5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
24. 8. 2020
0 komentářů
5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky
Redakční článek
Máme tu další stavební týden. Tentokrát nás čekalo odvětrání podloží pod základovou deskou, zavážení štěrkem a jeho hutnění, šalování a betonování základové desky.

8. 6. 2020 – Den 21 – 7 hodin na stavbě

První den v tomto stavebním týdnu nás čekalo odvětrání podloží pod základovou deskou. Je to totiž povinné pro všechny rodinné domy využívající podlahové vytápění. V projektové dokumentaci je pro tuto etapu i samostatný výkres, kde jsou zakresleny rozměry a pozice drenážních hadic a místo vyústění větracího systému nad desku. Odtud bude pak v běžném kanalizačím potrubí vyvedeno až na střechu. Podle výkresu jsem si nahrubo rozměřil umístění drenážních hadic. Ve ztraceném bednění, kudy budou hadice procházet, jsem vyznačil místa, jež je nutno vybourat. Škoda, že jsem již při betonování ZB odsud neodstranil beton. Nemusel bych se dnes zdržovat bouráním. Po vybourání potřebných otvorů jsem si na desku přinesl 50m klubko drenážní hadice o průměru 100 mm. Odbočky jsem dělal z T kusu kanalizačního KG potrubí o průměru 110 mm a spoje přelepuji páskou, aby hadice nevypadávala. Nařezal jsem potřebné kusy drenážní hadice a postupně začal s aplikací. Celá vrstva desky bude vysypaná štěrkem do výšky 250 mm.

5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky

Celkem jsem spotřeboval asi 70 m drenážního potrubí a 20 T kusů KG trubek. Také jsem dojel do stavebnin DEK půjčit si vibrační desku na další den.

Reklama

9. 6. 2020 – Den 22 – 5 hodin na stavbě

Zbývající prostor uvnitř desky (250 mm) by měl být dle projektové dokumentace zavezen štěrkem. I přesto, že štěrk stojí 750 Kč/m3 a betonový recyklát výrazně méně, rozhodli jsme se postupovat v souladu s PD a použili jsme štěrk. Do prostoru desky jsme ho nechali navážet bagrem a postupně hutnili vibrační deskou. I s vybráním kamínků ze ztraceného bednění jsme měli během dopoledne hotovo. Na štěrk jsem nanosil část kari sítí. Na radu Daniela Šmída z CEMEXu jsme vybrali ze ztraceného bednění štěrk, aby se betony v bednění a následné desce spolu propojily. Také jsme se domluvili, že nebudeme používat netkanou textilii pod kari sítě, protože beton do štěrku tak nezateče. Na podložení kari sítí použijeme zbytky betonové dlažby.

5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky

10. 6. 2020 – Den 23 – 4 hodiny na stavbě

Před pokládkou kari sítí bylo potřeba připravit materiál, kterým je podepřeme, aby neležely přímo na štěrku a beton je mohl obtéci. Dohodli jsme se, že nebudeme kupovat speciální distanční podložky, ale postačí zbytky betonové dlažby. Tu máme na pozemku uskladněnou. Postupně jsem dlaždice navážel na desku a palicí rozbíjel na menší kusy. Ty jsem pak rozmístil po desce. Před pokládáním prvních kari sítí bylo potřeba ohnout betonářskou výztuž, která trčela nahoru ze ZB. Kari sítě jsem kladl postupně po kratší straně zleva doprava. Na konci jsem provedl potřebný dořez, který jsem vždy použil jako začátek další řady. Díky tomu jsem nikde neměl přes sebe 4 sítě. Kde bylo potřeba, jsem pod sítě umístil další kus betonové dlažby, případně posunul již stávající kus.

Reklama
5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky

U vyústění kanalizačního potrubí bylo potřeba v kari síti vyříznout otvor. Většinou stačil otvor pro dvě oka, aby vznikl dostatečný prostor kolem potrubí. Podle rady Daniela Šmída z Cemexu jsem kari sítě překládal přes 3 oka. Na bednění kolem desky jsme měli připravena prkna, v nichž nám byla před pár měsíci doručena bioklimatická pergola. Výška betonu desky by měla být 15 cm, tak jsme ve vzdálenosti 15 cm od horního okraje prken vyvrtali otvor a do něj vložili dlouhý hřebík. Stačilo to takhle udělat na 3 místech. Díky hřebíku nám prkno na bednění drželo samo a nám se s ním lépe manipulovalo. Zapůjčeným rotačním laserem jsme kontrolovali, aby horní hrana bednění ukazovala 0. Kde bylo potřeba, tam jsme bednící prkna posouvali nahoru či dolů a pomocí turbošroubů je připevňovali k vybetonovanému ztracenému bednění. Šlo to skvěle. Pro šroub stačilo předvrtat otvor o průměru 6 mm a pak ho do betonu zašroubovat pomocí aku vrtačky s TORX nástavcem. Připevňování jsme udělali zatím pracovně. Měl jsem totiž v plánu nejprve dokončit celé bednění dokola a pak si ho postupně znovu projít a důkladně připevnit pomocí turbošroubů.

5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky
Reklama

11. 6. 2020 – Den 24 – 9 hodin na stavbě

Dnes jsme jako první věc prošli desku na mnoha bodech a zapsali přesně výšky. Díky tomu budeme moci lépe spočítat potřebné množství betonu. Po spočítání jsem přece jen přidal jeden kubík betonu navíc. Při betonáži nám ale přesně tento jeden kubík betonu zbyl. Dalším přípravným krokem bylo obalení vyčnívajících konců kanalizačního potrubí mirelonem. Dále bylo potřeba svázat kari sítě. K tomu jsme si již dříve zakoupili rádlovačku, neboli spirálový vazač. Poté jsem dokončil bednění, které jsem včera připevnil jen „pracovně“. Do bednění (šalování) jsem umístil celkem 90 turbošroubů. Kromě nich jsem po 1,5-2 metrech připravil zapření šalovacích prken latěmi. Nyní bylo vše připraveno pro betonáž. Na 13. hod byly objednány celkem 3 mixy a pumpa. Přizval jsem také několik pomocníků, bez nichž bych se asi utrápil. Jeden člověk měl na starosti hadici pumpy a beton ukládal, Druhý člověk pomocí rotačního laseru kontroloval výšku a dával pokyny dalším dvěma lidem, kteří měli za úkol beton hráběmi přihrnout nebo naopak odstranit pryč. Já jsem pomocí hliníkové latě připevněné na násadě od lopaty beton urovnával.

5. stavební týden – Zavážení, šalování a betonování desky

Po dokončení betonáže přišel na řadu zasloužený odpočinek. Před spaním jsem desku poprvé pokropil vodou. Následující dny jsem kropení opakoval každé 2-3 hodiny, protože bylo opravdu velké horko.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací