Jaké stroje jsme potřebovali k realizaci fotovoltaické elektrárny?

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
17. 10. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Pro realizaci a efektivní a bezproblémovou instalaci fotovoltaické elektrárny potřebujeme použít různé stroje. Dnes se podíváme na přehled těchto klíčových nástrojů se zaměřením na roli Nuronu, nové akumulátorové platformy od Hilti.

Síla systému Nuron

Nuron nabízí bezproblémovou kombinaci výkonu a flexibility a poskytuje řadu strojů od nejmenšího šroubováku až po velké bourací kladivo na jedné platformě. Přístroje jsou menší, lehčí a výkonnější, optimalizované tak, aby na jedno nabití vykonaly více práce. A to je vlastnost, která výrazně zvyšuje produktivitu při instalaci fotovoltaických elektráren.

Jednou z klíčových výhod použití strojů Nuron při instalaci naší fotovoltaické elektrárny byla delší výdrž baterií. Například při broušení střešních tašek pro umístění háků na hliníkové držáky panelů se výrazně snížila četnost výměny baterií. Jedno nabití úhlové brusky stačilo na vybroušení všech tašek na celé střeše. Baterie ve strojích Nuron jsou kompaktní a jejich nabití v rychlonabíječkách je opravdu rychlé.

Výraznou vlastností, zejména pro podniky, je chytrý strojový park, který umožňuje manažerům sledovat aktuální polohu a stav baterií. Tato funkce umožňuje včasnou výměnu a sledování až 14 posledních strojů, se kterými baterie pracovala.

Další skvělou funkcí je autodiagnostika baterií. Jednoduchým stisknutím červeného tlačítka mohou uživatelé zkontrolovat, zda je baterie ve správném stavu, zejména po zimě nebo po delší době bez dobíjení.

Reklama
Jaké stroje jsme potřebovali k realizaci fotovoltaické elektrárny?

Pozoruhodným bezpečnostním prvkem strojů Nuron, jako je akumulátorová vrtačka a úhlová bruska, je aktivní kontrola krouticího momentu neboli ATC. Systém ATC zabraňuje zranění uživatele tím, že pokud se vrtačka nebo bruska kousne nebo provede jiný nestandardní pohyb, automaticky se vypne.

Úhlová bruska má ještě další funkci, a to Sense Tech. Ta funguje tak, že jakmile rukou pustíte madlo, bruska se opět automaticky vypne. To se hodí například tehdy, když jsem na střeše, brousím krytinu a bruska mi spadne. Je to ale výhoda, na kterou je nutné si chvilku zvykat.

Reklama

Výběr strojů pro instalaci fotovoltaických elektráren

Na střeše bylo potřeba vybrousit drážky pro háky, na které se následně montují hliníkové profily, na něž se umístí fotovoltaické panely. Prvním strojem použitým při instalaci naší fotovoltaické elektrárny byla tedy úhlová bruska, lidově flexa. Její akumulátorová verze byla obzvláště užitečná pro práci na střeše, protože odpadla nutnost tahat za sebou prodlužovací kabel.

Dále bylo potřeba přišroubovat háky do krovu. Použili jsme extra dlouhé vruty, abychom se přes kontralať dostali skrz nadkrokevní izolaci do krovu. To vyžadovalo aku šroubovák pro předvrtání otvorů a rázový utahovák pro kotvení háků do krovu.

Před zahájením realizace jsme si vypůjčili háky, do kterých bylo potřeba uříznout prkno nebo fošnu, abychom se na střeše mohli pohybovat snadněji a bezpečněji. K tomuto účelu jsme použili okružní pilu neboli mafla, která se osvědčila i při řezání nehořlavé desky pod rozvaděč stejnosměrného proudu na půdě.

Jaké stroje jsme potřebovali k realizaci fotovoltaické elektrárny?

V závěru realizace na střeše jsme uřízli přečnívající konce hliníkových profilů mečovou pilou. To proto, aby Full Black panely na černé střeše vypadaly opravdu dobře.

A posledním strojem je kombinované kladivo. To jsme používali v technické místnosti, kde bylo potřeba vyvrtat otvory pro hmoždinky a připevnit na stěnu lištu pro vedení kabeláže.

Reklama

Přestože námi použité stroje jsou primárně určené pro profesionály, lze je zakoupit i pro osobní použití. Pro ty, kteří si je nechtějí kupovat, jsou však tyto stroje také k dispozici k půjčení půjčovně Stavebnin DEK.

Hilti se ovšem snaží přiblížit i nám, menším zákazníkům. V budoucnu se tedy možná můžeme nechat příjemně překvapit.

Jaké stroje jsme potřebovali k realizaci fotovoltaické elektrárny?

Závěr

Realizace fotovoltaické elektrárny vyžaduje celou řadu strojů, které zajistí hladký a efektivní průběh. Použití platforem, jako je Nuron se svými výkonnými a lehkými stroji a vylepšenými funkcemi baterií, může výrazně zvýšit produktivitu a bezpečnost při instalaci.

Zůstaňte naladěni na naše další videa a články, ve kterých se budeme zabývat dalšími aspekty svépomocné stavby. Do té doby se mějte pěkně a ať se vám daří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama