuje vytoužená finální tečka v podobě přidělení čísla popisného a zápisu na katastru.

Náklady

Název položkyCena
Dlažba Diton
12 500 Kč
Zastínění
10 000 Kč
Pergola se svody
70 000 Kč
Celkem92 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama