Montáž dveří a HS portálu VEKRA

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
20. 7. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Okna už v rámci projektu e4 dům svépomocí máme namontovaná. Dnes nás tedy čekají dveře a HS portál. Mnoho kroků budeme provádět stejně.

Kroky nezbytné při správné montáži

Pojďme si je jen v rychlosti připomenout.

Po zaměření a objednávce vchodových dveří a HS portálu je nutné vyrovnat ostění otvoru. To provedeme nanesením tenké vrstvy stavebního lepidla. Lepidlo aplikujeme na obě ostění a nadpraží. Dolů na hydroizolaci lepidlo nedáváme. Všechny vchodové dveře a HS portál jsou z výroby opatřeny purenitovým podkladovým profilem, který sahá až na hrubou podlahu a v celé své výšce podpírá práh.

Rám dveří se z interiové strany oblepí červenou parotěsnou fólií. Z exteriérové strany se oblepí bílou paropropustnou fólií. V rozích je nutné pamatovat na tzv. uši, aby bylo možné v otvoru fólii správně nalepit. Na spodní purenitový profil v místě prahu se fólie budou lepit až po dokončení montáže.

Montážníci usadí dveře do otvoru a pomocí nosných podložek je vyrovnají do vodováhy.

Umístění nosných podložek se řídí speciálním schématem. V porovnání s okny se však zásadně liší.

Montáž dveří a HS portálu VEKRA
Reklama

Jdeme na vchodové dveře

„Nosné podložky jsou rozmístěny v intervalu cca 30 cm tak, aby byly schopné přenést celou váhu dveří. Turbovruty jsou připraveny v otvorech předvrtaných z výroby. Vchodové dveře totiž vždy kotvíme na turbovruty skrz rám. A to z důvodu vyšších zátěžových sil, které jsou přenášeny váhou křídla na rám.“

Ve spodní části dveří se zafixování provede pomocí speciálních úhelníkových kotev, které se vrtají do hrubé podlahy a purenitové desky. Aby v hrubé podlaze nedošlo k porušení hydroizolace, aplikuje se do vyvrtaného otvoru nejprve hydroizolační tmel a poté turbošroub.

Reklama
„Ve spodní části v současné době není nalepena parotěsná zábrana. To proto, že máme vlhký podklad, k němuž by fólii nebylo možné přilepit. Až vyschne, bude fólie dokončena.“

Po ukotvení dveří aplikujeme nízkoexpanzní pěnu z vnitřní, případně i vnější strany, abychom dokonale vyplnili celý prostor připojovací spáry. Po zavadnutí pěnu neořezáváme, ale zamačkáme do prostoru připojovací spáry. Poté provedeme nalepení parotěsné a paropropustné fólie na ostění.

Montáž dveří a HS portálu VEKRA
Reklama

Pro zvýšení přilnavosti fólie aplikujeme na ostění sprej s označením AEROSOL PRIMER.

Montáž HS portálu

Při montáži HS portálu je postup podobný jako u vchodových dveří. Ale na rám HS portálu s nalepenou fólií se našroubují ocelové páskové kotvy. Ty by měly být nerezové nebo žárově zinkované, o tloušťce minimálně 1,5 mm. Současně by měly být ohebné, aby byly schopné překlenout prostor připojovací spáry.

Umístění páskových kotev je přesně definováno v kotevním schématu.

K zajištění odpovídající stability rámu HS portálu ukotvíme jeho svislou část v místě zámku turbošrouby skrz rám. A to v otvorech v zamykací liště.

Montáž dveří a HS portálu VEKRA

Nyní jsou již vchodové dveře i HS portál na svém místě. Příště nás čekají úpravy uvnitř domu.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací