Venkovní omítky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
22. 11. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se podíváme na realizaci venkovních omítek. Materiál na stavbě už máme připravený, tak můžeme jít rovnou na to.

Kdo nám pomohl a s čím pracoval

Realizaci venkovních omítek jsme naplánovali v návaznosti na omítky vnitřní. A protože vnitřní i venkovní omítky prováděla jedna parta řemeslníků z firmy Omítkové systémy, nemuseli jsme na tuto etapu, kterou si svépomocí udělat netroufáme, shánět nikoho nového.

Celý dům bude obložen obkladovými pásky Terka. Proto bylo nutné při výběru omítky zvolit řešení, které následné nalepení cihlových pásků umožní.

Základní vrstvu venkovních omítek tvoří opět přednástřich materiálem Baumit Spritz. Na něj se poté stejným způsobem jako u vnitřních omítek aplikuje jádrová omítka Baumit Primo 1. Množství materiálu jsme spočítali v Baumit Quido shopu a materiál jsme pak objednali společně s vnitřními omítkami ve Stavebninách DEK.

Před realizací venkovních omítek jsme od Lukáše Klímy z Omítkových systémů dostali podrobný soupis úkolů k dokončení, jako tomu bylo i minule uvnitř domu.

Venkovní omítky

Abychom mohli přípravu fasády provádět, zapůjčili jsme si s týdenním předstihem před realizací venkovních omítek lešení, které nám dovezla i namontovala firma ECOMONT lešení.

Reklama

Jde se na přípravu

V rámci příprav před venkovními omítkami bylo nutné vyškrábat pěnu vyplňující mezery v dořezech mezi cihlami do hloubky 3-4 cm a tuto mezeru vyplnit maltou. U cihel s poškozenou stěnou a viditelnou vatou jsme na vatu a v okolí cihly natáhli cementové lepidlozapravili do něj perlinku.

U věncových cihel v místě krokví jsme do mezer aplikovali pěnu a po jejím vytvrdnutí ji zařízli. Na pěnu i na extrudovaný polystyren nalepený za pozednicemi jsme aplikovali cementové lepidlo s perlinkou. Lepidlo s perlinkou jsme natahovali také na boxy venkovního stínění u překladů Porotherm Vario Uni.

S realizační firmou jsme se dohodli, že na ostění oken a dveří omítku nanášet nebudou. Po aplikaci omítek, ještě před lepením obkladových pásků Terka, nalepíme na ostění extrudovaný polystyren a do něj částečně zapustíme pouzdra pro vodící lišty venkovních žaluzií.

Venkovní omítky

Na rámy oken ani dveří tak nebylo nutné lepit plastové připojovací profily, tzv. apu lišty. Stačilo zakrýt okna fólií. Zakrýt bylo nutné také pohledové části krovu. A protože se nám do této činnosti vůbec nechtělo, svěřili jsme ji řemeslníkům, kteří měli krov zakrytý během pár hodin.

Reklama

Aplikace venkovní omítky

Po dokončení všech přípravných prací bylo možné přistoupit k prvnímu kroku aplikace venkovní omítky, tedy k špricování stěn materiálem Baumit Spritz.

Před špricováním je vhodné podklad navlhčit. Špric se stejně jako omítka nanáší strojově a našpricovat jednu stěnu domu bylo pro zkušenou partu řemeslníků otázkou pár minut.

Druhý den po našpricování si omítkáři do malty umístili a urovnali rohové omítkové lišty z pozinkované oceli. Díky pravidelnému obdélníkovému tvaru domu se jednalo o čtyři rohy. Do ostění otvorů, tedy oken a dveří, se vloží rovná prkna, která jsou vystrčena ven podle požadované tloušťky omítky. V našem případě se jednalo o 2 cm.

Nejprve se osadila prkna do všech otvorů. Poté, za pomoci zednické šňůry natažené z jednoho rohu domu k druhému, se provedla kontrola rovinnosti celé stěny.

Venkovní omítky
Reklama

Řemeslníci si na dlouhé stěny připravili omítníky. Ty jim pomohou aplikovanou omítku stáhnout do roviny. Omítníky se po vložení do vrstvy malty urovnají podle natažené zednické šňůry a vodováhy.

No a nakonec mohla přijít na řadu rutina v podobě nástřiku omítky na stěnu a jejího urovnání hliníkovou stahovací latí ve tvaru písmene H, tedy tzv. háčkovou latí. Před aplikací omítky je vhodné podklad navlhčit.

Stejně jako omítky vnitřní se i ty venkovní jeden den nanášely a rovnaly a následující den se trapézovou latí a případně také škrabákem provádělo jejich stržení do roviny.

Po dokončení omítek jsme objednali demontáž lešení a bylo hotovo.

Venkovní omítky

Malé číselné shrnutí na závěr

  • Venkovní plocha fasády domu je 225 m2.

  • Na stěny se nejprve aplikoval přednástřik materiálem Baumit Spritz.

  • Následně se na stěny aplikovala dvoucentimetrová vrstva omítky Baumit Primo 1.

  • Třem omítkářům trvala realizace venkovních omítek včetně přípravných prací 6 dní.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama