Kontrola vzduchotěsnosti domu tzv. Blower Door Test a vyřízení dotace NZÚ

Autor: e4 dům svépomocí (150 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
30. 4. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Kontrola vzduchotěsnosti domu neboli Blower Door Test, se vyplatí, zejména pokud plánujete rekuperaci. Měření odhalí případné netěsnosti domu. Současně je Blower Door Test jednou z podmínek pro získání dotace z programu Nová zelená úsporám. V článku se dozvíte, která místa jsou náchylná na únik vzduchu z domu a jak samotný test probíhá.

Vyřízení dotace NZÚ na klíč

Již při první schůzce ve společnosti Regulus, kdy jsme řešili vhodný typ tepelného čerpadla i rekuperační jednotky, jsme byli upozorněni na možnost získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Bez váhání jsme se zde domluvili na kompletním zpracováním a vyřízení dotace “na klíč”. A tak jsme se mohli dál soustředit jen na stavbu a pohlídat si ta místa, kterými z domu vzduch nejčastěji uniká.

Je výhodné se rozhodnout pro dotaci hned v úvodu projektování domu

O problematice vzduchotěsnosti staveb jsme si povídali s Ing. Martinem Šauerem ze Vzduchotesnostdomu.cz, který se zabývá měřením a poradenstvím po celé České republice.

Úplně ideální je, když o podání žádosti NZÚ ví také projektant. Existují totiž zásady a doporučení, která jsou vhodná vyřešit již ve fázi projektu.

Ve chvíli, kdy se stavebník rozhodne, že bude žádat o dotaci NZÚ, doporučuji obrátit se na odborníky, ať již z řad dodavatelů, nebo třeba na mě. Během provádění hrubé stavby je možné vytipovat riziková místa a připravit se tak lépe na test.

Reklama

Koupelny a elektroinstalace představují nejčastější únik vzduchu

V e4domě v koupelnách v druhém nadzemním podlaží jsou kvůli minimálnímu úniku vzduchu za umyvadly vytvořené přizdívky, v nichž je proveden rozvod vody a odpadů. Před jejich realizací jsme natáhli stěnu lepidlem, abychom utěsnili všechny spáry ve zdivu. 

To stejné platí také před usazením závěsného WC, za kterým nebude možné cihly omítnout. I na toto místo předem naneseme hladítkem vrstvu cementového lepidla. 

Samostatnou kapitolou je elektroinstalace, která v dutinových tvárnicích jako je Porotherm či Heluz může způsobovat komplikace. Je důležité, aby provedení co nejméně narušilo provádění omítky. Pokud vedeme kabely po zemi, tak zhruba 20 cm od paty zdiva. 

Provedení krabiček na obvodových stěnách může také způsobit potíže. Je nezbytné, aby byl elektrikář precizní při vymazávání sádrou nebo při osazování krabičky do sádrového lože. 

V případě, kdy při kontrolním testu cítíme foukání ze zásuvky, tak nám nezbývá, než danou zásuvku ze strany interiéru otevřít a utěsnit - například polyuretanovým tmelem. 

Kontrola vzduchotěsnosti domu tzv. Blower Door Test a vyřízení dotace NZÚKontrola vzduchotěsnosti domu tzv. Blower Door Test a vyřízení dotace NZÚ
Reklama

Po dokončení parotěsných fólií si udělejte kontrolní test

Měření vzduchotěsnosti, tedy Blower Door Test, jsme prováděli celkem dvakrát. Poprvé jsme si měření objednali, když jsme dokončili parotěsné fólie v podkroví jako kontrolní test.

Všem doporučuji provést kontrolní měření, které ověří provedení vzduchotěsnicích vrstev jako je omítka, parotěsnicí vrstva ve střeše či osazení oken. Jakmile jsou tyto konstrukce hotové, je dobré si objednat kontrolní test. Pokud zjistíme nějaké nedostatky, máme možnost je relativně jednoduše napravit, protože se ke všem konstrukcím dostaneme.

Rozvody vedeme ideálně pod parotěsnou fólií

Při montáži sádrokartonového podhledu v podkroví v e4domě jsme potřebovali v podhledu schovat nejen kabely pro osvětlení, ale také rozvody a rekuperace. Současně jsme chtěli pro osvětlení použít v některých místnostech bodovky. 

Abychom si práci zjednodušili, umístili jsme parotěsnou fólii již na krov a sádrokartonový rastr spustili o několik centimetrů níže. Tím vznikla dostatečná mezera pro všechny zmíněné rozvody.

Reklama

Tady je potřeba si uvědomit, že jakýkoliv zásah do parotěsu, ať už je to kabel nebo vzduchotechnické potrubí, představuje potenciální problém. Jedná se o konstrukci, která je trvale nepřístupná. Proto se snažíme vyhnout perforacím do parotěsnicí vrstvy a rozvody vedeme ideálně pod ní.

Finální měření vzduchotěsnosti

Jakmile byl celý dům dokončen v takzvaném “obyvatelně schopném stavu”, mohlo přijít na řadu finální, v našem případě druhé měření vzduchotěsnosti. To je jednou z podmínek pro vyplacení zmíněné dotace. 

Kontrola vzduchotěsnosti domu tzv. Blower Door Test a vyřízení dotace NZÚ

Měření se provádí metodou Blower Door, tedy metodou tlakového spádu. Do vstupních dveří, nebo do jiného vhodného otvoru se namontuje vzduchotěsnicí plachta na teleskopický rám, osadí se do ní ventilátor, který nám oproti exteriéru vytvoří podtlak nebo přetlak řádově kolem 50 pascalů. My jsme následně schopni diagnostikovat případná netěsná místa.

Co je potřeba pro vyřízení dotace NZÚ

K vyřízení dotace jsme dokládali kompletní projektovou dokumentaci. Faktury za dodávku materiálu a provedené stavební práce, předávací protokol k tepelnému čerpadlu a rekuperaci, rozpis oken a vstupních dveří a rozpis předokenních žaluzií. Dále potvrzení o vlastnictví čísla účtu, na který má být dotace vyplacena, a plnou moc pro zajištění zbylé administrativy.

Je-li před vámi Blower Door Test, držíme pěsti, ať dobře dopadne!


Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (150 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama