Založení stavby a zdění nosných zdí

Autor: Kačka a Míša (20 příspěvků)
9. 12. 2023
0 komentářů
Založení stavby a zdění nosných zdí
Příspěvek stavebníka

Tato etapa byla pro mě jedna z těch otravnějších. Na každém rohu bylo potřeba x půlek Ytongu pomalu se mi o tom začalo zdát :D .... To jsem ještě netušila, že na řezání Ytongu budu šťastně vzpomínat.

Proč Ytong?

Proč jsme si vybrali zrovna Ytong Lamba 450? Dost jsme zvažovali tip materiálu a poměrně dost dlouho. Nejprve jsme přemýšleli nad Veloxem, ale odradila nás cena a množství betonu. Ytong jsme si zvolili nakonec z několika důvodů: dobrý tepelný odpor, netřeba zateplovat, lepší manipulace, skládačka. Na rozdíl od Helluzu stačí nastěrkovat a nenahazují se zdi.

Založení stavby a zdění nosných zdí

Založení rohů

Díky kamarádovi jsem zjistila, že firma přímo nabízí založení rohů zdarma. Je to super i z důvodu záruky. Stačí na webových stránkách Ytongu zažádat. Doporučuji s předstihem, aby jste zbytečně nečekali. Také musíte počítat s tím, že firma zakládá rohy až když je rozumné počasí resp. nikdo nepřijede, když je sníh ještě :D. S firmou byla suprová komunikace a my se jen modlili, aby už nesněžilo. Naštěstí se povedlo a nám začala zábava prvního řádku Ytongu .

Reklama
Založení stavby a zdění nosných zdí

Hrubá stavba

Se zedníkem jsme byli krásně sehraný. Já jsem řezala půlky a nosila do rohů a on mezitím zdil od rohu domu. Používali jsme lepidlo, jelikož malta by se nevychytala vrstva všude stejná a nebylo by to rovné, tak lepidlo byla jistotka.

Při potřebě srovnat do roviny ( vodováha protestovala ) jsme použili gumovou paličku. Když byli rohy připravené prošli jsme místa, kde budou velká okna a dveře na terasu a vyznačili jsme je. V těchto místech jsme při zdění dávali nerezové spojky, které nám poté posloužili k provázání zdiva.

Založení stavby a zdění nosných zdí
Reklama

Věnec

Věnec slouží ke stažení domu dost lidí se mě na to ptalo, tak takové info okénko. Vyzdili se žlábek z 5 Ytongů z vnitřní venkovní strany se dal 5 polystyren podle šířky zdiva. Položil se věnec svázaný z 10-12 průměr roxorů a třmínky jsme naohýbali ze 6 mm silného roxoru, který jsme svázali dokola po obvodovém zdivu a v rohách se přídávali 4 ohnuté pruty do tvaru ,,L'' z roxoru 12 mm. Vnitřní strana je také z 5 Ytongu . Toto celé jsme zabetonovali do výšky cihly. Použilo se cca 4,5 kubíku. Beton jsme dávali z umc stroje ze lžíce.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kačka a Míša
Kačka a Míša (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama