6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
27. 8. 2020
0 komentářů
6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekala penetrace a hydroizolace, navážení cihel a zakládací malty a příprava na workshop.

15. 6. 2020 – Den 25 – 2 hodiny na stavbě

V prvním dni tohoto týdne nás čekalo odstranění šalovacích prken, neboli odbednění desky. Stačilo si nabít AKU vrtačku a jako první odstranit zapření desky pomocí latí a odšroubovat turbošrouby. Pak prkno shodit a hotovo. Prkna jsem schoval na další stavební etapy.

6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

17. 6. 2020 – Den 26 – 8 hodin na stavbě

Ráno jsme vyrazili do stavebnin pro objednané pásy hydroizolace a asfaltovou penetraci. Nejprve bylo potřeba desku očistit od prachu a hrubých nečistot, například od občasných hrud betonu přilepených na mirelonu kolem vyústění kanalizace. Nejprve jsem tedy kladivem odstranil vše, co překáželo, a potom se snažil trochu obrousit hranu desky, aby nebyla ostrá. Stačilo ji přejet kladivem a bylo hotovo. Po důkladném zametení přišlo na řadu penetrování. K tomu jsme opět použili penetraci DEKPRIMER, kterou jsem po otevření promíchal míchadlem nasazeným na vrtačce.

Reklama
6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

Penetrovat budeme jen obvod domu, protože budeme aplikovat hydroizolaci zatím jen pod obvodové stěny. Hydroizolační pás má šířku 1 m, ale bude nutné ho přesadit přes desku o 10 až 15 cm. Odhadl jsem tedy šířku pásu pomocí malířského válečku na dlouhé násadě a pustil se do penetrování. Váleček pořádně namočíme do penetrace a penetrační nátěr pořádně rozetřeme po desce. Abychom měli nátěr opravdu všude, zbavili se případného prachu a vytvořili jednotný podklad, snažil jsem se penetrovat i do kříže. Hotovo jsem měl za chvilku. Napenetroval jsem rovnou i bok desky, na který později navařím přesah pásu hydroizolace. Po vyzdění sem aplikujeme ještě delší pás, který vytvoříme tzv. zpětný spoj. Po důkladném zaschnutí penetrace přišlo na řadu navařování asfaltových pásů. Nejprve z pásu odstraníme ochranné samolepky. Poté jsem pás rozvinul po desce a podle potřeby urovnal. Cílem bylo zajistit potřebný přesah a naplánovat umístění pásů tak, aby bylo co nejméně řezání a zbytečných spojů s přesahem. U každého spoje je nutné zajistit přesah minimálně 10 cm.

6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu
Reklama

Poté jsem pás stočil zpět do role, stejnoměrně z každé strany do středu. Díky tomu bych pak při postupném rozmotávání a navařování na desku neměl mít pás šikmo. Podle izolatéra by měl být správný postup následující: Stojím na pásu a před sebou ho postupně tavím plamenem a rozmotávám. Nemám ale žádné speciální boty, takže se mi na pásu stále vytvářela moje stopa. Což jsem nechtěl. Stoupl jsem si tedy vedle role a postupně ji po rozehřátí podkladu plamenem posouval nohou, aby se k podkladu pěkně tavila. Pro aplikaci hydroizolace jsou náročná místa kolem vyústění otvorů kanalizace. Zde je třeba pás zakončit tak, aby zasahoval přibližně 15 cm za kanalizační trubku. Poté udělat rovný řez směrem k trubce a na ni vyříznout otvor o požadovaném průměru. To samé se udělá s dalším pásem. Výsledkem je, že v místě u potrubí jsou vždy překryty dva pásy přes sebe. Řezání hydroizolace je celkem náročné. A když je horko a pás se rozehřeje, je to ještě náročnější.

6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

Nakonec jsme aplikaci hydroizolace za jeden den zvládli. Stačila jedna plynová bomba. Na závěr jsem všechna místa kolem trubek i chrániček přetřel bitumenovou emulzí od Mapei, kterou používám na hydroizolaci sklepa. Tím jsem etapu hydroizolování zakončil.

Reklama

18. 6. 2020 – Den 27 – 1 hodina na stavbě

Tento den přišlo na řadu navážení cihel a zakládací malty. Závoz prvního kamionu materiálu byl domluvený na 7. hodinu ráno. Předchozí den jsem sehnal paletový vozík, takže jsem byl připraven složit některé palety i na desku. Jelikož je to přesně týden od betonáže, chtěl jsem palety vyskládat pouze na ta místa, kde je základ pro vnitřní nosné stěny.

6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

Příjezd na pozemek byl domluven se sousedy přes jejich pozemek. Jakmile se tedy dopravce postavil s autem i vlekem k plotu, nechali jsme si palety se zakládací maltou a cihlami Porotherm 38 TS Profi Dryfix složit na desku a k nim přidali další palety cihel Porotherm 44 T Profi Dryfix. Cihly jsme rozvozili do míst, kde je pod betonovou deskou základ pro vnitřní nosné zdivo a zbylé palety uskladnili vedle desky tak, aby nám současně nepřekážely při plánování workshopu. Kamion byl složený za chvíli. Protože mělo pršet, přikryli jsme ještě palety se zakládací maltou plachtou a do kontejneru uklidili 3 samostatné cihly Protherm 44 T profi, které dopravce přivezl jako kompenzaci za viditelně poškozené cihly na paletě. Jedna paleta totiž měla ve spodní části cihly prasklé. K tomu nejčastěji dochází při manipulaci nebo přepravě. Cihly se pak použijí někde na dořez, nebo se vymění za „zdravé“ kusy. Překvapilo mě, jak vypadají poloviční cihly s označením Porotherm 44 T ½ Profi Dryfix. Nejsou poloviční. Jsou stejně široké a vyrobené tak, že mají uprostřed dělící příčku, podle níž si sami na stavbě

6. stavební týden – Hydroizolace a navážení materiálu

poloviční cihlu uříznete.

19. 6. 2020 – Den před workshopem

Přestože pršet mělo předchozí den, spustil se liják až dnes. Z tohoto dne se stal tedy den kancelářský. Kvůli počasí jsme nakonec museli přesunout i samotný workshop.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama