FVE svépomocí – Instalujeme fotovoltaické panely na střechu

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
6. 8. 2023
0 komentářů
Redakční článek
Před námi je čtvrtý den realizace fotovoltaické elektrárny svépomocí. A i když jsme se těšili, že panely budeme dávat na střechu už včera, nějak jsme se zasekli a všechny panely jsou zatím stále v garáži. Věřím ale, že dneska už to určitě klapne. Pojďme na to!

Malé shrnutí

Včera se nám na střechu nepodařilo usadit ani jeden panel. Od rána jsme se „drbali“ s hliníkovými profily. U nich jsme rozměřovali jejich pozice, aby se nám panely na střechu vešly, a připravovali jsme si všechny propojovací kabely a uzemnění profilů.

Dneska už je střecha komplet připravená. Plán je takový, že na střeše budeme opět ve třech jako včera a jeden člověk bude panely připravovat dole na zahradě.

Používáme panely s označením ENBRA FV 405 Full Black, které jsou vysoké zhruba 172 cm a široké přibližně 113 cm.

Na tomto domě je střecha ráno a odpoledne částečně zastíněná sousedními domy. Pokud by se stín dostal třeba jenom na jeden panel, snížil by okamžitě účinnost všech ostatních panelů na stejném stringu, což by výrazně snížilo účinnost celé elektrárny. Tomu chceme předejít, a proto na každý panel, ještě před tím, než ho umístíme na střechu, budeme montovat optimizéry od Enbry.

FVE svépomocí – Instalujeme fotovoltaické panely na střechu

Optimizer je taková krabička, ze které koukají čtyři vodiče. Dva jsou vstupní, dva jsou výstupní. Na krabičku se nacvaknou plíšky, díky kterým je možné optimizér umístit na panelu vlastně kamkoliv a zasunout ho do rámu panelu. Vstupní vodiče propojíme s vodiči, které jsou na fotovoltaickém panelu, a výstupní vodiče mezi optimizéry, zase je to samec a samice, budeme propojovat potom na střeše později mezi sebou. Optimizér zajistí, že pokud by se jeden panel zastínil, ostatním to nevadí a budou fungovat stále na svůj plný výkon, pokud na ně bude svítit sluníčko.

Reklama

Měření, přípravy a zase měření

Jakmile je panel připravený, postupně si ho podáváme ze zahrady nejprve na první patro lešení, potom na druhé patro lešení a následně na střechu.

Tento postup je možný pochopitelně jenom díky tomu, že je nás na realizaci dost. Aktuálně už se tady pohybujeme celkem čtyři. Nicméně pokud by vás nebylo tolik, je možné zapůjčit si výtah podobný tomu, kterým se dopravují třeba střešní tašky na střechu. Nebo se můžete kouknout na videa na YouTube, kde borci hodí panel na záda a vylezou s ním po žebříku až na střechu, kde ho sami přimontují, a pak si slezou pro další. Takový borec tedy opravdu nejsem, a proto raději pozvu partu kamarádů.

S instalací panelů jsme začínali v nejvyšší řadě, abychom přes ně nemuseli přelézat, kdybychom začali třeba uprostřed.

Důležité bylo přesně si rozměřit pozici, abychom zejména v řadě nad střešními okny dokázali rozmístit všech 13 panelů tak, že na každé straně střechy budeme mít stejný přesah nebo stejnou vzdálenost. Současně jsme museli hlídat, aby se nám horní řada panelů nad tu prostřední vešla a aby byly panely přesně nad sebou, aby to i dobře vypadalo.

FVE svépomocí – Instalujeme fotovoltaické panely na střechu

V horní řadě nás limituje světlovod, komín, výlez ke komínu atd. Navíc jsme chtěli docílit toho, že i spodní dva panely, které budou namontovány mezi okny, budou ideálně přesně pod sebou s těmi horními dvěma řadami. Proto toho měření bylo poměrně dost.

Radši jsme si všechno na začátku měřili dvakrát, než že abychom u posledního panelu zjistili, že nám hliníkový profil nevychází a panel budeme muset společně se všemi těmi ostatními o centimetr nebo o dva posouvat.

Reklama

Jdeme na střechu

Ráno jsme si přinesli z garáže první čtyři panely, na které se nasadily optimizéry, a těmito panely jsme založili tu první horní řadu na levé straně střechy. Následně jsme se pustili do montáže prostřední řady panelů, kde jich bude 13 vedle sebe.

I když jsme změřili a spočítali, že se to tam opravdu všechno vejde, pro jistotu jsem ještě z garáže přinesl jednu venkovní roletu, která bude umístěna na všech střešních oknech. Na jedno okno jsem jí namontoval, abychom si mohli ve skutečnosti odměřit, jaká je vzdálenost mezi spodní hranou hliníkového profilu a boxem rolety. Naštěstí se ukázalo, že se tam všechno vejde, i když je to opravdu na centimetry. Takže jsme mohli s montáží pokračovat dál.

Když jsme měli všechny panely přinesené z garáže, jeden člověk zůstal dole, na panely postupně nacvakal optimizéry a podával je na lešení. My je z lešení z prvního patra dávali nahoru. Montáž potom už byla opravdu ráz na ráz.

FVE svépomocí – Instalujeme fotovoltaické panely na střechu
Reklama

Instalace panelů

Jakmile máme panel položený na hliníkových profilech, dotáhneme si na jedné straně úchyty. Jakmile připravíme vedle další panel, dotáhneme si úchyty mezi dvěma panely. Na jedné straně je tedy panel vždycky volný, na druhé straně jsou úchyty přišroubované. Když máme dva panely vedle sebe, okamžitě je mezi sebou propojíme.

A protože jsme nechtěli, aby nám nějaké vodiče plandaly na střeše, vždycky jsme se je pomocí vázacích pásků snažili přichytit k rámu panelu nebo v hliníkovému profilu, které jsou umístěny pod panely.

Když jsem se pídil po tom, co konkrétně můžu jako svépomocník zcela správně na střeše provádět, aby to všechno bylo podle pravidel, z jednoho zdroje jsem se dozvěděl, že mohu umisťovat panely na střechu, ale už je nesmím mezi sebou propojovat. To je samozřejmě při instalaci naprostý nesmysl. Pokud totiž potřebuji dělat víc řad panelů, už bych se k horní řadě nikdy nedostal. Jakmile dám panely vedle sebe, potřebuji ty dvě koncovky do sebe zacvaknout.

Abychom tedy všechno dělali tak, jak by se to mělo dělat naprosto správně, chci vás ujistit, že jsem panely mezi sebou neprobojoval. Vždycky jsem to nechal na někom, kdo na to má oprávnění, a pouze jsem panely na střechu pokládal. Ideálně to udělejte taky tak.

FVE svépomocí – Instalujeme fotovoltaické panely na střechu

Když máme hotový jeden celý string a panely mezi sebou propojené, je hlavně důležité v žádném případě nespojovat konektory, které vedou na půdu, s posledním panelem. To uděláme až úplně na samém konci, kdy budou hotové všechny rozvaděče, všechno bude propojené a zkontrolované technikem nebo člověkem, který zajišťuje autorizované spuštění v případě této svépomocné montáže. Panely jsou tedy na střeše propojené mezi sebou, ale nejsou propojené konektory, které vedou na půdu. Ty zůstávají do poslední chvíle stále rozpojené.

Po nainstalování posledních panelů na střechu jsme mečovou pilou zařízli přečnívající hliníkové profily na všech částech střechy, kromě jediné. To je ta část, kde budeme provádět propojení mezi panely a rozvaděčem na půdě, kam ještě polezeme. Je to blízko výlezu na střechu, takže tam to zaříznutí uděláme až zítra, kdy se budeme pouštět do dalších kroků a pracovat na půdě.

Panely jsou na střeše a zítra nás čeká montáž DC rozvaděče na půdu. Současně propojíme vodiče mezi půdou a technickou místností a pak už budeme čekat na elektrikáře, který všechno dopojí a zkontroluje.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama