Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
25. 4. 2022
2 komentáře
Redakční článek

Dnes se podíváme na výrobu krovu a pokládku šindele u zahradního domku. A i když jsme původně plánovali KVH hranoly, nakonec jsme se z důvodu aktuálních cen rozhodli ze surového dřeva vyrobit krov kompletně svépomocí.

Nakonec jsme tedy nakoupili surové řezivo a kompletně ho opracovali přímo na stavbě.

Pozednice bude tvořena hranoly o rozměru 12×12 cm, složená bude ze dvou trámů délky 3 a 4 m, které k sobě spojíme přeplátováním.

Na pozednicích budou krokve o rozměru 6×14 cm položené nastojato a rozmístěné přibližně po 75 cm. Rozměry trámů je třeba předem konzultovat s projektantem nebo statikem.

Seznam řeziva jsme poslali do Stavebnin DEK přes poptávkový formulář a všechny trámy jsme si nechali doručit na pobočku do Chrášťan. Společně s řezivem na krov jsme si v půjčovně Stavebnin DEK rezervovali tesařský elektrický hoblík o šířce 170 mm.

Na stavbě jsme postupně všechny hranoly ohoblovali a teprve poté se pustili do rozměření a vyřezání krovu.

Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Pozednice

Trámy pro pozednice jsme nejprve na jedné straně seřízli tak, abychom vytvořili rovnou hranu. Řezání jsme prováděli aku okružní pilou, tzv. maflíkem. Trám jsme po každém řezu otočili o 90°.

Po vytvoření rovné hrany jsme si odměřili potřebnou délku a seříznutím poloviny výšky trámu vytvořili plátový spoj.

Pozednice jsme poté usadili na věnce v zahradním domku se stejným přesahem na obě strany a urovnali je podle provázku.

V místě plátového spoje jsme pozednice zatím pracovně spojili hřebíky. Do věnce je budeme kotvit pomocí závitových tyčí až po kompletním vyřezání a nalakování krovu.

Reklama
Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Krokve

V dalším kroku jsme začali s postupným kladením trámů, které budou sloužit jako krokve. Nejprve jsme usadili krajní trámy, které budou na obou stranách umístěny za obvodovým zdivem. Po naměření vzdálenosti mezi krajními trámy a vydělením vzdálenosti počtem trámů jsme získali rozteč potřebnou k určení pozic všech krokví uvnitř zahradního domku.

Krokve jsme na pozednice pokládali postupně jednu po druhé a nakreslili rysky pro vyříznutí sedel. Krokve jsme současně číslovali, aby po následném rozebrání a opětovném sestavení krovu bylo možné vrátit je na stejné místo.

Jakmile jsme měli celý krov sestaven takto „nanečisto“, provedli jsme seříznutí hran na čelní a zadní straně krovu a také vytvoření žlabů pro umístění žlabových háků DEKRAIN. Poté nám již nic nebránilo pustit se do natírání.

Nátěr

Pro nátěr jsme záměrně zvolili stejnou olejovou lazuru jako v případě krovů pro rodinný dům, aby k sobě vše pěkně ladilo. Dvě vrstvy nátěru jsme provedli také na palubkách, které budou tvořit pohledový záklop krovu.

Reklama
Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Když bylo dřevo kompletně natřené, opět jsme na věnce položili nejprve pozednice a na ně do vyřezaných sedel usadili jednotlivé krokve a po vyrovnání vše sešroubovali. Pomocí závitových tyčí jsme následně pozednice ukotvili do věnce a pustili se do dokončení zdiva a jeho seříznutí podle sklonu střechy.

Poté přichází na řadu okapový systém DEKRAIN.

Okapový systém DEKRAIN

Před instalací žlabových háků jsme jednotlivé háky nejprve vyskládali vedle sebe a připravili si rysku pro ohyb. První značku provedeme přibližně 4 cm nad nýtem a následně dodržíme sklon 0,5 cm na jeden hák. Dále si jednotlivé háky očíslujeme a podle nakreslené rysky ohneme.

Na krov našroubujeme první a poslední hák, mezi kterými natáhneme zednickou šňůru. Podrobný postup instalace okapového systému DEKRAIN si můžete připomenout v samostatném videu.

Reklama

Polystyren, palubky, OSB desky

Jakmile máme dokončený okapový systém, nalepíme za pozednice extrudovaný polystyren na pěnu DEKFOAM ETICS.

Polystyren jsme předem seřízli pod úhlem krovu, stejně, jako jsme tento detail řešili v případě rodinného domu.

Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Záklop krovu bude tvořen palubkami klasik výšky 15 mm, které jsme z pohledové strany natřeli dvakrát a z nepohledové jednou vrstvou olejové lazury Remmers.

Na krov jsme palubky připevnili pomocí hřebíků a až na nepříznivé počasí šla práce díky šikovným pomocníkům skvěle od ruky.

Po konzultaci s odborníkem na střešní šindele nám bylo doporučeno, abychom na palubky našroubovali ještě OSB desky, které zamezí případnému kroucení palubek a díky tomu nebude hrozit možné poškození šindelů na střeše.

OSB desky tloušťky 12 mm o velikosti 2,5×1,25 m jsme přes palubky našroubovali do krovu. Jednotlivé šrouby jsou od sebe vzdáleny přibližně 30 cm. Na obou stranách střechy jsme naměřili stejný přesah a provedli seříznutí palubek a OSB desek do roviny.

Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Hydroizolace

Na spodní část střechy připevníme pomocí hřebíků okapní plech. Ten umístíme tak, aby po něm voda mohla bezpečně odtékat do okapového žlabu a poté můžeme na střechu připevnit pojistnou hydroizolaci v podobě podkladního pásu IKO ARMOR BASE PRO PLUS. Pás je na obou stranách vybaven samolepícími páskami, takže jednotlivé pruhy fólie jsou k sobě slepeny.

Fólie připevňujeme na střechu galvanizovanými hřebíky IKO, které by měly na rozdíl od sponkovačky zamezit protečení vody v případě, že by se na fólii nějaká dostala. I přesto, že má fólie samolepící pásky, na okapní plech ji přilepíme tmelem IKO. Po položení fólie připevníme z obou stran střechy závětrné lišty a můžeme se vrhnout na pokládku střešních šindelů.

Střešní šindele

První, tzv. startovací řadu vytvoříme z tří- nebo čtyřtabulového šindele, např. IKO ARMUR GLASS PLUS 01.

U startovacích šindelů odřízneme jednotlivé tabule a takto upravený šindel připevníme hřebíky na střechu.

Pod startovací šindel naneseme tmel IKO, kterým ho přilepíme k pojistné hydroizolaci a na okrajích také k oplechování.

Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Dále již pokračujeme pokládkou šindele IKO CAMBRIDGE EXTREME 9,5°. Z šindele odstraníme fólii chránící asfaltový pás a šindel položíme na střechu. Každý šindel připevníme ve vyznačeném pruhu 4 hřebíky.

První hřebík je od okraje šindele vzdálen přibližně 2 cm. V místě okapních plechů seřízneme horní hranu šindele a pod šindel naneseme tmel.

U pokládky dalších řad šindelů kontrolujeme, aby spodní hrana lícovala s výřezy předchozí řady šindelů a současně, abychom dodrželi převazbu spojů minimálně ve vzdálenosti 10 cm. Při pokládce si poté vystačíme již jen s nožem, kladivem a hřebíky. U bočního oplechování nezapomínáme šindel seříznout a nanést pod něj tmel IKO.

Laminovaný šindel IKO CAMBRDIGE EXTREME 9,5° nevytváří téměř žádný odpad a téměř všechny odřezky se použijí zpět na střeše. I nám zbylo odřezků jen málo.

Po dokončení pokládky šindelů využijeme blížící se návštěvy klempířů na stavbě a necháme si od nich ohnout závětrnou lištu na čelní stranu střechy, kterou nám současně zfolcují se závětrnými lištami na bocích.

Zahradní domek – výroba krovu a pokládka šindele

Střechu zahradního domku máme konečně hotovou a můžeme se tak pustit do dalších dokončovacích prací.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama