Stavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažba

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Stavba domu
21. 3. 2022
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažba
Příspěvek stavebníka

Tak jak jsme postupovali s terénními dokončovacími pracemi okolo domu, tak jedna z dalších etap bylo provedení zámkové dlažby. Po dalším navezení palet s obrubníky a zámkovou dlažbou jsme se vrhli na provedení zpevněných ploch, které jsme se rozhodli provést svépomocí.

Stavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažba

Srovnání a příprava terénu

Důležité před pokládkou dlažby bylo odkopání a případně zarovnání terénu do potřebné výšky/hloubky. Nejvíce kubíků zeminy (cca 200 stavebních koleček) jsme odvozili z místa mezi bránou a garáží. S touto prací nám naštěstí pomohli naši rodinní příslušníci, i když trochu brblali, že sousedův bagřík, by to měl za pár hodin hotové. My jsme, ale díky tomu odkopanou zeminu mohli rovnoměrně vozit na zahradu, kde jsme tím dorovnávali výškový rozdíl.

Reklama

Obrubníky

Po potřebném srovnání terénu přišli na řadu nejprve betonové obrubníky, které jsme ukládali do zavlhlého betonového lože a do poloviny je zarovnávali betonem. První obrubníky jsme umisťovali od domu, tak abychom vytvořili chodník široký 80cm (8ks zámkové dlažby – typ parketa) a který bude schovaný pod přesahem střechy.

Reklama

Po zatuhnutí betonu u obrubníků, jsme do připraveného prostoru navezli štěrk s frakcí 16-32mm, který jsme tak jako zeminu za pomoci vibrační desky zhutnili. Dalším krokem bylo do tohoto prostoru sypání a zarovnávání štěrku frakce 4-8mm na který jsme kladli jednotlivé kusy betonové zámkové dlažby. Za pomoci vodováhy, gumové paličky a tisíce úderů jsme zarovnávali dlažbu do finální podoby. Díky rodinné pomoci nám šla práce od ruky a plochy zámkové dlažby rychle přibývali.

Stavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažbaStavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažbaStavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažba

Po položení dlažby přišla na řadu méně pracnější  etapa a to bylo opět zhutnění vibrační deskou, na kterou se navleče gumová podložka, čímž dojde k tzv. utažení a finálnímu srovnání dlažby. Po tomto se provede už jen zasypání hrubším křemičitým pískem s frakcí 0-1mm, tak aby se dlažba definitivně zafixovala. Rozsypaný písek se koštětem postupně promete po dlažbě, čímž dojde k vyplnění spár. Finální dořezy a různá zakončení jsme provedli kotoučovou bruskou s diamantovým kotoučem.

Reklama

V prostoru mezi garáží a bránou jsme museli řešit i drobný spád, tak jako i terénní vlny z druhé strany domu. Se vším jsme si nakonec poradili a v průběhu cca měsíce jsme dokázali položit zámkovou dlažbu kolem celého domu. Na veškeré zpevněné plochy cca 120m2 padlo 12 palet zámkové dlažby a více než 60m betonových obrubníků. Zámkovou dlažbu jsme v úrovni pojezdové brány a branky ukončili silným nájezdovým obrubníkem, který jsme ze strany ulice dorovnali studenou zimní asfaltovou směsí. Detail okolo vodoměrné šachty a odpadní jímky jsme vyřešili zhotovením kovových vík z 3mm plechu, který jsme šrouby spojili s plastovými víky a tím je bezpečně zakryli.

Velkým pomocníkem na zpevňování ploch je vibrační deska v našem případě ZIPPER ZI-RPE60, kterou jsme už dříve jako kus z výstavy zcela novou zakoupili přes bazar za pár tisícovek. Po provedení veškerých prací jsme ji ještě velice výhodně prodali. :-)

Stavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažbaStavba domu v pandemii - 28. obrubníky a zámková dlažba

V časosběrném videu se můžete podívat na zrychlenou práci na zámkové dlažbě.

V příštím příspěvku budeme pokračovat budováním dalších užitečných zpevněných ploch kolem domu, což bude terasa s pergolou.

Náklady

Název položkyCena
Zámková dlažba
33 200 Kč
Zásypový písek
1 250 Kč
Štěrk
20 000 Kč
Cement
1 500 Kč
Obrubníky
3 900 Kč
Celkem59 850 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama