Okna – objednávka, příprava otvorů, montáž

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
8. 4. 2010
6 komentářů
Okna – objednávka, příprava otvorů, montáž
Příspěvek stavebníka
Po zazimování stavby začal čas na řešení následných kroků – první po zimě přicházejí na řadu okna, takže jsme se začali zajímat o ně.

  Hned od začátku jsme věděli, že půjdeme do plastových oken, oproti dřevěným oknům při stejné ceně nabízejí mnohem lepší užitné vlastnosti.

Nemluvě o tom, že u dřeva má člověk neustále v paměti vzpomínky na dětství, kdy se musely co 5 let opravovat okna u rodičů – dnešní doba je samozřejmě někde jinde co se týče technologií, ale stále tady byl poměr výkon/cena.

Takže jsme si nechali udělat nabídky o několika firem. Určitě jsme chtěli jít do trojskla, to už je v dnešní době standard. Pak jsme objevili docela novinku – okenní profily bez vnitřní kovové výztuhy – firma Rehau a jejich profil Geneo. Přečetli jsme si o tom hodně a mají nesporně lepší vlastnosti – jsou lehčí, lépe izolují (vnitřní výztuha vede chlad), okno je vyztužené v celém profilu a ne jen tím kovem. Samozřejmě jsme si nechali udělat nabídky i oken s tradiční kovovou výztuhou, kdyby náhodou někdo nabídl okna o dost levnější než z Rehau. Nakonec nejlevnější nabídka vycházela od firmy Sulko se zmíněným profilem od Rehau, navíc rodiče jsou zákazníkem firmy RWE, tak jsme dostali další slevu 5% navíc, celkem tedy 39%. Zvolili jsme tedy nakonec lepší trojsklo U = 0,5, do rámů pak ještě dodatečnou polystyrénovou izolaci, vnější barva Cherry Amaretto, vnitřní bílá... Celé okno má U pod 0,75, což je hodně dobrá hodnota. Montáž jsme objednali na přelom února a března.

Reklama

Po Novém roce jsme se vrhli na další důležité záležitosti, jako je zedník, centrální větrání s rekuperací atd., ale o tom až někdy později. Počasí bylo jakoby objednané, na přelomu února a března najednou vyskočily teploty nahoru, sníh roztál a přestalo pršet. Jenže jsme si předtím se Sulkem trochu neporozuměli a měli jsme tedy objednanou obyčejnou montáž, tj. pouze na pěnu. Jenže když už člověk má takováto okna, tak by instalací jen na pěnu jejich vlastnosti hodně degradoval. Doobjednali jsme tedy montáž systémem i3 od Illbrucku – překrytí pěny zevnitř a zvenku krycí fólií Twinaktiv – ta má chránit pěnu od vlhkosti a pokud se tam vlhkost přece jenom dostane, tak má zároveň umožnit její vysušení. Protože mokrá pěna není izolant, ale vodič. Tyto pásky udělaly na celém domě cca 5tis. Kč, což se dá. Ještě jsme také doobjednali rozšiřovací profily pod balkónové dveře a vstupní dveře, protože nyní máme v domě jen hrubou podlahu a čistá podlaha bude 23 cm, takže by se dveře musely nějak vypodložit, jenže pokud to člověk podloží např. cihlami nebo jen zalije betonem, tak si udělá pěkný tepelný most...

Takže nakonec se termín montáže posunul téměř o měsíc na 22.-23.3. . Předtím jsme ještě upravili stavební otvory – po bocích zarovnali zámky cihel a dole zaslepili maltou štěrbiny cihel, aby se páska měla k čemu pořádně přilepit a byla hlavně přilepena pořádně bez škvír.

Okna byla namontována za 1 den, druhý den se ještě lepily vnější fólie a okna se seřídila. Před aplikací fólie se ještě stěny natřely penetrací, aby pěkně držela. Chlapům to šlo pěkně od ruky, sice jsme byli pořád s nimi, ale když se nám něco nelíbilo, tak to hned opravili a pak už udělali vše na 100%. Okna se montovala zarovnaná s vnější stranou zdí, aby byly pěkně v rovině – až se bude zateplovat, tak se polystyrén prostě přetáhne přes rám okna (min. 3cm, ale překryjeme rám 5 cm) – nemusí se tedy flikovat zateplení ostění tenkými polystyrény, minimalizují se tímto tepelné mosty a je to jen o malý kousek horší řešení než předsazená instalace oken, kdy se okna instalují přímo (nebo z části) do polystyrénu.

Reklama

Zatím jsme ještě nemontovali vstupní dveře, aby se při vnitřním omítání nezničily, takže tam máme provizorní, aby nikdo nemohl vlézt dovnitř a napáchat škodu. Vnější ochranné fólie na oknech se sundaly, protože by se mohly slunkem připéct tak, že už je nikdo nesundá, vnitřní necháme na okenních křídlech, aby se nepoškrábaly při omítání.

Jelikož zateplovat budeme až v průběhu roku a tudíž vnější fólie, která kryje pěnu, bude na slunci, museli jsme ji ještě další víkend přelepit lepící páskou, abychom ji uchránili od UV záření – není totiž UV stabilní (montážní pěna ale také ne, proto po určitě době ztmavne a začne se drolit). Teď přijdou na řadu rozvody vody, elektřiny a odpadů a pak hurá na vnitřní omítky.

Abychom ještě nezapomněli – v současné době čekáme na výpočet architekta, jestli splníme podmínky Zelené úsporám pro pasívní domy – projekt totiž vznikal před vyhlášením tohoto programu, takže jsme jej udělali jako lepší nízkoenergetický dům. Pak nám ale známý dopředu spočítal jen orientačně naší spotřebu na m2 a vycházelo nám to cca 23 kWh na m2, což v případě limitu Zelené úsporám 20 kWh na m2 není moc daleko. S řízeným větráním jsme už počítali, jen jsme přešli z decentrálního na centrální. Proto takový důraz na montáž oken, protože ta jsou hodně důležitá pro celkovou neprůvzdušnost, přesněji řečeno jejich osazení do stavby. Další fakt, který nás přesvědčil k Zelené úsporám je to, že si celý dům můžeme postavit sami, tzn. nemusí nám to dělat certifikované firmy – oproti oblastem A a C.

Reklama

Držte nám tedy palce, ať to vyjde! :-)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama