10. část - OSB podbití vazníků a foukaná izolace Knauf

Autor: Véna (11 příspěvků)
28. 4. 2024
0 komentářů
10. část - OSB podbití vazníků a foukaná izolace Knauf
Příspěvek stavebníka

Proč jsme šli cestou vícenákladů v podobě OSB podbití?

OSB záklop

Váhal jsem, jestli zaklopit, nebo ne. Nakonec jsem do toho šel, protože jsem mohl rychleji zateplit půdu foukanou izolací a jako bonus se mi bude lépe dělat elektrika, kterou jsem chtěl vést celou vrchem.

Na záklop jsem si pořídil na allegru zvedák na SDK desky (který samo sebou využiji později na sádroše). Šlo to s tím dobře, kdyby venku nebylo asi -10°C a nefoukalo mi dírama na okna, které ještě v té době nebyly osazené. Chytal jsem OSB desky do vazníků torx vrutama, rozměr už nevím, ale drželo to jak čert a dalo se po tom normálně nahoře chodit. Tl. OSB desek byla 18 mm a koupil jsem je u nás ve stavebninách za nějaký super peníz, takže celý záklop stál asi 18k.

10. část - OSB podbití vazníků a foukaná izolace Knauf

Moc jsem se s tím nemazal - byla to varianta OSB PD, takže chvíli trvalo, jak přijít na systém, aby mi to hezky skočilo do drážky, ale za půl hodiny jsem už byl odborník a šlo to samo. Žádné převazby atd jsem neřešil, má to jen funkci nést foukanou izolaci a držet příchytky kabelů, parotěs přijde až na SDK profily.

Taky jsem do OSB potom fixoval potrubí rekuperace. Obecně bych instalaci OSB doporučil, dost do do budoucna ulehčilo práci, vše se do toho dá kotvit atd.. Musel jsem akorát vyměřit prostup na půdní schody, kolem kterého jsem udělal takový zvýšený rantl směrem od půdy, aby mi tam držela foukaná izolace a nepadala dolů. Vybral jsem větší půdní schody, tuším 140x70 cm.

Reklama

Foukaná izolace

Na blogu Doubkovi jsem četl o foukané izolaci Knauf Supafil LOFT 045, což je minerální foukaná izolace ze skelné vlny (z panenského vlákna) bez pojiva. Nafoukaná skelná izolace nesesedá. Sesedání je neměřitelné (méně než 1 %). Moc jsem se tím popravdě nechtěl zabývat, když už to někdo prozkoumal a je to dost dobré pro jeho pasivní dům, bude to dobré i pro můj.

Oslovil jsem s poptávkou firmu FUK (vtipné, co?) a obchoďák byl muž činu. V týdnu se zastavil, zaměřil, řekl cenu a domluvil se termín. Ani tady to nebylo bez komplikace. V domluvený termín přijeli borci s dodávkou, vyložili materiál a chtěli jít na věc. V té době jsem ještě neměl elektrickou přípojku a byl jsem napojený na souseda. Bohužel prodlužka byla moc dlouhá a neposkytovala dostatek napětí - stroj buď foukal, nebo šnekoval.

Dohromady mu to nešlo, takže mi tam chlapci nechali materiál a jeli domů. Až jsem měl dokončenou elektropřípojku, tak přijeli znovu a to už šlo vše jako po drátkách. Natáhli hadici a už to frčelo na půdu. Foukal jsem 45 cm, což je prý až až. Za dopoledne bylo hotovo, já se při placení usmíval a další etapa byla za námi.

Před foukáním jsem musel dořešit detail mezi věncem a vazníky, kdy bylo potřeba zvenku vazníky zaklopit, aby vatu nafoukali přes věnec směrem ven a eliminoval se tepelný most. Využil jsem na to zbytky OSB desek, které jsem řezal na rozměr otvoru, vrutama chytal do vazníků a případné nepřesnosti vzniklé řezem zapěnil pěnou. Na toto pak přijde udělat rastr, celé se to obije OSB + XPS a přijde natáhnout do fasády, žádné dřevěné podbití nebude (já to totiž natírat určitě nebudu :-) )

10. část - OSB podbití vazníků a foukaná izolace Knauf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama