Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
10. 1. 2022
4 komentáře
Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka
Příspěvek stavebníka

Kuchyňská linka na míru, aneb není nad rodinného truhláře

Tak jak se v létě pomalu měnila hrubá stavba domu na postupné dokončování domu, tak jsme stáli před rozhodnutím, jak bude vypadat finální provedení kuchyňské linky a hlavně na koho se obrátíme s realizací.

Není nad to, když se můžete v rodině obrátit na zkušeného truhláře a poradit se s ním, popř. jej přímo oslovit, zda by byl ochoten zrealizovat vaše představy. Měli jsme to štěstí, že ochotný a šikovný truhlář, táta naší snachy, která nám mj. na stavbě domu hodně pomohla, byl ochoten vyrobit a smontovat celou budoucí kuchyňskou linku.

Online návrh kuchyně

Na internetu jsme si v jednoduchém online návrháři kitchenplanner, který bohužel nedisponoval přesnějšími výběry skříněk, úchytek, či spotřebiči navrhli budoucí podobu kuchyňské linky do tvaru L. Pro pozdější podrobnější výběr materiálů a provedení to ovšem stačilo.

Reklama

Truhlář Honza si od nás převzal návrh, osazení konkrétními spotřebiči a přesné rozměry. Na přání manželky jsme zvolili dlouhé 120 cm skřínky bez úchytek se zvedacím mechanismem a dále zásuvky a dvířka s dotykovým otvíráním. Dohodli jsme se na uspořádání spotřebičů a výšce pracovní desky. Později jsme jej navštívili ve vzorkové prodejně Démos, kde jsme si, tedy spíš drahá polovička vybrala materiál provedení korpusů skříněk, ale hlavně materiál dvířek a zásuvek, který bude dominovat obývacímu pokoji s kuchyňským koutem. Na její přání jsme zvolili šedý metalický odstín s vysokým leskem. Honza nám sdělil celkový rozpočet a po našem schválení zadal výrobu kuchyňské linky. Desky pro skříňky mu ve firmě na vysoce přesných strojích vyřezali dle zadaných parametrů na míru. Potom jednotlivé desky sestavil do skříněk a přivezl k nám do domu. Dále přivezl pracovní desku a další materiál potřebný ke kompletaci.

Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotkaStavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

Sestavujeme kuchyňskou linku

Po vytvrdnutí epoxidové stěrkové podlahy jsme se s Honzou pustili do montáže připravených dílů kuchyňské linky a osazení vestavěných spotřebičů. Nejprve jsme rozmístili spodní skříňky, které jsme srovnali za pomoci vodováhy a šroubovacích nožiček do roviny. Skříňky jsme pevně spojili vruty k sobě a na ně položili pracovní desku s vyříznutými čtvercovými otvory pro granitový dřez a varnou indukční desku. K této pracovní desce jsme napojili další část desky do tvaru L. Pracovní desku jsme opět připevnili vruty ke spodním skříňkám. Osazení zásuvek a jednoduchých dvířek bylo snadné a Honza se svojí zkušeností nastavil dorazy a dotahy. Větší kámen úrazu nastal s velkými horními dvířky složené ze dvou desek, které seřídit, tak aby byly správně vycentrovány a spáry mezi nimi ladily, tak byl tvrdý oříšek. Tyto dvířka zvedá a zavírá šikovný zvedací mechanismus, ale na jejich délku jsou zde osazeny čtyři panty, které se po přitažení, nebo povolení stavitelných šroubů různě chovají. I přes velkou zkušenost, tak Honzovi postupně docházela trpělivost a stále se mu nedařilo seřídit panty zvedacích dvířek tak, aby vše dokonale hrálo. S večerní únavou po celodenní montáži kuchyňské linky a seřizování dvířek to nakonec vzdal. Sundal dvířka, položil je do kouta a se slovy, že to vyřeší příště, mírně rozladěn odjel. Jelikož mi to nedalo a koukal jsem Honzovi pod ruce, tak ve večerním klidu a s půllitrem vychlazeného piva jsem nasadil dvířka a začal je šroubovákem seřizovat. Byl jsem na sebe pyšný a hrdě jsem se pochlubil manželce a následně i Honzovi, že doladění dvířek se skvělým výsledkem jsem nakonec zvládl.

Reklama

Osazování spotřebičů

Při další návštěvě jsme kuchyňskou linku osadili dřezem a elektrickými spotřebiči. Na černý granitový dřez jsme připevnili ladící pákovou baterii, kterou tak jako myčku jsme připojili k rozvodům a odpadům vody. K vestavěné myčce Honza přivezl desku, která se připevnila na dvířka, tak aby ladila se zbytkem kuchyňské linky. Indukční varnou desku nám pomohl zapojit známý elektrikář ze vsi a my jenom na silikon tuto desku přilepili do vyříznutého otvoru v pracovní desce. Nad tuto varnou desku jsme do skříňky umístili vestavěnou digestoř s odtahem mimo dům. Do odtahového potrubí jsme nad úroveň stropu umístili zpětnou klapku, která brání pronikání chladu z venku, což může způsobit v zimním období nežádoucí kondenzování vody na potrubí. Osazení vestavěné mikrovlnné a horkovzdušné trouby do skříňového sloupu kuchyňské linky, už bylo hračkou. Za těmito spotřebiči byly připraveny elektrické zásuvky, takže stačilo jen zasunout zástrčky a zajistit vruty v rámech spotřebičů k otvorům ve skříni.

Pod horní skříňky jsme připevnili osvětlovací LED pásek umístěný do lišty, který je zakrytý mléčným difuzorem. Napájení LED osvětlení je vyvedeno nad skříňky, kde byl připraven elektrický kabel, odkud je napájena i digestoř.

Po zdařilém díle kuchyňské linky jsme Honzu požádali, zda by nám ze zbytku pracovní desky nevyrobil ještě menší barový stolek, ke kterému jsme sehnali elegantní chromovou nohu a barové židličky.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotkaStavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

Velice jsme byli truhláři z rodiny Honzovi vděčni za odvedenou práci, neboť nám ušetřil nejen značné peníze, ale i další starosti při realizaci kuchyňské linky dle našich, manželčiných :-) představ.

Na zeď kuchyňské linky jsme pod horními skříňkami nalepili velkoformátový obklad 120x60cm, u kterého jsme si po důkladném rozměření nechali vyříznout vodním paprskem otvory pro elektroinstalační krabice v nedaleké firmě Plehaso v Plaňanech.

Tento obklad jsme v menším měřítku využili i jako ochranu na zeď v jídelním koutu.

Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

Lokální rekuperační jednotka PRANA

Do připraveného otvoru ve zdi vedle portálového okna jsme před omítkami umístili lokální rekuperační jednotku PRANA 200C PREMIUM PLUS, na kterou jsme narazili v roce 2020 při návštěvě veletrhu Aquatherm v Letňanech. Moc se nám líbili její parametry a hlavně design. K této jednotce jsme měli připravený napájecí kabel, takže jí stačilo připojit a mohla začít fungovat.

Výhoda rekuperační jednotky je hlavně v tom, že v obytných prostorech domu na rozdíl od klasického větrání okny, máte neustále čerstvý vzduch s minimální ztrátou teploty, neboť odcházející vzduch z domu ohřívá příchozí vzduch.

Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotkaStavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

Jelikož jsme z důvodu slevy na rekuperační jednotku ji kupovali dříve než jsme tušili finální podobu a šíři zdí, tak jsme se museli vypořádat s trochu větší délkou. :-)

Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

S touto jednotkou jsme spokojeni a po roce používání můžeme říct, že funguje tak jak má. Snadno se ovládá pomocí dálkového ovladače, nebo aplikace přes BT v telefonu, ve které vidíte aktuální data o vstupních a výstupních teplotách. Při běhu na maximum je dosti hlučná, ale za poměrně krátkou dobu dokáže vyvětrat prostory našeho obývacího pokoje s kuchyňským koutem 36m2 s minimální ztrátou teploty. Rozdíl je přitom pár stupňů C.

Stavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotkaStavba domu v pandemii - 23. kuchyňská linka a lokální rekuperační jednotka

V letních měsících je jednotka vypnutá a vzhledem k tomu, že se jedná o malé zařízení bez potrubního vedení, tak nemusí kvůli nebezpečí vzniku plísně, běžet nonstop.

Příště budeme pokračovat izolací stropu a osazením sanitárního vybavení koupelny a wc.

Náklady

Název položkyCena
Obklad a vyřezání děr
3 500 Kč
Varná indukční deska
11 691 Kč
Horkovzdušná trouba
11 770 Kč
Mikrovlnná trouba
13 167 Kč
Granitový dřez s baterií
3 872 Kč
Digestoř
7 295 Kč
Kuchyňská linka
100 000 Kč
Rekuperační jednotka PRANA
19 700 Kč
Celkem170 995 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama