4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Podsklepení domu
6. 8. 2020
0 komentářů
4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa
Redakční článek
Ve čtvrtém stavebním týdnu nás čekal sklep pod zahradním domkem. Konkrétně ztracené bednění, zavážení prostoru desky a hydroizolace.

1. 6. 2020 - Den 17 – 8 hodin na stavbě

Dnešní den nás čekalo zakládání první řady ztraceného bednění ve sklepě pod zahradním domkem. Před zakládáním bylo třeba dostat do sklepa potřebné tvárnice. Na 1 řadu vychází přibližně 1 paleta, na které je 40 tvárnic ZB DEK 30. Pro zakládání jsem si namíchal jedno kolečko betonu a postupně v kýblech nosil po žebříku do sklepa. Vystačil jsem si s jedním malým kýblem na celou jednu řadu tvárnic. Nejprve jsem založil všechny celé tvárnice a na konec jsem si nechal dořezy. Ty jsem nyní už dělal z kostek, které mají uvnitř dělicí příčku, aby se mi při betonování tvárnice nerozlomila.

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Po založení stačilo vše jen umýt a uklidit a spodní řada byla připravena na druhý den.

Reklama

2. 6. 2020 - Den 18 – 8 hodin na stavbě

Dnes přišlo na řadu vyzdění ZB do výšky 4 řad a betonování ZB. Na odpoledne jsme měli objednané 4 m3 betonu a pumpu. Nejprve musíme všech 160 tvárnic vyskládat a jednotlivé řady mezi sebou proarmovat. Do základové desky jsme vyvrtali díry, abychom mohli do ZB umístit svislou betonářskou výztuž. Úhlovou bruskou jsem v rozích ZB vyřízl pro výztuž drážky. Pak přišlo na řadu armování. Používal jsem pruty o průměru 10 mm a do rohů jsem vytvořil metrové kusy, které jsem ohnul do pravého úhlu. Každou řadu jsme armovali a dali do ní dva pruty. K jejich vázání jsme použil rádlovačku. Když bylo armování dokončené, naskládali jsme nasucho další řadu tvárnic a proces armování opakovali. Do tvárnice ve druhé řadě jsem vyřízl otvor na 90° koleno HT potrubí o průměru 110 mm. Do něj jsem vložil metrovou trubku, na kterou pak postupně napojím další potrubí. Půjde o odvětrání sklepa. Později ještě diagonálně uděláme na druhé straně odvětrání v horní části pod stropem.

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Následné betonování šlo velmi rychle. Beton jsem hutnil propichováním a nakonec do zavadlého betonu vložil další svislou výztuž.

Reklama

3. 6. 2020 - Den 19 – 10 hodin na stavbě

Na tento den bylo v plánu zavážení prostoru desky a hutnění podloží. Ráno jsem si do Stavebnin DEK zajel pro vibrační pěch nebo-li žábu. Pak už měl přijet bagr a smykový nakladač, abychom mohli začít se zavážením prostoru desky. S odborníkem jsme se domluvili, že prostor desky zavezeme materiálem z výkopů. Převážně se jedná o pískový materiál s kamínky a trochou jílovité zeminy. Ztracené bednění máme vysoké 750 mm a potřebovali jsme zavézt a zhutnit 500 mm. Snažili jsme se na většině míst provádět hutnění 3x. Bagr vždy zaplnil prostor v desce materiálem, který rozhrnul. Kde to nešlo, jsem materiál rozhrnul lopatou nebo hráběmi. Pak přišel na řadu vibrační pěch.

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Jezdil jsem s ním po stavbě postupně od krajů do středu a cestou zpět jsem zhutnil i část mezi trasami. Poslední vrstva vysoká 250 mm zůstala prozatím nezasypána. Přijde na ni vrstva štěrku nebo betonového recyklátu. Mělo by v ní být uloženo odvětrání radonu, které je nově povinné u rodinných domů s podlahovým vytápěním.

Reklama

4. 6. 2020 - Den 20 – 7 hodin na stavbě

Poslední den v tomto týdnu se dělala hydroizolace stěn sklepa do výšky 1 m. Bohužel jsme stihli jen část, protože nám začalo pršet. Při hloubení sklepa jsme výkop dělali schválně vyšší o 0,5 m na každou stranu, abychom mohli později hydroizolace z venkovní strany provést. Věděl jsem, že nechci ve výkopu pracovat s plamenem, a tak jsem hledal tekutou hydroizolaci, kterou budu moci nanášet hladítkem.  

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Materiál jsem nakoupil od firmy MAPEI. Na stavbu přijel i jejich technik, který mi poradil, jak postupovat, a dohlédne na první aplikaci. Ta se skládá z několika dílčích kroků. Prvně je nutné zamést stávající asfaltovou hydroizolaci. Pak se musí vytvořit v rohu mezi asfaltovým pásem a stěnou ze ztraceného bednění tzv. fabion, abychom měli pro nanášení hydroizolační vrstvy pozvolný náběh (nikoliv pravý úhel). Pro vytvoření fabionu jsme používali materiál s označením PLANITOP. Je to rychle tvrdnoucí materiál. Proto je lepší ho míchat v menším množství a rychle zpracovávat. Jakmile začne tuhnout, je možné ho znovu promíchat nebo přidat trochu vody a dá se s ním zase dobře pracovat. Malta by po namíchání měla mít takovou konzistenci, aby ze lžíce nestékala, ale také, aby na ní nezůstala stát jako sádra. Před aplikací jsem navlhčil vodou spodní část stěny ze ZB. Poté jsem malou lžící nanesl tenkou vrstvu na hydroizolaci a na ZB. Do koutů jsem přidal větší množství malty a na šířku lžíce ji uhladil pod úhlem 45°. Takto jsem obešel celý sklep. Ze zatvrdlé malty jsme před další aplikací museli odškrábat drobné nerovnosti a případné přebytky malty uvízlé na hydroizolaci. Poté jsme drátěným kartáčem přejel hydroizolační pás přibližně v šířce 10 cm, abych z vrstvy asfaltu odstranil písek a jiné nečistoty. To proto, aby se následná hydroizolace dobře propojila s asfaltovým pásem na desce.  

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Před nanášením hydroizolace je nutné podklad napenetrovat. K tomu jsem použil penetraci Plastimul C, která se ředí s vodou v poměru 1:10. V nádobě jsem si penetraci namíchal a začal nanášet malířským válečkem. Ve spodní části a u fabionu jsem použil štětec. Je dobré používat jednorázové gumové rukavice, beton se totiž špatně umývá. Během schnutí penetrace jsem si připravil pruhy výztužné tkaniny. Ty budeme potřebovat ve spodní části sklepa pro ochranu přechodu mezi vodorovnou a svislou plochou. Pak přišlo na řadu nanášení hydroizolace Plastimul 1K Super Plus. Hmotu není třeba nijak promíchávat, je připravena. Prvně se nanese tenká vrstva na stěnu, fabion i 10cm kus hydroizolace na podlaze. Vrstvu jsem zmenšil hladítkem opravdu jen na velikost kuliček, které hydroizolace obsahuje. Zubatým hladítkem s výškou zubu 6 mm jsem nanesl další vrstvu, do které se vkládá výztužná tkanina a postupně se hladítkem do vrstvy zapraví. Pruhy tkaniny se překládají přes sebe o 10 cm.  

4. stavební týden - Ztracené bednění a hydroizolace sklepa

Stihli jsme udělat jen 2 m izolace, než začalo pršet. Hotovou část jsme zakryli igelitem, aby nám voda nevyzrálou hydroizolaci nesmyla.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací