Rok na stavbě u Kačky a Míši

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
1. 1. 2024
0 komentářů
Rok na stavbě u Kačky a Míši
Redakční článek

Stavebníci Kačka a Míša bydleli v paneláku, ale potřeba být venku je dovedla k myšlence postavit si vlastní dům. Staví bungalov na Chrudimsku. Ve shrnujícím článku se dozvíte, jak se jim stavba během roku 2023 dařila.

Ztracené bednění

První řadu ztraceného bednění nám založil známý cca za 5 dní a rovnou v první řadě udělal prostupy na kanalizaci. Kanalizace měla být KG110, a proto známý vyřezal otvory a dal tam trubky KG150. Proč větší? Aby tam při pokládce kanalizace šla dobře vsadit trubka KG110. My jsme se mohli vrhnout na druhou řadu. Ještě předtím jsme šli vázat roxory se známým. Půjčil nám elektrickou vázačku, a tak to šlo jako po másle. Položili jsme dva vodorovné a překryli mezi kusy cca 20 cm. Poté se převázali rohy každý s každým.

Deska do podzimu

Druhá řada je o dost jednodušší. Už jen pokládáte ztracené bednění na první řadu. Druhá řada nám trvala celý víkend ve 3 lidech tím stylem, že jsme pracovali od prvního světla do posledního denního světla a byli jsme vyflusnutý, ale bohužel nás tlačil podzim a chtěli jsme mít zalito do prvního sněhu.

Když jsme měli druhou řadu hotovou, čekali jsme jen 2 dny a přijel mix s betonem. Objednali jsme 40 m3 betonu C16/20 a vyšlo to akorát a čekali jsme až beton ztvrdne.

Rok na stavbě u Kačky a Míši
Reklama

Kanalizace

Nejprve jsme lopatou vyhrábli trasu potrubí, a poté se začala pokládat kanalizace se sklonem 2 cm na metr potrubí. Dohrábli jsme vše, co bylo potřeba, aby se srovnal sklon. Poté jsme pospojovali části potrubí a podsypali. Na závěr jsme zasypali pískem trubky a pořádně udusali.

Zavážení základové desky

Sehnali jsme od známého drť z betonových cihel a po konzultaci se stavebním dozorem nám bylo povoleno ji použít. Známý nám to tedy zavezl k základové desce, a poté jsme ji bagrem sypali do základové desky a postupně se hutnilo pomocí žáby.

Kari sítě se vázali k sobě pomocí vázacího drátu, překrývalo se o 2 oka kari sítě a podložili se zbytky ztraceného bednění.

Poté jsme prováděli utěsnění prostupů a přebytečného místa mezi ztraceným bedněním v některých místech, na výstupu ze základové desky kanalizace se vložila větší KG trubka. Výstupy kanalizace se zavíčkovali proti případnému nepořádku.

Deska zrála přes zimu

Desku jsme před zimou krásně zalily (26.11.) a nechali ji přes zimu zrát. Mezitím jsme si připravili základy pro plot a vykáceli zbytek stromů. Na jaře 23.1. jsem zametla celou základovou desku od zimního nepořádku.

Reklama
Rok na stavbě u Kačky a Míši

Penetrace a hydroizolace

Penetrovat jsme začali pouze obvodové zdi a až poté, co se začali dělat vnitřní zdi jsme penetrovali další části. Změřila jsem si šířku izolace, která byla 1 metr a krásné to vyšlo na délku násady na váleček. Odměřila jsem si pomocí násady vždy 1 metr a napenetrovala po obvodu základové desky. Nechali jsme to 1 den schnout a další den jsme lepili hydroizolaci - asfaltový pás Bitagit.

Ytong – lepší tepelný odpor i manipulace

Nejprve jsme přemýšleli nad Veloxem, ale odradila nás cena a množství betonu. Ytong jsme si zvolili nakonec z několika důvodů: dobrý tepelný odpor, netřeba zateplovat, lepší manipulace, skládačka. Na rozdíl od Helluzu stačí nastěrkovat a nenahazují se zdi.

Reklama

Založení rohů zdarma od profesionála

Díky kamarádovi jsem zjistila, že firma přímo nabízí založení rohů zdarma. Je to super i z důvodu záruky. Stačí na webových stránkách Ytongu zažádat. Doporučuji s předstihem, abyste zbytečně nečekali.

Hrubá stavba

Při zdění jsme byli se zedníkem krásně sehraný. Já jsem řezala půlky a nosila do rohů a on mezitím zdil od rohu domu. Používali jsme lepidlo, jelikož malta by se nevychytala vrstva všude stejná a nebylo by to rovné, tak lepidlo byla jistotka.

Věnec

Vyzdil se žlábek z 5 Ytongů z vnitřní venkovní strany se dal 5 polystyren podle šířky zdiva. Položil se věnec svázaný z 10-12 průměr roxorů a třmínky jsme naohýbali ze 6 mm silného roxoru, který jsme svázali dokola po obvodovém zdivu a v rohách se přídávali 4 ohnuté pruty do tvaru „L“' z roxoru 12 mm. Vnitřní strana je také z 5 Ytongu. Toto celé jsme zabetonovali do výšky cihly. Použilo se cca 4,5 kubíku. Beton jsme dávali z umc stroje ze lžíce.

Zateplení střechy – proč jsme nešli do foukané vaty?

Jako zateplení střechy jsme zvolili Minerální vatu Isover (dříve Orsil). Hodně lidí si chválilo foukanou vatu i přítel jí chtěl. Nakonec nám ji zedník rozmluvil a doporučil klasickou vatu z důvodu, že při foukání se těžko odhaduje tloušťka izolace a při dofoukání určitou mírou dosedá. Avšak každému se líbí něco jiného a sto lidí sto chutí.

Všechny články od Kačky a Míši najdete zde.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama