Bonus – Konstrukce fotovoltaické elektrárny na plochou střechu

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
1. 8. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Instalaci fotovoltaické elektrárny na šikmou střechu máme za sebou. Jedna byla na klíč a druhou jsme zkoušeli svépomocí. Pro ty z vás, kteří mají střechu plochou, existuje také ideální řešení, jak panely kotvit. A my se na něj společně podíváme.

ENBRA bloky přinášejí pohodlné řešení pro ploché střechy

Při realizaci fotovoltaické elektrárny na šikmé střeše s pálenou krytinou jsme používali háky, které se přišroubují na krokve, a dále se na háky připevní hliníkové profily. Pavla Hrdličky z firmy ENBRA jsme se zeptali, jak postupovat v případě, když potřebujeme umístit fotovoltaiku na plochou střechu.

„Systém hliníkových prvků, které se musí ještě kotvit do střechy, takže třeba 300-400 vrutů v případě rovné střechy, a pak se stejně ještě musí zatěžovat dlaždicemi, nám nepřišel na rovné střechy jako úplně správné řešení. Takže firma ENBRA navrhla a zkonstruovala ENBRA blok, který je unikátní v tom, že sám střechu zatíží. Pod něj dáváme gumové podložky. A stojka v podobě trojúhelníku slouží k tomu, že se panely dají donekonečna skládat vedle sebe.“
Bonus – Konstrukce fotovoltaické elektrárny na plochou střechu
Reklama

Jak postupovat při instalaci

Při instalaci na plochou střechu se pod ENBRA bloky umístí dvě roznášecí pryžové podložky. Jednotlivé bloky se rozmístí podle konkrétní velikosti vámi zvolených fotovoltaických panelů.

Do dvou připravených otvorů v ENBRA bloku se vloží krátké hliníkové profily, přes které budou panely k bloku přišroubovány pomocí standardních držáků používaných u hliníkových profilů na šikmé střeše.

ENBRA bloky jsou dodávány jako součást stavebnice fotovoltaické elektrárny, nebo je lze zakoupit samostatně.

„V rámci ceny to nemá vůbec žádný vliv. Ty bloky, když se spočítají, jsou plus mínus za stejnou cenu jako je konstrukce na šikmou střechu, proto to zákazníkům nerozdělujeme. Co je výhodou pro nás, a myslíme si, že i pro zákazníka, je to, že technici, kteří budou montovat s těmito ENBRA bloky, stráví na střeše pětinový čas. Protože ve chvíli, kdy si musíte rozložit tu CHEVA stavebnici a někam ji kotvit a pak ještě tahat nahoru betonové dlažby, abyste to zatížili, oproti tomu, když tam dostanete tenhle blok, který váží 40 kg, se to krásně rozloží. Montážníci jsou z tohoto systému nejvíc nadšení.“

Používání ENBRA bloků při instalaci fotovoltaiky na plochou střechu je rychlé a snadné. Montáž panelů zabralo jen pár minut.

Reklama
Bonus – Konstrukce fotovoltaické elektrárny na plochou střechu

Co když chci orientovat panely na různé světové strany?

Často se na plochých střechách setkáváme s orientací panelů na dvě světové strany. Pro rodiny využívající nejvíce energie ráno a večer je to typický orientace na východ a západ.

„Máme trojúhelníky o sklonu 14°. Když dáme dva zády k sobě, vytvoříme stříšku. Orientaci na střeše jsme pak už schopní jakkoli navrhnout. Vždy je potřeba dobře spočítat, aby se nám to na střechu vešlo. Orientace na východ a na západ je častějším prvkem než čistý jih nebo čistý východ. Z těchto bloků ze stejného profilu poskládáme jak jednu orientaci, tak orientaci na dvě světové strany.“
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama