Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Autor: Máří & Máří (9 příspěvků)
2. 11. 2022
0 komentářů
Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.
Příspěvek stavebníka

Po dlouhé době...

... jsme zase zpět! Dům zatím nespadnul, a tak bychom se s vámi rádi podělili o nové zážitky a poznatky, které by vám mohly pomoci třeba i na vašem projektu :). Naposledy jsme končili věncem na úrovni prvního patra a od té doby zase stavba pokročila...

Poděkování Svépomocí.cz

Rád bych ještě poděkoval redakci Svépomocí.cz, že náš poslední článek vybrali jako výherní a mohli jsme si vybrat odměnu ve výši 2000 Kč, což jsme zúročili ve formě omítníků a nového stavebního kolečka...takže děkujeme, moc si toho ceníme a při realizaci omítek jsem rád vzpomínal! :)

Zima 2021 a moje první zkušenosti se zdící pěnou

V podstatě jsem před Vánoci volně navázal a pustil se do zdění vnitřních nenosných příček. A protože už byla zima, rychle jsem využil poslední záchvěvy podzimních teplot a založil v obou patrech první řadu příčkovek na zakládací maltu pro jistotu s plastifikátorem, který umožňuje snížení množství záměsové vody. Samozřejmě tomu v přízemí předcházelo svaření hydroizolace a jelikož mi chybělo osadit 3 trámy, které tam máme jen jako design, tak jsem musel ještě připravit trámy na zabudování. Musím říct, že ač bylo někdy i kolem -5 st. C, pěna byla super a neumím si představit, že bych to v tom mrazu zvládnul jinak.. její jediný problém je, že založení musí být fakt "eňo ňuňo", jinak klínujete nebo dobrušujete.. A i přesto, že jsem začal téměř na nový rok, tak jsem měl koncem ledna (většinou o víkendech) příčky hotové.

Reklama
Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Vnitřní odpady a elektro

... v polovině února mě firma odvolala téměř na 2 měsíce do jižních Čech koordinovat jednu stavbu, a tak se práce zpomalily.. tudíž vždy s návratem z Plané nad Lužnicí jsem jel rovnou nakupovat, abych měl o víkendu co dělat.. žena měla ze mně radost.. :D a tak jsem dával alespoň do kupy vnitřní odpady a  elektro. Připravoval jsem drážky a poté osazoval HT trubky. Řekl bych, že kromě toho, že je to místy docela humus práce na prašnost, to byla jedna z těch pohodových prací, které můžete na domě dělat :). Ve finále táta je dráteník, takže elektro bylo pod vedením jeho taktovky a vše běželo naprosto parádně. Já to po něm jen zasádroval a bylo dobře. Jemu velké díky, dnes ani poprvé, ani naposledy

Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.
Reklama

Vyzdívky atik

S příchodem jara a teplotami nad +5 st. C už svitla naděje, že budu moc založit atiky balkónů a střešní atiku, kde bude v časech budoucích vegetační extenzivní střecha. Takže jsem jako obvykle mazal pro zakládací sadu a už to svištělo. Na balkónech jsem měl materiál prakticky připravený, takže to šlo hladce, žel bohu na střechu jsem potřeboval dostat 3 palety cihel, tak nezbývalo než sestavit konstrukci na vrátek a vytahat vše nahoru. Konstrukci jsem závitovými tyčemi prošrouboval až skrz strop a drželo to jako čert.. V tomto ohledu díky sousedovi Járovi, který mi dole ládoval cihly na "výtah" a měli jsem tak matroš během 3,5h na střeše.. já to rovnou rozvozil po obvodu, abych to jen sázel na flek.. pecka!!

Zlomový okamžik - izolace střechy a balkónů!

Táta mi říkal.. nech to profíkům, poteče ti to.. říkám mu, vždyť to dozoruju v práci na mostech, udělám si to sám.. a tak začala další epizoda. Sice výrobci tvrdí, že už není nutné dělat fabionk, ale první, do čeho jsem se pustil, bylo právě toto.. a jelikož máme na střeše skrytý průvlak, který čučí i nad panely, bylo potřeba přerušit tepelný most a vytvořit betonové náběhy, aby se dal odizolovat i průvlak. Do té doby nám neustále v domě kapalo na maják a já už z toho chytal nerva.. vana byla prakticky za 2,5 dne hotová, zdělal jsem na ní tuším 1 celou 10 kg bombu a 20 rolí hydroizolace, pořádně pásy nahříval, aby asfaltová láva pěkně tekla. Boky ale nemám dovařené, protože budu ještě betonovat jeden malý věneček a hydroizolace půjde až na něj, takže mám zatím boky navařené na úroveň vrchu první cihly. Tip 1: používám čistý propan, má sice maličko nižší výhřevnost, ale nezamrzá a z bomby vymáčknete prakticky vše.. u PB zůstává na dně cca. 2kg butanu a je dražší jen o pár korun.. Tip 2: když svařujete pásy, dbejte na to, abyste měli pravidelné výtoky asfaltu, to je záruka vodotěsnosti izolace. Můžu jen potvrdit, že když mi někde izolace prokápla, vždy to bylo v místě, kde mi asfalt nevytekl. Na druhou stranu jsem byl za každou přírodní zátopovou zkoušku rád, protože mi odhalila těch několik málo průsaků (na 125m2 asi 6), které jsem tam měl. Je dobré si zkontrolovat všechny rohy, kouty a pokud to necháte na slunci přes léto, tak se může stát jako u mě, že se izolace občas někde odpaří. Což byl problém asi 75% průsaků.. příště bych si možná nechal o pár tisíc vyšší rozpočet a koupil kvalitnější pásy a izolaci přikryl a zatížil geotextilií, aby do ní tolik nervalo slunce. Jenže i když to v práci tak děláme, domácí rozpočet je přece jen trochu jiná věc.

Reklama
Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Osazení dveřích pouzder

K tomuto jen rychle.. pouzdra byla jen troje, chtěli jsme rozměr pro dveře 800 x 2100mm.. nejprve přišla pouzdra na dveře 1980mm, takže oprava, vrátit a znovu.. nakonec se podařilo vše vč. usazení do váhorysu. Jediné, co musím vytknout je, že v tištěném návodu není ani zmínka o tom, kdy máte použít pruhy z perlinky, dozvíte se to jen na videu na youtube.. za to tedy trochu body dolů. Další věc je, že do hustší malty a příčky tl. 140mm není prakticky šance perlinku aplikovat, není jak jí do maltového lože vmáčknout, to je spíš na rabicové pletivo.. A tak mám další TIP: stojí o pár Kč víc, ale já tu zeď pak lepidlem a perlinkou přetáhnu celou a budu mít jistotu, že mi tam časem nebudou vznikat žádné vlásenky v napojení pouzdro / zdivo.

Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Kterak jsme kopali přívod vody

No vidíte.. celý dům jsem postavil z pramene, který mi teče pod domem.. možno si více přečíst ve starším článku, kdy jsme zakládali. Ale teď už to chtělo vodu.. a protože jsme museli umístit vodoměrnou šachtu mimo pozemek na pozemek obecní, bylo to trochu náročnější. Nakonec se vše zvládlo, jen jsme museli trubku protáhnout pod betonovou propustí a zároveň jsme narazili na sousedovu kanaldu, kterou promáčkl jeřáb, který u nás 3x byl.. nejprve na stropní panely, naposledy pak na transport oken. Šachtu jsem musel obetonovat, vč. pojezdové desky a deklu s nosností 12,5t. Tedy to zapojení byl masakr, už nikdy víc!! Musím si ale pochválit investici do malého tunového bagříku.. to je pracant, nevím, co bych už bez něj dělal, fakt udělá moře práce..takže i tato etapa proběhla relativně hladce :).

Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Omítky.. nekonečná tsunami malty

Kamarádi, omítky bylo téma jako prase.. optimismus mého papá je nehasnoucí a zase mi spílal, jak by bylo lepší, kdyby firma.. jenže on je to rozdíl takřka 200 tisíc Kč.. A tak jsem za 500,- koupil čerta, pár pytlů cementu, kopec písku a začal jsem špricovat. Musím říct, že při troše snahy je člověk schopen během víkendu našpricovat celé přízemí. Omítníky jsem koupil plechové, výška 6mm, a jelikož zastávám teorii recyklace, tak je vždy opatrně vyndám, očistím a pokud nejsou zohýbané, použiji je znovu. Dával jsem je po 2m (trapézová lať 2,5m), a protože nejsem kovaný zedník, tak jsem si pomocí křížového laseru vyznačil na zdi tužkou rysky, natáhnul si špagát, naházel terče z malty a omítníky srovnal dole při zemi podle špagátku a 2,5m váhou do lajny a svislice. Kouty jsem nakonec po omítnutí zdí proškrábnul ocelovým vinglem, abych měl pěkně ostře řezané úhly. TIP: na omítání jsem koupil kompresor za 6000,-, pneumatickou omítačku za 1300,- a hadici za 500,- a omítky jsem stříkal. Míchal jsem si omítky z písku a Multibat Plus, a i když výrobce směsi píše, že je to k ručnímu zpracování, tak při rozumném naředění se dají stříkat i omítky z Multibat Plus. Jeden zásadní postřeh: výrobce uvádí optimální složení malty (rozuměj poměry míchání). ale na stříkání se mi osvědčilo na 1 pytel Multibat Plus množství 50 lopat písku a cca. 2,5 - 3 kýblů vody (vědro 10 litrů). Lopata typu "srdíčko".. Jediný problém byl, že v písku jsou i větší kameny, byť je to frakce 0-2mm, a tak jsem to očůral tím, že jsem: 1) sundal trysky z omítačky a získal větší průchodnost, a 2) občas musel hrábnout do omítačky a šutr vyndat.. :D:D. Musím však říct, že práce šla od ruky mnohem rychleji než kdybych to bouchal na zeď lžící. Na druhou stranu se připravte celkem na makačku, plná omítačka má dobře kolem 3-4kg a mávat s tím celý den nahoru dolů.. za mě i tak super!! Konečně musím poděkovat ještě taťkovi, který mi pocitvě míchal maltu, vozil, ředil a čistil podlahy.. je to borec!

Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Okna, dveře

Reklamu dělat nechci, ale jelikož je švára vedoucí pobočky v Othermu, řešil jsem okna a dveře s ním. Šli jsme do dřeva, trojsklo, je tam jeden HS portál 3,4m a bylo mi doporučeno, ať právě nejprve hodím omítky, aby to dřevo neodstonalo. A tak jsme před cca. týdnem konečně nasadili domu očíčka a už nám netáhne do domu. hned na začátku stavby jsme se dohodli na velikosti výplní, dostal jsem instrukce, jak velké otvory udělat, to jsem dodržel a vše klaplo na jednotku. Takže místní teplický bandě oknařů děkuji, montážní bandě z Litoměřic též tak! Zmákli to bezvadně a je super, že existuje moderní technika a nemuseli se s tím tolik dřít.

Stavba ve svahu, část VI. - příčky, instalace, omítky, okna apod.

Co bude dál a jak to mám teď vymyšlené?

Dům máme nyní uzavřený, nefouká do něj, ani neteče, nicméně teď do zimy chci dodělat střechu - věneček + spádové klíny z polystyrenbetonu, na to 200mm tepelnou izolaci z PUR desek (rozměr 1,2*2,4m) ve skladbě 2x100mm křížem. Na to už pak půjde fólie s certifikátem proti prorůstání kořenů - buď nějaká odolná bazénovka nebo EPDM fólie.

Pak se budu věnovat vnitřkům - nejprve dokončím hydroizolaci desky, dotahám vodu - tu budu dělat z PexAl trubek s certifikátem na pitnou vodu, doházím šlice, začistím špalety (mj. ty vylepím z XPS), dotahám ještě koax kabely a internet a začnu řešit zateplení podlah a podlahové topení. Přemýšlím o ThermoWhite - sice dražší, ale přišlo mi to fajn i kvůli instalacím apod., zkuste mrknout, třeba zaujme i vás.. cena je teď prý někde mezi 3500 - 4000,- za 1m3 bez DPH..

A určitě jste si všimli, že nemáme hozené stropy - ty chci udělat, až bude prakticky betonek hotový a budu o těch 20cm výš pěkně na rovině, hodím pod sebe tuhou reklamní plachtu a vystříknu stropy.. a to už bude jaro, půjdeme na štuky, podlahovou krytinu a tak dále a tak podobně.

V neposlední řadě díky ještě mojí drahé polovičce, která má pořád ještě trpělivost, nadšení a nenechává mě na stavbě o hladu a žízni :)).

Závěrem...

... bych Vám chtěl popřát, ať vám roste dílo pěkně pod rukama a budu rád, když některé moje tipy shledáte jako užitečné. Jelikož jsou na to ještě pořád jen moje dvě ruce, snažím se, abych si trochu ten život na stavbě zpříjemnil moderními materiály, technikou a trochu i "fištrónem" :). Držme si palce a mějte se! ;)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Máří & Máří
Máří & Máří (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama