Projekt

Autor: Petr a Yveta (7 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
27. 3. 2015
4 komentáře
Projekt
Příspěvek stavebníka
Ještě na začátku jara 2014 jsme netušili, že stavba domku přijde tak brzo. Pomalu jsme dodělávali nějaké detaily na sjezdu na pozemek a chystali se začít zdít hospodářskou budovu atd…Jen tak někdo zmínil, že je škoda, že nestavíme už letos, protože úroky z hypotéky jsou letos fakt nízké, a že by bylo fajn toho využít. Brouk v hlavě hlodal, a tak jsme si pozvali našeho finančního poradce, co říká na to, že bychom už stavěli, když ještě nemáme splacený pozemek. Vše nám vypočítal a my se rozhodli na nic nečekat a jednat.

Začali jsme tedy hledat projektanta, protože žádný typizovaný projekt nám nevyhovoval a my jsme nechtěli v tomto ohledu dělat kompromisy….přece jen tam budem (snad) bydlet celý život. Některé cenové nabídky na zpracování projektu nám doslova vyrážely dech, nakonec jsme ale našli velmi příjemnou architektku přímo z našeho města. V květnu jsme tedy začali pracovat na podobě domku.

Základní požadavly na dům byly zastavěná plocha do 150 m2 i s garáží, v patře hlavní koupelna a tři ložnice. Dole jsme také chtěli nějaký malý pokoj pro návštěvy. Tedy 5+1. Jednoduchá sedlová střecha bez střešních oken.

Paní projektatka nám hned první nástřelem nakreslila domy do L, které se nám velice zalíbily. V  této chvíli jsme ještě nevěděli, jak jsme si s tvarem a složitostí střechy zavařili. Několik schůzek jsme dispozice domu ještě ladili a nakonec vylezla konečná varianta. Zastavěná plocha základové desky je 145 m2, celková užitná plocha včetně garáže činí 222 m2. A je to 6+1. Dole je velikánská kuchyň s obývacím pokojem, chodba, maličká koupelna, maličký pokoj pro hosta a garáž, kde bude i technické zázemí (TČ, bojler). Nahoře jsou tři ložnice, hlavní koupelna a nad garáží ještě další pokoj.

Reklama

Tvorba projektu na náš RD obnášel nespočet schůzek u architektky a protáhlo se to o několik měsíců navíc, než jsme původně předpokládali.  Počítali jsme, že koncem prázdnin začneme kopat základy, nebo aspoň zažádáme o stavební povolení. Jenže verzi projektu pro stavební řízení jsme dostali až někdy začátkem října a ti měli měsíc na vyjádření…využili samozřejmě celý měsíc, ale aspoň šlo všechno poměrně hladce. Ještě jsme neměli ani papír v ruce (podepsaný ještě ležel na úřadě) a už jsme měli domluveného bagra na skrývku a výkop základů. Ještě předtím jsme vytyčili a vyvápnili, kde se bude kopat a mohlo se začít.  Článek o základech příště.

Náklady

Název položkyCena
Měření radonu
1 900 Kč
Povolení stavby
1 750 Kč
Stavební dozor
5 000 Kč
Projekt (PENB, osazení)
55 000 Kč
Celkem63 650 Kč

Galerie

ProjektProjektProjekt
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Yveta
Petr a Yveta (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama