Rekonstrukce v plném proudu...

Autor: Dva_na_stavbě (3 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce
16. 6. 2021
0 komentářů
Rekonstrukce v plném proudu...
Příspěvek stavebníka

Začátek naší rekonstrukce

Po té, co jsme uhasili největší požár a udělali novou kanalizační přípojku a dostali vyjádření statika, jsme mohli v klidu začít plánovat...v klidu rozumějte chaos nad chaos, kdy nikdo nevěděl kam dřív.

Náš největší problém byl a stále je, že nám chybí jeden pokoj. Jedná se sice o dvoupatrový dům se sklepem, ale spodní patro si rekonstruují rodiče a nám zůstává patro horní, které je dispozičně řešeno jako 2+1. Stávající místnosti jsou sice prostorné, ale jejich rozdělením bychom získali takové malé kobky, že jsme tuto variantu ihned zamítli. Ze stávající části jsme se rozhodli udělat obývací pokoj, kuchyň, ložnici, koupelnu s toaletou a v neposlední řadě malou technickou místnost na pračku se sušičkou. Pokoj, který nám chybí, vyženeme o patro výš nebo přistavíme vedle, ale o tom, jak jsme snad konečně našli projektanta zase někdy příště.

Při naší rekonstrukci se objevily tyto problémy:

✓ narušená kanalizační přípojka

  • trhliny

  • chybí jeden pokoj

  • osazení radiátorů

  • nevyhovující umístění vstupů do kuchyně a obýváku

  • nevhodné umístění vypínačů, zásuvek

  • kotel, který má to nejlepší za sebou

  • tankodrom místo podlahy

Samozřejmě, že postupem času se objevují nové problémy a vypadávají na nás různě další kostlivci ze skříně, ale s tím je potřeba se smířit a bojovat.

Krok č. 1 - úprava radiátorů

Výhodou v této části bylo, že jednotlivé rozvody už byly v mědi, ale...když pomineme ten šílený reflexní pás za topením, tak všechny radiátory byly naprosto nevhodně osazeny. Někomu by se to mohlo zdát jako hloupost a i s těmito názory jsme se setkaly, ale podle nás je topení a teplo základ. Rozhodli jsme se ponechat stávající litinové radiátory, protože vzhled nás nikterak neuráží a navíc mají delší výhřevnost, jen bylo potřeba je umístit do lepší polohy, aby mohl vzduch lépe proudit, tzn. minimálně 10 cm od budoucí podlahy a minimálně 10 cm od parapetu. Na níže uvedené fotce je vidět, že radiátor byl od podlahy vzdáleny necelých 5 cm. Domluvili jsme se s topenářem, protože kvůli přizvednutí topení bylo nutné upravit i měděné rozvody, naplánovali přesné umístění a za jeden den bylo vše hotovo. Ke každému topení jsme umístili samostatný uzavírací ventil, aby bylo do budoucna možné pracovat s každým radiátorem zvlášť a nemusel se tak vypouštět celý okruh.

Reklama

Ke všem radiátorům umístěte uzavírací ventily.

Rekonstrukce v plném proudu...

Další částí byla výměna a přesun jednoho radiátoru v obývacím pokoji, protože jeho stávající umístění nám jednoduše nevyhovovalo. Výhodou bylo, že pro tuto změnu se rozhodili i o patro níž, takže se vysekala nová drážka, topenář osadil nové rozvody a poté jsme mohli odpojit stávající radiátory.

Reklama

Krok č. 2 - bourání, bourání, bourání...

Vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli totálně změnit původní dispozici (např. z ložnice děláme kuchyň), museli jsme udělat nový vstup do budoucího obývacího pokoje. Tím nám v podstatě vznikly dva otvory do budoucího obyváku - jeden z kuchyně a druhý z chodby, který už byl zbytečný. Protože máme tendence dělat si věci podstatně složitější než by mohly být, udělali jsme z původního otvoru niky - jedna část je v předsíni a druhá v obyváku. Fotky z tohoto procesu jsou v galerii, tak můžete posoudit sami, případně uvítáme nápady, co do těch nik umístit neb to jsme úplně zatím nedomysleli :D.

Rekonstrukce v plném proudu...

Po těchto dvou částech už následovalo plánování a realizace elektro rozvodů, datových kabelů, antén, kabelů k reprákům, kabelům ke klimatizaci, odvodu kondenzátu a montáž SDK. V této části jsme měli také plány, které nám úplně nevyšly a museli jsme určité části předělávat...o tom ale zase příště.

nstagram.com/dva

Verča a Lukáš

https://www.instagram.com/dvanastavbe/

Reklama

Instagram: @dva_na_stavbe

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Dva_na_stavbě (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama