Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
27. 12. 2021
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru
Příspěvek stavebníka

Vestavěné skříně na míru, aneb postav si sám

V tomto příspěvku popíšeme, jak jsme si poradili s vestavěnými skříněmi na míru. Když jsme v rámci projektování dispozice domu řešili uložení oblečení a dalších věcí, tak jsme počítali s tím, že v ložnicích bude vždy jedna ze stěn využita v celé své ploše jako prostor vestavěné skříně.

Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru

Na rozdíl od klasických skříní, komod a různých skříněk, tak celoplošné vestavěné skříně od podlahy do stropu mají v sobě větší úložný potenciál. Vestavěná skříň vytvoří přirozenou stěnu, přičemž od klasické skříně netvoří prostorové objekty, na které se ze shora práší a uložení věcí na vršek skříně nepůsobí esteticky, což jsme velice dobře znali z pražského bytu, kdy ložnice někdy připomínala spíš sklad sezónních a méně využívaných věcí. :-)

Reklama

Poptáváme vestavěné skříně na míru

Stavební prostor, kde budou skříně umístěné máme přesně zaměřen. Celkem poptáváme 3 ks vestavěných skříní, kdy dvě skříně budou v ložnicích od zdi do zdi. Třetí skříň bude kvůli umístění u vstupu do pokoje posilovny o něco menší a bude ukončena z jedné strany bočnicí.

Při zadání slov „vestavěné skříně na míru“ do internetového vyhledávače, tak se vám zobrazí mnoho firem, které se tímto zabývají. Při proklikávání jednotlivých webů zjišťujeme, že používají obdobné konfigurátory, ve kterých si můžete zadat dle rozměrů vzhled skříně, její dispozici a použití materiálů. Bohužel výslednou cenovou kalkulaci se dozvíte až po zadání kontaktu, kdy vám ji zašlou do emailu. Cenové nabídky obsahují dopravu a montáž, která je nezanedbatelnou položkou.

Po nějakém čase hledání nám internetový prohlížeč, ale i Facebook nabízí slovenskou firmu Levné skříně (Lacné skrině). Zprvu trochu nedůvěřivě rozklikáváme jejich stránky, ale později jsme mile překvapeni nejen skvělým konfigurátorem, ale i přehledným prostředím se spoustou informací o použitých materiálech a hlavně pro nás svépomocníky důležitými videonávody, jak správně zaměřit skřín a hlavně jak provést montáž. Po shlédnutí videonávodu montáže se nás zmocňuje sebevědomé nadšení, že si s tímto lehce poradíme. :-)

Zaměření a konfigurátor

Dle videonávodu pro zaměření vestavěné skříně máme k dispozici důležité míry.

Reklama

Tyto data vkládáme do přehledného konfigurátoru a dle postupu se dostaneme až k vybrání dispozice skříně, která spočívá v počtu polí, dveří, či upořádání úložných prostor jako jsou police, zásuvky, či věšáky.

Reklama

Po určení dispozice si následně vybíráme barvu a typ posuvných dveří. Následně vybíráme barevné provedení dveří a korpusu (vnitřku) skříně. U dveří si na závěr zvolíme i provedení zrcadlové výplně.

Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru

Po ukončení konfigurace se nám zobrazuje vykalkulovaná celková cena včetně DPH, přičemž doprava je zahrnuta v ceně a je tudíž zdarma.

Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru

Hledáme českou alternativu z okolí

Jsme patrioti a tak jako při stavbě domu jsme se snažili využívat regionální řemeslníky a firmy, tak se snažíme oslovit s poptávkou na vestavěné skříně i české firmy v okolí. Postupně se nám sejde několik cenových nabídek. Pravděpodobně konkurenční prostředí a mnoho firem na trhu, které drží obdobnou cenovou nabídku, tak nám oslovené firmy nejsou schopny i po výrazných slevách nabídnout příznivou cenu. Sice jejich ceny obsahují i cenu dopravy a montáže v průměru okolo 10.000,- Kč, ale i tak jsou cenou na desítky tisíc vzdáleny od nabídky slovenské firmy.

Po výrazně odlišné ceně se snažíme na internetu vyhledat recenze na slovenskou firmu, zda není háček v kvalitě použitého dřevěného materiálu, či kvalitě provedení. Kladné recenze spokojených zákazníků nás postupně utvrzují, že máme nejspíš vybráno. Informace o používaných materiálech se dozvíte na stránkách firmy.

Objednání v půlce října 2020 je bezproblémové, kdy na základě provedených konfigurací všech tří skříní víme okamžitě kompletní finální cenu, která je na rozdíl od české konkurence o více než 25.000,-Kč nižší.

Stavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míruStavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míruStavba domu v pandemii - 22. vestavěné skříně na míru

Následuje telefonický hovor, kde nám operátorka sděluje, že není problém mít skříně doma už za 14 dní, ale jelikož nemáme v domě ještě dokončené některé práce, tak se domlouváme na tom, aby nám skříně přivezli až začátkem prosince 2020. Při objednávce musím zmínit i pro nás překvapující fakt, že tato firma nepožadovala uhradit jakoukoliv zálohu, ačkoliv jsme to sami navrhovali.

Montáž vestavěných skříní

Dle dohody v objednávce přijel ráno 1. 12. 2020 firemní kurýr s dodávkou, ve které měl v krabicích pečlivě zabalené jednotlivé skříně.

Tyto balení byly popsány, tak že šlo velice snadno zjistit o kterou a do jakého pokoje se jedná skříň. Po vybalení jednotlivých dílů jsme se vrhli na montáž. Na celou montáž jsme si vystačili s AKU vrtačkou, lepidlem a šikovnými svépomocnými ručičkami.

Ve dvou jsme měli všechny tři skříně smontovány během jednoho dne, přičemž doba montáže se u každé další skříně podstatně zrychlovala. :-)

Vodící kolejnici na podlaze a bočnice na zeď jsme lepili vysokopevnostním lepidlem Mamut, tak jako i stropní kolejnici, kterou jsme navíc připevnili ke stropu vruty do sádrokartonu. Nasazení jednotlivých dveří na kolejnice, rozmístění pozicionérů a doladění koleček podvozků u dveří už byla snadná práce a pověstná třešnička na dortu.

Díky vestavěným skříním jsme získali spousty úložného prostoru a zároveň i úhledný, ucelený a uzavřený prostor pokojů. Posouvání dveří skříní je snadné a díky osazeným prachovým kartáčkům se do skříní nepráší. Na naše vestavěné skříně se můžete podívat galerie.

V dalším pokračování se zmíníme o naší kuchyňské lince na míru, kterou nám dle našich představ a návrhu dokázal vyrobit skvělý truhlář v rodině.

Náklady

Název položkyCena
Vestavěné skříně 3ks
74 251 Kč
Celkem74 251 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama