Výběr a montáž oken

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
13. 7. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Dnes nás v projektu e4 dům svépomocí čeká výběr a montáž otvorových výplní – oken a dveří.

Výběr oken

Aby montáž oken a dveří odpovídala požadavkům současných technických předpisů, je potřeba ji dobře zvládnout technicky i technologicky. Správná montáž je totiž z hlediska funkčnosti a životnosti oken důležitá stejně jako samotné okno. Pokud si navíc objednáte okna i s montáží, získáte od dodavatele obvykle i prodlouženou záruční dobu a ušetříte na DPH.

Ve fázi výběru oken a dveří by vaše první kroky měly vést k odborníkům na otvorové výplně. Majitelé našeho e4 domu si zvolili firmu Vekra. V showroomu v Praze se setkali nejen s odborníky na okna a vstupní dveře, ale také na venkovní stínění, garážová vrata a interiérové dveře.

Původně majitelé plánovali okna plastová. Když ale viděli všechny výrobky v reálu, esteticky a na dotek se jim více zalíbilo dřevo. Když navíc viděli, že se plast v oboustranném dekoru cenově blížil dřevěným oknům, bylo jasno.

Se změnou materiálu přišla na řadu také nová diskuze o barvě a nové vybírání odstínu, který bude ladit s barvou podbití střechy, obkladovými pásky na fasádě a celkově celkově zapadat do barevného konceptu domu.

Výběr a montáž oken

Do týdne už majitelé listovali v podrobné cenové nabídce, která obsahovala všechny výše zmíněné prvky včetně HS portálu a vstupních domovních dveří. Cenová nabídka vycházela z projektové dokumentace. Po přesném zaměření tedy může dojít ještě k její korekci.

Majitelé vybrali dřevěná okna Vekra Natura 78, vhodná pro nízkoenergetické stavby. Jsou vyrobena z lepených vícevrstvých hranolů, díky nimž jsou pevná a stabilní.

Dvě těsnění zajišťují perfektní akustickou izolaci a tepelně-izolační vlastnosti. Tři bezpečnostní uzávěry v okenním kování se zase postarají o zvýšenou odolnost proti vloupání.

Reklama

Příprava na montáž

My jsme během podzimu měli stavbu připravit tak, abychom okna mohli osadit ještě před prvním úderem mrazů. To jsme zvládli. Po říjnovém vyzdění obou venkovních štítů ve 2. NP jsme pozvali technika Vekra k zaměření otvorů.

Výběr a montáž oken
Reklama
„Vždy řeším se zákazníkem, zda bude zateplovat, z jaké cihly je stavba, a pokud má venkovní stínění, do jaké hloubky budeme osazovat okna. Než vyjedu zaměřit okna pro výrobu, poprosím zákazníka, aby stavbu vybavil váhorysy, a to alespoň u pozic, které jsou spojené s podlahou. Tj. vchodové a balkonové dveře, HS portál. Váhorys je vodorovná čára na zdi 1000 mm nad čistou podlahou. Z této informace modulujeme všechna okna tak, aby po vylití podlah uvnitř i na terase, byly všechny pozice osazeny v jedné rovině.“

Kromě technika dorazil i specialista na venkovní stínění. S ním jsme konzultovali připravenost stavby na budoucí montáž venkovních žaluzií do překladů POROTHERM VARIO UNI.

Po všech konzultacích jsme dostali další domácí úkoly v podobě přípravy otvorů na montáž otvorových výplní – oken a dveří.

Reklama
„Správná příprava ostění není složitá a zvládne ji každý stavebník běžným stavebním lepidlem. To v tenké vrstvě natáhne pomocí hladítka na cihlu ostění. My pak na takto ošetřené místo nalepíme oba uzávěry připojovací spáry. U běžných oken se takto připravuje špaleta na levé a pravé straně, nadpraží a prahová/parapetní část. U portálu se ošetřuje pouze levá, pravá špaleta a nadpraží.“
Výběr a montáž oken

K termínu montáže jsme obdrželi e-mail s pokyny, jak má být stavba připravena. Okna dorazila z Vekry přesně na čas. Složena byla na zahradu, odkud si je montážní technici nanosili do garáže a vrhli se na přípravu na montáž.

„Příprava pro montáž oken spočívá v tom, že každý rám okna oblepíme z interiérové strany červenou parotěsnou fólií, z exteriérové strany bílou paropropustnou fólií. Důležité jsou také tzv. uši v rozích, které nám umožní správné nalepení fólií v koutech stavebního otvoru.“

Do rámů s nalepenou fólií se přišroubují ocelové páskové kotvy. Ty by měly být nerezové nebo žárově zinkované, tloušťky minimálně 1,5 mm. Současně by měly být ohebné, aby byly schopné překlenout prostor připojovací spáry.

Umístění páskových kotev je přesně definováno kotevním schématem a liší se pro každý typ okna nebo dveří.

Výběr a montáž oken
„V okamžiku, kdy mají montážníci připraven okenní rám, přistoupí se k osazení rámu okna do stavebního otvoru. Předtím ještě musíme instalovat na parapetní část zdiva tzv. nosné podložky. Ty přenášejí váhu celého okna do parapetního zdiva a jejich rozmístění opět podléhá poměrně přísným pravidlům.“

Samotná montáž

Montážníci usadí okenní rám do otvoru a pomocí nosných podložek jej vyrovnají do vodováhy. Následně okenní rám zafixují dřevěnými klíny a pak je mohou přikotvit turbošrouby.

„Turbošrouby mohou být několika typů. Ty s otevřenou hlavou se používají pro kotvení pomocí páskových kotev. Ty se zápustnou hlavou se používají při kotvení okna skrz rám do ostění. Otvory pro kotvení jsou v rámu vyvrtány již z výroby. Každý typ okna má jiné kotevní schéma.“

Kotevní schéma se nesmí podcenit. Na správně ukotveném okně závisí jeho funkčnost i životnost. Po ukotvení okna turbošrouby přistoupíme k vyplnění připojovacích spár nízkoexpanzní pěnou.

Výběr a montáž oken
„Připojovací spára je prostor mezi rámem okna a ostěním, nadpražím, tzn. mezery po obvodu okna mezi rámem okna a stavebním otvorem. Tento prostor vyplníme speciální montážní pěnou. Montážní pěnu je důležité vybrat podle ročního období, ve kterém se okna instalují. Zde se vybrala pěna, která je schopná zrát při teplotách i při -12 °C a je nízkoexpanzní. Tato výplň je velmi důležitá. Montážní pěna totiž působí jako tepelný izolant, ale musí být v suchu.“

Pěnu aplikujeme z vnitřní a případně i z vnější strany okna, abychom dokonale vyplnili celý prostor připojovací spáry.

„Přebytečnou pěnu ve stavu, kdy je zavadlá, krásně zatlačíme do prostoru připojovací spáry.“

Pro zvýšení přilnavosti samolepící parotěsné a paropropustné fólie aplikujeme na ostění sprej s označením Aeorosol Primer. Poté můžeme přistoupit k přilepení vnitřní červené parotěsné fólie na ostění.

Výběr a montáž oken
„Na vnější straně okna dojde ke stejnému pracovnímu postupu jako na vnitřní – zamačká se přebytečná pěna do prostoru připojovací spáry, napenetruje se ostění, nalepí se vnější fólie jako uzávěr připojovací spáry. Tento uzávěr má 3 funkce: 1. Vodotěsný – Nepustí do prostoru připojovací spáry vnější vlhkost. 2. Zabrání vnikání ultrafialového záření do prostoru připojovací spáry, to znamená do pěny. 3. Paropropustný – propustí případnou vlhkost z prostoru připojovací spáry směrem do exteriéru."

Montáž prováděli čtyři zkušení technici a i přes nepříznivé počasí zvládli vše na jedničku. Po skončení montáže jsme vše zkontrolovali a v elektronické podobě potvrdili předávací protokol, jehož kopii jsme okamžitě obdrželi e-mailem.

Okna jsou namontovaná.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama