Pokládka střešní krytiny TONDACH

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
6. 7. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se podíváme na pokládku střešní krytiny TONDACH STODO 12 v provedení černá engoba. Práci na střeše jsme kompletně přenechali řemeslníkům.

Před pokládkou

Před pokládkou krytiny jsme museli vyřešit detail viditelné nadkrokevní izolace na štítových stranách střechy a finální vzhled nadstřešní části komínu. V obou případech jsme se rozhodli pro hliníkové oplechování v barvě antracitu.

Při laťování střechy si klempíři vše naměřili a plechy si přivezli již vyrobené a připravené k montáži.

Jeden z klempířů začal se štíty. Plech má ve spodní části okapní hranu a současně se opírá o palubky. Je připevněn hřebíkem ke každé střešní lati a na několika místech ještě přišroubován k palubce.

Pokládka střešní krytiny TONDACH

Druhý z klempířů mezitím připravoval oplechování komínu.

Reklama

A jde se pokládat

Pokrývači si na paletách našli všechny krajové tašky a v připraveném místě vyvrtali otvor, kterým bude krajová taška přišroubována ke střešní lati. Na obou stranách domu postupně umístili a našroubovali krajové tašky a přibili vždy jednu tašku základní.

Rozměřili si střechu na několik částí, přičemž každá odpovídala šířce 4 střešních tašek. Pro každou část si vyznačili linku, kolem níž budou později krytinu pokládat.

Pro pokládku budeme používat základní tašky Tondach Stodo 12 v provedení černá engoba.

Ochranu proti padajícímu sněhu zajistí sněhové háky, které jsme koupili současně s krytinou. Háky jsme pokládali podle kladečského schématu B. Schémata jsou rozdělena různě v celé republice podle několika kritérií.

Pokládka střešní krytiny TONDACH
Reklama

Abychom zachovali jednotnou barevnost celé střechy, pokládáme krytinu celkem ze 4 až 5 palet najednou. Pokládku děláme rovnoměrně na obou stranách střechy. Poslední řada u hřebene je tvořena podhřebenovými větracími taškami.

První den se podařilo provést pokládku přibližně poloviny střechy na každé straně domu. Druhý den řemeslníci dokončili jižní stranu střechy a část severní.

Po položení celé horní řady podhřebenových větracích tašek, začal jeden z pokrývačů pokládkou hřebenových tašek – hřebenáčů – z východní strany střechy. Pokládka z východní strany byla záměrná. Nejčastěji totiž fouká a prší ze západu, takže nebude hrozit, že by se pod hřebenové tašky dostala voda nebo sníh.

Na hřeben se osadí první hřebenová taška a z čela se přišroubuje do hřebenové latě spodní ukončení hřebene. Pokračuje se montáží jednoho hřebenáče za druhým a instalací příchytek hřebenáče.

Poslední hřebenáč se upraví na požadovanou délku a přišroubuje do hřebenové latě. Nakonec se na něj osadí vrchní ukončení hřebenáče, které se z čela připevní také do hřebenové latě.

Pokládka střešní krytiny TONDACH

A dům je konečně kompletně pod střechou.

Reklama

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama