11. část - Vnitřní příčky

Autor: Véna (12 příspěvků)
29. 4. 2024
0 komentářů
11. část - Vnitřní příčky
Příspěvek stavebníka

Kde ty řemeslníky na práci všichni berete?

Příprava

Před zděním jsem celý dům zametl, pod budoucí příčky natřel penetraci a navařil pásy protiradonové izolace. Tato práce mě moc baví a bota mi hořela jen asi 6x, takže úspěch :)

Zdění

Původně jsem chtěl na tuto etapu někoho najmou, protože jsem měl jinou práci a dost jsem na to pospíchal kvůli elektřině a následným omítkám. Vystavil jsem proto poptávku na nejremeslnicich.cz. Zadání bylo jasné - materiál je složený na desce, lešení mám, pilu na ytong taky, potřebuju jen ruce. Ozval se mi 1 (slovy "jeden") řemeslník. O takovou zakázku jsem čekal bitvu, no tak nic.

Domluvili jsme si osobní schůzku, že na to mrkne. Přijel borec který když otevřel pusu, bylo jasné, že vyšel max. ze třetí třídy základky. Okem znalce na to mrkl a řekl, že za pade bez papíru to udělá. Na mě šly mdloby (čekal jsem míň, ale pro mě je každá koruna pro řemeslníky moc :-) ).

Nakonec mi pan zedník řekl, že chci zdít 13 šárů (protože jsem příčky zdil až po OSB desky, ať se mi vrchem nenese hluk) a že to on dělat nebude, že on zdí maximálně do 2,75 m. Na můj dotaz co s tím neodpověděl a rozloučili jsme se. Long story short - oblíkl jsem s tchánem o víkendu monterky a začali jsme zakládat. Za den jsem založili první šár a já jsem to za 10 dnů po práci vyzdil. Zdil jsem z Porfix 15 cm, takže to šlo dobře. Rovinu jsem držel provázkem a dlouhou váhou. Spotřeboval jsem tuším 12 palet materiálu.

Poslední řadu pod OSB jsem musel celou podřezávat na výšku cca. 13 cm, ale tím aligátorem to jde samo. Mezi OSB a cihlou jsem nechal 1-2 cm mezeru a tu jsem celou vypěnil pěnou. Nádherně se to celé zpevnilo. Překlady jsem měl originál Porfix, jsou lehké a člověk je tam hodí úplně v pohodě sám.

11. část - Vnitřní příčky
Reklama

Stavební pouzdra

V domě jsou 2 pouzdra. Na obrázcích to vypadá super a kdybych mohl, tak je před stavbou dám všude. Ano, pouze před stavbou, protože jsem zaprvé nevěděl, kolik ta sranda stojí a zadruhé, jaké peklo s s nimi užiju.

Pouzdra jsem objednal na netu, jedno má 1 200 mm a druhé 1 000 mm. Stálo to celkem asi 20k, takže mrzuté.

Nejdřív jsem podezdil prostor pro pouzdra na správnou výšku a šlo se usazovat. Kompletace pouzder je sranda na pár minut. Když jsme s tchánem instalovali první kus o rozměru 1 000 mm, všiml jsem si, že kolejnice není uprostřed pouzdra. No, nebyla, protože to pouzdro asi spadlo při transportu a celý vrch byl vykřivený. Panika. pouzdro ven, celé rozebrat, narovnat, znovu složit. Naštěstí jsem to s použitím brutálního násilí celé vyrovnal a šlo to složit a nainstalovat, ale ten telefonát si ten eshop za rámeček nedal. S tímto pouzdrem se pojí ještě jedna veselice - když jsem dal pouzdro do otvoru, potřeboval jsem ho ustavit na vagrys, ale to znamenalo pouzdro zvednou o cca. 10 cm, čemuž vadil překlad. Otvor byl správný, ale moc nízko :-) Znovu panika a beznaděj (na tyto pocity si během stavby zvyknete a jsou váš nejbližší parťák neustále). No co už - vzal jsem lešení, kango a vysekal jsem překlad ven, odsekal půlku šáru v příčce a překlad zvedl na potřebnou výšku. Za hodinu bylo hotovo. Celou dobu jsem se modlil, ať mi ta příčka bez toho překladu nespadne :-D

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama