36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
14. 7. 2021
0 komentářů
36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody
Redakční článek

V těchto dvou týdnech nás čekalo oplechování štítu a komínu (nadkrokevní izolace), pokládka střešní krytiny, montáž výlezu ke komínu a okapových svodů. A také dokončení střešní krytiny.

25. 2. 2021 – Den 125 – 2 hodiny na stavbě (7 hodin řemeslníci)

Podle původního plánu měli dnes na stavbu dorazit pouze dva řemeslníci a udělat oplechování štítů, abychom zakryli nadkrokevní izolaci, dále položit a přišroubovat krajové tašky a provést oplechování kolem komínu a jeho opláštění.

Po příjezdu celé party řemeslníků jsem byl docela překvapen, neboť pokládku střešní krytiny jsme chtěli vysílat živě. Ale pro živé vysílání, které bylo plánované až na zítřek, jsem neměl připravené zhola nic. Tak jsem se vrhnul na přípravy.

Pokrývači si mezitím postavili stavební výtah, tzv. GEDU, pro dopravu střešní krytiny na střechu.

Další se pustil do krajových tašek, které bylo třeba nejprve na paletách najít a poté do nich vyvrtat v připraveném místě otvor, kterým se následně prostrčí vrut a krajovka se přišroubuje ke střešní lati.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody
Reklama

V krajové tašce jsou naznačena dvě místa pro vyvrtání otvoru. Pokrývači používají vždy otvor dál od kraje, aby vrut v lati dobře držel.

Jeden z klempířů se vrhnul na oplechování štítových stran střechy. Plechy si přivezli pokrývači již dříve. Ohnuli je tak, aby pod palubkami vznikla malá okapní hrana a případná voda netekla na nebo pod palubky, ale skapávala vždy dolů.

Klempíř připevnil plech hřebíky do každé latě a současně dole také vrutem do zakládacího hranolu nadkrokevní izolace.

Hřebíky následně překryje krajová střešní taška Tondach Stodo 12 v provedení černá engoba.

Pokrývač na obou stranách střechy přišrouboval krajové tašky a současně položil jednu tašku základní. Mezitím další ze střechařů fukarem na listí prošel celý krov, aby jej před pokládkou krytiny zbavil všech pilin a jiných zbytků stavby.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody
Reklama

Jakmile byly takto připraveny obě štítové strany, rozměřili si pokrývači na vrchní a spodní lati krov vždy na 4 základní tašky. Brnkačkou si vytvořili značku, podle které budou postupně odspoda nahoru tašky pokládat. Pracovat budou na jižní i severní straně střechy, aby byl krov při pokládce zatěžován rovnoměrně.

Na střechu jsme si koupili také sněhové háky. Ty se v každé oblasti rozmisťují jinak, podle daného schématu pro konkrétní sněhovou oblast. V našem případě se jedná o oblast B.

Než se nachystala příprava na pokládku, povedlo se druhému klempíři oplechovat prostor kolem komínu i opláštit celý komín. Všichni tam měli volné ruce pro zahájení pokládky krytiny, kterou bylo možné sledovat v přímém přenosu.

Nejstarší pokrývač Olda nosil z palet tašky na výtah. Při pokládce krytiny je nutné brát tašky z více palet, aby se vyrovnaly případné barevné odchylky. Ostatní nosili, podávali a pokládali krytinu na střeše. Vrchní řada těsně pod hřebenem je určena pro hřebenové větrací tašky. Ostatní tašky v celé ploše střechy jsou základní.

Odpoledne se konečně počasí umoudřilo a vykouklo sluníčko. Stihnout se povedlo položit přibližně polovinu tašek na každé straně střechy.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody
Reklama

26. 2. 2021 – Den 126 – 1 hodina na stavbě (5 hodin řemeslníci)

Již včera jeden z pokrývačů začal s montáží výlezu ke komínu. Díky použití nadkrokevní izolace bylo nutné najít řešení, jak zateplit prostor mezi latěmi, na kterých je výlez namontován.

Wienerberger pro tento účel prodává speciální izolační profil, který jsme na stavbě neměli, a tak vyřezal profil pokrývač Milan ze zbytků nadkrokevní izolace Tondach iRoof.

Pokrývači začali ráno s pokládkou krytiny na severní straně střechy a jakmile se dostali k výtahu (GEDĚ), pokládku ukončili a šli pokračovat na jižní stranu. Na té již od rána pracoval i pokrývač Milan, který po dokončení výlezu ke komínu postupně měřil jednotlivé tašky kolem výlezu i kolem komínu, zakresloval potřebné řezy a posílal tašky výtahem dolů Oldovi. Ten tašky vyřezal a poslal je zpět.

Jižní stranu se dnes povedlo dokončit celou a povedlo by se nejspíš dokončit i stranu severní, ale neměli jsme dostatek tašek.

Po telefonu se mi povedlo odpoledne vše objednat s tím, že si osobně vyzvednu vše potřebné v pondělí ráno v Dolních Jirčanech.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody

Chybělo nám konkrétně 300 kusů základních tašek, 2 krajovky levé a 2 pravé, asi 10 hřebenových větracích tašek a přibližně krabice sněhových háků.

1. 3. 2021 – Den 127 – 1 hodina na stavbě (5 hodin řemeslníci)

Ráno kolem 6:30 jsem vyrážel s naším přívěsem Agados VZ33 do Dolních Jirčan, kde bychom měli mít připraveny všechny potřebné tašky a doplňky pro dokončení střechy.

Vzhledem k včerejšímu nařízení vlády jsem s sebou vezl čestné prohlášení, objednávku, respirátory a nevím co ještě. :-)

Ve Wienerbergeru bylo již vše připravené a jedinou komplikací bylo, že vše bylo zabaleno na jedné paletě. Respektive originální paleta obsahující 280 základních střešních tašek byla nahoru doplněna o 20 základních, 10 větracích a 4 krajové.

Protože jsem jel s přívěsem zaplachtovaným, stačilo doplněné věci sundat a nandat na korbu auta. Pak se již paleta vešla i pod plachtu. Děkuji za opatrné a profesionální naložení. Po zakurtování nákladu jsem vyrazil zpět směr Rostoklaty.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody

Na stavbu dorazil dnes ráno plný humoru i Honza Jirka (šéf party). Sledovat pokládku online ho již zřejmě nebavilo. Protože na dnešek nebylo pro všechny dost práce s pokrýváním, poprosil jsem Honzu s Michalem, aby osadili okapové svody. K nim ve spodní části vložím zatím plastovou chráničku, abych vodu odvedl dál od domu, než je napojím na potrubí vedoucí do nádrže na dešťovou vodu.

Jedna parta dělala okapy a druhá dokončovala pokládku krytiny. Přesto, že bylo vše dokonale vyměřené, v některých řadách bylo třeba tašky více srazit, aby se podařilo celou řadu úspěšně dokončit.

Po položení všech tašek v horní řadě pod hřebenem začal Milan montovat hřebenáče. Začínal od východní strany směrem k západní, aby případný vítr a déšť ze západu zbytečně nefoukal pod hřebenáče.

Na kraji přišrouboval k hřebenové lati čelo hřebenáče. Na druhé straně domu bylo nutné nejprve hřebenovou tašku zkrátit a následně opět osadit čelo a přišroubovat jej k lati.

36. a 37. stavební týden – Oplechování štítů a komínu, pokládka střešní krytiny a okapové svody

Když už byl nahoře, podal jsem mu i anténní tašku. Anténní tyč jsem bohužel koupenou neměl, a tak bylo třeba otvor v tašce přelepit, aby pod krytinu zbytečně nepršelo.

Střecha je hotová a další práce na domě budou teď na chvilku opět jen na nás, tedy plně svépomocí.

Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama