Vnitřní omítky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
15. 11. 2022
1 komentář
Redakční článek

Všechny rozvody v domě už jsou hotové a my se těšíme, až vnitřní stěny budou zakrývat Baumit Klima omítky. A na ty se dnes vrhneme.

Kdo, co a s čím

Majitelé domu se rozhodli pro strojní aplikaci Klima omítky od společnosti Baumit. Naším úkolem tak bylo objednat a zajistit na stavbu dostatečné množství omítkové směsi a příslušenství jako třeba Baumit Spritz, rohové lišty, okenní připojovací lišty a další podobný materiál.

Na aplikaci omítek jsme si svépomocí netroufli a na doporučení jsme vybrali realizační firmu Omítkové systémy s r.o., kterou zastupuje Lukáš Klíma. S ním jsme se asi měsíc před plánovanou realizací sešli na stavbě, abychom celý dům prošli a vytvořili seznam úkolů, které musíme dokončit před realizací omítek.

Jednalo se například o ošetření a zaházení traverz, zaházení všech rozvodů vody a odpadů maltou, plastové vedení rekuperace ve zdi přetáhnout lepidlem s perlinkou a nakonec také zaházení všech drážek po elektřině. Před těmito pracemi jsme celý dům pečlivě nafotili, abychom měli i později informace, kudy co vede.

Vnitřní omítky

U poškozených cihel plněných minerální vatou jsme na vatu aplikovali cementové lepidlo s přesahem přibližně 20 cm na všechny strany a do lepidla vpravili perlinku.

Potřebné množství omítky jsme spočítali v Baumit Quido shopu a omítku následně objednali ve Stavebninách DEK.

V domluvený termín dorazil na stavbu kamion s omítkami. Ty jsme ještěrkou složili před domem a omítkáři se tak uvnitř domu mohli pustit do práce.

Na vnitřní omítky budeme používat materiál Baumit Klima MPI. Finální povrchovou úpravu bude tvořit štuk Baumit Kima Perla. Podklad pro omítku Baumit Klima MPI by měl být podle doporučení výrobce našpricován. Pokud se rozhodnete aplikovat Spritz pouze na stropy, jako jsme to udělali my, je nutné před aplikací omítky na stěny cihly důkladně navlhčit.

Reklama
Vnitřní omítky

Příprava

Jednu věc je potřeba promyslet dopředu. A sice, abychom zajistili realizační firmě dostatečně stabilní přívod elektřiny pro stříkací stroje. Zjistíme tedy, jak silný jistič potřebují, a pokud bychom měli slabší, můžeme se domluvit s naším distributorem na dočasném navýšení jeho kapacity.

U všech oken a dveří si omítkáři nalepili na rámy tzv. apu lišty, tedy plastové okenní připojovací profily, na které si potom upevnili ochrannou zakrývací fólii.

Fólií zakryli také větší svazky kabelů vedených po zemi. Do rohů v místech oken a dveří a také do vnějších přiznaných rohů se do malty nebo sádrové omítky umístí a urovnají rohové omítkové lišty z pozinkované oceli.

Všechny přípravné práce jsme stihli během prvního dne a současně se povedlo v celém přízemí našpricovat stropy a pouzdra pro posuvné dveře.

Vnitřní omítky
Reklama

Další pracovní den již probíhala aplikace omítky Baumit Klima MPI v podkroví. Protože se zde nachází betonový věnec, bylo nutné aplikovat do místa, kde dochází k přechodu různých materiálů, armovací tkaninu, tzv. perlinku. Tu jsme použili také v místě překladů, kde se kromě vodorovného pruhu, aplikují rohové diagonální pruhy o rozměru 20×30 cm.

Dále použijeme armovací tkaninu u pouzder pro posuvné dveře a tam, kde je větší množství rozvodů vody a odpadů, které jsme ručně před aplikací omítek zaházeli maltou. Tím jsme provedli všechny přípravné práce.

Aplikace omítky na stěnu může začít

Rovnání omítky se provádí hliníkovou, tzv. háčkovou latí. Po prvním srovnání omítky se provede vodováhou kontrola rovinnosti a pokračuje se až do finálního srovnání a doplnění omítky v celé ploše stěny.

První den se omítka aplikuje na stěny a rovná háčkovou latí. Do druhého dne omítka vyzraje a můžeme přistoupit k dalšímu kroku, kterým je stržení omítky trapézovou latí a případné stržení pomocí škrabáku omítek, který se hodí zejména v rozích.

Vnitřní omítky
Reklama

Po omítnutí druhého nadzemního podlaží se omítkáři přesunuli do přízemí, kde aplikovali omítku vždy nejprve na strop místnosti a následně na stěny.

Po dokončení jádrové omítky jsme celý dům prošli a zkontrolovali krabičky pro zásuvky a vypínače. Těch je v domě přes 200 a pouze 4 se podařilo zaházet. Takže bylo nutné omítku z krabiček dodatečně odstranit.

Jakmile jsou stěny omítnuté a omítka dostatečně vyzrálá, přichází na řadu štukování.

Štukování

Štuk se aplikuje na vyzrálou a vyschlou omítku. V našem případě se štukování realizovalo přibližně za týden. Záleží ale na aktuální teplotě a vlhkosti.

Pro štukování jsme v rámci systémového řešení použili štuk s označením Baumit Klima Perla.

Vnitřní omítky

Na jedno balení štuku se použije cca 5,5 l vody. Ručním míchadlem se štuk s vodou důkladně míchá cca 3 minuty. Následně se nechá 5 minut odstát a znovu promíchá. Po prvním rozmíchání štuku si řemeslníci prošli celou místnost a podle potřeby seškrábali z omítky drobné nerovnosti.

Následně se parta 4 štukatérů rozdělila na dvě dvojice. Takže jeden nanášel štuk širokým hladítkem na stěnu a druhý ho po zavadnutí roztáčel molitanovým a filcovým hladítkem.

Během prvního dne parta čtyř řemeslníků naštukovala celé podkroví a polovinu přízemí. Následující den dokončili obývací pokoj s garáží. A bylo hotovo.

Protože jsme použili Klima omítku, která má určité specifické vlastnosti, jako třeba prodyšnost a schopnost pracovat s mikroklimatem v místnosti, budeme dobře rozmýšlet, jakou použít barvu. Pro zachování vlastností omítky se doporučuje použití systémového řešení v podobě barev Baumit Klima Color. Barva se po zředění 20 % vody dá použít současně jako penetrace a nanášení lze provádět ručně i strojově.

Vnitřní omítky

Malé číselné shrnutí na závěr

Plocha stropu v domě je 111 m2 a plocha stěn přibližně 600 m2. Na stropy se aplikoval špric, omítka a štuk. Na stěny omítka a štuk. Třem omítkářům trvala realizace 10 dní. A čtyři štukatéři zvládli aplikaci za dva dny.

Omítky i štuky jsou dokončeny. A protože je dělali profíci, my jsme si zatím dostatečně odpočinuli a jsme připraveni na provádění dalších stavebních etap. Po omítkách nyní bude následovat dokončení rozvodů vody po podlaze, rozvody rekuperace a následná izolace podlah. Na to všechno se můžete těšit v dalších dílech.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama