Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
25. 1. 2022
2 komentáře
Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení
Příspěvek stavebníka

Zateplení stropu

Jako třetí důležitý izolační prvek v domě po izolaci podlahy a vnějších zdí je izolace stropu. Zejména v novostavbě rodinného domu, kde strop je vytvořen pouze ze sádrokartonu, nad nímž je pouze izolační termoodrazivá fólie. Původní zateplení stropu bylo řešeno použitím minerální vaty v tloušťce 2x16 cm, ale kromě vyšší ceny za izolační materiál nás víc znepokojovala otázka pracnosti a velké pečlivosti rozložení této vaty do konstrukce stropu. Představa složitého vyřezávání detailů v sádrokartonovém rastru a následné pokládání druhé vrstvy křížem, tak aby nevznikly nežádoucí vzduchové kapsy nás znervózňovala.

Řešení zateplení stropu jsme nakonec vyřešili při likvidaci odpadu ze stavby. Bylo to ve fázi skončení veškerých prací s fasádním a podlahovým polystyrenem a jelikož jsme hledali kam s prořezanými zbytky, tak jsme při pátrání na internetu našli firmu z pražské Vinoře polystyren sypaný, drcený, která se zabývá recyklací a dalším využitím stavebního polystyrenu. Po telefonickém kontaktu nám pan Richard Humeš sdělil, že můžeme bez problému přivézt veškeré zbytky (neznečištěné od lepidla a né moc malé kousky) stavebního polystyrenu k nim do firmy.

Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybaveníStavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení

Na odvoz nám dokonce zapůjčil kubíkové bigbagy, ve kterých jsme trochu nestandartním způsobem tyto zbytky přivezli. Dva pytle jsme dali na střechu a jeden do kufru našeho kombíku a vydali se pomalým tempem, neboť odpor vzduchu byl značný, takže jsme využívali závětří za kamióny. Bohužel nemám z převozu fotografie, ale pro ilustraci uvádím níže obrázek, jak to asi vypadalo. :-)

Reklama

Sypaný polystyren, chytrý způsob izolace

Když jsme naše zbytky polystyrenu ze stavby předávali, tak přišla řeč a dotaz pana Humeše na to, čím budeme zateplovat strop domu. Když jsme mu sdělili, že bychom chtěli použít minerální vatu, tak nás zasypal spoustou argumentů, které nakonec vedli k našemu rozhodnutí zaizolovat strop sypaným polystyrenem.

Zateplujete dům? Nechce se Vám složitě vyměřovat prostor k zateplení? Standardní izolace se Vám zdají nákladné? Pak sypaný polystyren je pro Vás to pravé řešení.

  • zrnitost sypaného polystyrenu je 1 až 6mm

  • tepelná vodivost od 0,034 do 0,039W/mk

  • tepelný odpor R= od 2,64 do 3 při zásypu 10cm

  • vyvážená vnitřní a vnější regulace teploty díky vzduchu mezi kuličkami

  • nevytváří tepelné mosty

  • nepodporuje hoření

  • výborná zvuková izolace

  • na 100% vyplní i špatně dostupné prostory

  • téměř žádná nasákavost vlhkosti

  • je lehký nezatěžuje konstrukci domu

  • stavba nebo zateplený prostor dýchá a netvoří se plísně

  • znemožňuje uhnízdění hlodavců

  • příjemný na dotyk

  • cenově dostupný

PLUS 1 důvod navíc:

  • recyklací polystyrenu přispíváme ke zlepšení životního prostředí.

Další možnosti, kde lze všude využít sypaný polystyren najdete na stránkách firmy.

Ideální je tento sypaný polystyren využít při nasypání do dutých cihel hrubé stavby a zvýšit tak izolační vlastností zdí.

Reklama

Jednou z našich obav, bylo jak je to s hořlavostí polystyrenu, ale jednoduchým testem jsme se přesvědčili, že stavební polystyren díky chemickým vlastnostem opravdu nehoří. Po přiložení ohně se můžete přesvědčit, že stavební EPS polystyren má tendenci se pouze tavit, na rozdíl od výplňového polystyrénu do kterého je baleno při přepravě různé zboží a patří do recyklačních nádob pro plast, který nebezpečně a rychle hoří.

Na stránkách firmy navíc naleznete veškeré informace a hlavně důležité certifikáty

Reklama

Sypeme a rychle izolujeme

V prosinci 2020 nám už do chladných dnů přišly objednané 300l pytle se sypaným polystyrenem jako na zavolanou. V té době nám už v domě totiž topilo tepelné čerpadlo do podlahového topení. Mnoho tepla nám přes sádrokartonový strop odcházelo do půdních prostor. Z čidla teploměru na půdě jsme viděli, že rozdíl mezi obytným prostorem a půdou byl pouze 2°C, takže jsme vytápěli i půdu, přičemž při teplotách kolem nuly docházelo ke kondenzaci vody na stropě.

Stavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybaveníStavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybaveníStavba domu v pandemii - 24. zateplení stropu a sanitární vybavení

Velká dodávka z firmy nám na dvakrát složila 160ks 300l pytlů (50m3), které jsme jednoduchým způsobem rozsypávali a rozhrnovali do půdních prostor na fólii nad sádrokartonový strop. Na doporučení jsme na spodní vrstvu izolace použili bílý EPS polystyren, který je o něco těžší a lépe vyplní veškeré prostory v rastru a těsněji přilehne k fólii. Po zhruba 10cm vrstvě bílého polystyrenu jsme na něj sypali lehčí šedý (grafitový) polystyren, který ve 20cm vrstvě vytvořil dokonalou izolační vrstvu. Při rozhrnování polystyrenu jsme se mohli o jeho skvělých izolačních vlastnostech přesvědčit na vlastní ruce. Po zasunutí rukou do vrstvy polystyrenu vás totiž obklopí příjemný pocit tepla a sucha. :-)

Rychlý rozdíl teplot

Zasypání celého stropu nám zabralo asi tři hodiny, přičemž jsme se nejvíc zdrželi při vytahování pytlů na půdu, jejich rozvazování, roznášení po půdě a proplétání mezi vazníky. ;-)

Rozdíl teplot byl téměř okamžitý. Během pár hodin jsme na teploměru v obytných prostorách viděli příjemnou teplotu okolo 24°C, přičemž půda na čidle ukazovala 0°C a venkovní teplota byla -2°C.

Tato tepelná izolace stropu skvěle funguje i v letních horkých měsících, kdy nedochází k ohřívání vnitřních prostor přes strop.

Sanitární vybavení domu

Po dohodě s našimi řemeslníky na vodu jsme se dohodli, že sanitární techniku, kterou nezvládneme připojit sami, tak dořeší následně sami.

Jelikož jsme si po na studování informací a videonávodů věřili, tak jsme se vrhli do instalace závěsných záchodových mís od JIKY na zabudované Geberity. Následně jsme zkompletovali splachovací tlačítko a uvedli úspěšně záchody do provozu.

Jednoduchá práce byla i se zapojením dvou větších závěsných umyvadel se skříňkami, které jsou dodávány již smontované a jedné menší skřínky s umyvadélkem na druhé wc. Připojení vody přes fitinky do vodovodních baterií bylo snadné a po zasilikonování umyvadel jsme vše mohli plně využívat.

Co jsme nechali na řemeslníky od vody, tak bylo zapojení pisoáru, které bylo poněkud složitější a hlavně přesné a vycentrované zapojení sprchy, které se nám nedařilo pořádně docílit.

Pisoár je sice neobvyklá výbava rodinných koupelen, ale nedám na něj dopustit a mnoho pánských návštěv mi jej ocenilo a závidělo. Navíc musím říct, že nevypadá v koupelně rušivě a na rozdíl od hospodských mušlí nijak nezapáchá. :-)

V dalším pokračování se s vámi podělíme o řešení chytré domácnosti, kterou jsme využili v našem domě.

Náklady

Název položkyCena
Sypaný polystyren
37 000 Kč
Sanitární vybavení
45 300 Kč
Celkem82 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama