Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
1. 11. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dnes budeme již vyřezanými drážkami tahat kabely elektroinstalace. Tedy, ne jen my sami, ale také náš profesionální elektrikář a my pod jeho dohledem.

Jedeme pro materiál

Naše první kroky vedly do Stavebnin DEK, kde jsme nakoupili veškerou kabeláž.

Pro zásuvky budeme používat kabel s označením CYKY J 3×2,5. To znamená, že kabel tvoří tři měděné vodiče s průřezem drátu 2,5 mm. Jen k varné desce povedeme kabel s více vodiči, a sice CYKY J 5×2,5.

Mezi světly povedeme kabel CYKY J 3×1,5. Pokud chceme mít světlo s možností rozsvěcení a zhasínání z více míst, přiobjednejme kabel CYKY O 3×1,5, kterým propojíme vypínače k tomuto světlu.

Kabel ke spotřebiči, v tomto případě ke světlu, vedeme vždy z krabičky, do které máme přivedenou elektřinu. V obou případech se jedná o kabel CYKY J 3×1,5. Nikdy nepropojujeme spotřebič s krabičkou, do které je přiveden pouze propojovací vodič s označením CYKY O 3×1,5.

Vedle všech potřebných kabelů jsme přibalili plastové krabičky pro zásuvky a vypínače, sádruhusí krky pro rozvody datových a koaxiálních kabelů.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Jdeme na elektřinu

Na jeden jistič budeme napojovat 8 zásuvkových míst. Nejedná se konkrétně o 8 zásuvek, ale o 8 míst, u kterých počet zásuvek zas až takovou roli nehraje. Jestliže mám v pokoji místo pro jednu samostatnou zásuvku, další místo pro dvojzásuvku a další místo pro čtyři zásuvky umístěné vedle sebe v jednom rámečku, počítáme těchto 7 zásuvek jako 3 zásuvková místa. Jedním kabelem z technické místnosti takto tedy propojíme 8 zásuvkových míst.

Některým náročnějším spotřebičům dopřejeme samozřejmě jejich vlastní jistič. Takové privilegium bude mít například pračka, sušička, myčka nádobí a další podobné spotřebiče.

Z předchozí zkušenosti víme, že různé druhy kabelů by se měly vést různými drážkami. Tedy aby se nám v jedné drážce vedle sebe netísnily kabely elektrické třeba s kabely pro internet. To proto, že v elektrických kabelech vzniká elektromagnetické pole, které potom ruší kabely s datovým signálem.

Na zemi, kudy kabely vedeme, je potřeba, aby mezi různými druhy kabelů byly určité vzdálenosti. Ty bychom měli vyčíst z projektové dokumentace.

Reklama
Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Setkání několika druhů kabelů se v různých křižovatkách kabelových cest se 100% jistotou nevyhneme. Řešení pak nabízí tzv. stíněné datové kabely, kterým případná blízkost těch silových nevadí. Na naší stavbě použijeme stíněné kabely pro všechny datové rozvody. Totéž doporučujeme i vám. Nutno dodat, že máme-li stíněné kabely, je potřeba mít i stíněné zásuvky. Bez těch by nám stíněné kabely byly k ničemu.

Co se týče problematiky souběhu kabeláže, natočili jsme na toto téma samostatné video.

Teď se musím trochu vrátit v čase. Tou první věcí, kterou jsme na stavbě udělali, bylo totiž zasádrování krabiček. Otvor jsme důkladně navlhčili vodou, špachtlí vyplnili namíchanou sádrou, do které jsme vmáčkli krabičky, které jsme vyrovnali do vodováhy.

A protože bychom rádi, aby nám krabičky lícovaly s omítkou, potřebujeme už v této fázi počítat s její vrstvou. Ta naše bude 1 cm, což znamená, že potřebujeme krabičky zasádrovat tak, aby o 1 cm vykukovaly ze zdiva. Na to máme takový malý zlepšovák. Na vodováhu nalepíme 1cm kousky dřeva a s takto upravenou vodováhou pak krabičky do stěny zamáčkneme.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém
Reklama

Zásuvkové rozvody

Po zasádrování všech krabiček jsme se následující den pustili do provádění zásuvkových rozvodů.

U těch postupujeme tak, že dovedeme kabel od jističe k první zásuvce v místnosti a následně mezi sebou propojíme ostatní zásuvky. Takto roztaháme celé rozvody.

Určitě se nevyhneme místům, kde je několik zásuvek vedle sebe. V takovém případě dovedeme kabel do první zásuvky v řadě a od poslední pokračujeme k dalším zásuvkám v místnosti.

Propojení řady zásuvek si necháme až na etapu, kdy budeme montovat zásuvky a vypínače.

Teď už jen taháme, prostrkujeme, taháme, taháme a taháme, až dovedeme jednotlivé kabely k jističům do technické místnosti. Tam je obalíme elektrikářskou páskou a popíšeme si, kterou místnost ten který kabel obsluhuje, a jestli se jedná o zásuvku, světlo nebo nějaký jiný rozvod.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém
Reklama

U světel natáhneme přívodní kabel od jističe do krabičky vypínače a z ní do dalších krabiček vypínačů, které mají být na stejném světelném okruhu. Z krabičky vypínače potom vedeme samostatný kabel ke světlu, tedy ke spotřebiči.

V každé krabičce tedy máme přívod od jističe, odvod k dalším krabičkám a zároveň kabel nebo kabely k jednotlivým světlům.

Abychom v tom za pár týdnů neměli chaos, odizolujeme si u přívodu a odvodu hnědý drát a u kabelů vedoucích ke světlu ho necháme zaizolovaný.

V kuchyni jsme na doporučení elektrikáře vyvedli zatím pouze kabely ze zdi, a to přibližně v místech, kde by měly být plánované zásuvky a přívody k jednotlivým spotřebičům. Všechny kabely jsme nechali s dostatečnou rezervou, abychom po přesném zaměření kuchyně mohli zásuvky a vypínače vyrobit tam, kde mají opravdu být.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Žaluzie

Venkovní žaluzie budou osazeny motory Somfy IO, takže budou ovládány bezdrátově a v místnosti tudíž pro ně není vytvořena žádná krabička. Ke každé žaluzii jsme připravili kabel CYKY J 3×1,5. V požadavcích dodavatele žaluzií je uvedeno, že kabely nesmí být prosmyčkovány v boxu žaluzií. Proto jsme pro každé patro vytvořili ve zdi velkou krabičku, do které jsme všechny kabely od žaluzií přivedli. Z rozvaděče je do krabičky napojený přívodní kabel.

Jakmile jsme měli hotová světla a zásuvky uvnitř domu, provedli jsme světelné a zásuvkové rozvody také venku na fasádě.

Jdeme na datové rozvody

Po dokončení všech silových kabelů přišly na řadu rozvody datové. Pro internet jsme použili stíněný kabel FTP Solarix CAT 6pro televizní zásuvky kabel koaxiální CB100F. Po konzultaci s elektrikářem jsme si ve stěnách vytvořili místa pro průchod kabelů mezi jednotlivými místnostmi a všechny datové kabely umístili předem do chrániček.

U každé krabičky s koaxiálním televizním kabelem je do sousední krabičky přiveden také internet, bez kterého se dnes televize již téměř neobejde.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Kamerový a zabezpečovací systém

Elektrikář protáhl skrz obvodovou zeď u podlahy v 2. NP venkovní instalační kabel FTP Solarix CAT5E. Ten bude sloužit pro kamerový systém.

Původně jsme plánovali kamery umístit na konce krokví. Ale na doporučení elektrikáře jsme je posunuli níže na fasádu, aby bylo případným nechtěným návštěvníkům lépe vidět do obličeje.

Ještě jeden kabel se bude svým použitím lehce vymykat. A sice ten, který bude obsluhovat zabezpečovací systém. Ten si v tuhle chvíli můžeme představit jako kabel, který na několika místech kouká ze zdi. V těchto místech na něj v budoucnu napojíme pohybová čidla. Někde uvnitř domu budeme mít poté klávesnici pro odblokování tohoto systému. Ideální je vědět již nyní, jaký zabezpečovací systém v domě použijete, a zvolit kabel dle doporučení výrobce.

Elektřina, TV, LAN a zabezpečovací systém

Rozvody dokončeny

Po dokončení všech datových a silových rozvodů jsme provedli zasádrování kabelů ve stěnáchpo zemi vedené kabely spojili vázacími páskami.

Jakmile byly hotové omítky, ale současně ještě před litím podlah jsme v technické místnosti přišroubovali na zeď parapetní kanály, kterými po stěně povedou všechny silové kabely do nástěnného rozvaděče.

Datové kabely jsou v technické místnosti vyvedeny pod stropem, kde budou mít svůj vlastní nástěnný rozvaděč neboli REK.

Tak a kabely jsou natažené.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama