Hydroizolace – zpětný spoj a zateplení soklu

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
18. 3. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dnes nás čeká hydroizolace u vstupních dveří a HS portálu. A když už budeme dělat hydroizolaci spodní části, provedeme rovnou i zpětný spoj kolem celého domu.

Abychom mohli hydroizolační vrstvu pohodlně nanést, je nutné provést kontrolu podkladuvyrovnání všech nerovností. Pokud budeme aplikovat hydroizolační vrstvu po celém obvodu domu, provedeme zapravení všech mezer mezi cihlami v místě dořezů, drážek v cihlách či u ztraceného bednění nebo mezer u zakládací malty pod první vrstvou zdiva. Pro tento účel lze s výhodou využít univerzální opravnou maltu s označením Planitop Rasa & Ripara.

Nejprve nezbytná příprava

Před nanášením malty navlhčíme podklad vodou.

Přípravu je nutné provést i u vchodových dveří a HS portálu. Než přejdeme k provádění hydroizolace, je třeba provést dokonalé mechanické očištění stávajícího živičného pásu.

Hydroizolace – zpětný spoj a zateplení soklu
Reklama

U oken a dveří je nutné zkontrolovat, zda do exteriéru pod fólií nevyčnívají vyrovnávací podložky, které se při instalaci oken a dveří vkládají pod purenitové podkladové profily. Pokud by tomu tak bylo, je nutné vyčnívající části podložek odstranit, například oscilační bruskou.

Pro přechod mezi okenním profilem a ostěním nebo izolací na základové desce použijeme samolepící butylový pás Mapeband SA.

„Tím si plynule spojíme část soklovou a vodorovnou tak, abychom zamezili případnému prasknutí v namáhané spáře. Stejnou bandáž budeme potom používat i na svislou část přechodu ostění a zárubní dveří tak, abychom opět zamezili možnému prasknutí a poškození hydroizolace.“

Očištěný podklad napenetrujeme penetrací Plastimul C, kterou ředíme v poměru 1:10.

Reklama
„Budeme penetrovat pomocí materiálu Plastimul C. Po zaschnutí penetrace, které závisí na počasí, můžeme pokračovat v dalším kroku.“
Hydroizolace – zpětný spoj a zateplení soklu

U staveb z cihel plněných minerální vatou Porotherm T Profi je dle doporučení výrobce vhodné přesah cihly ve druhé řadě zdiva ve spodní části uzavřít vrstvou cementového lepidla.

Podle plánované výšky zpětného spoje, který budeme vytvářet hydroizolační hmotou Plastimul 2K Plus, si předem nařežeme výztužnou tkaninu Mapenet 150, abychom po nanesení hydroizolace mohli s výztužnou tkaninou ihned pracovat.

Reklama

A jdeme na první vrstvu hydroizolace

Plastimul 2K Plus je dvousložkový, velmi pružný, rychleschnoucí hydroizolační živičný nátěr bez obsahu rozpouštědel, a tedy bez zápachu. Před aplikací je nutné obě složky promíchat.

„Postupujeme tak, že nejprve pomalými otáčkami začneme míchat tekutou směs, do které postupně přimícháváme sypkou směs. Je třeba dodržet přesný poměr. To nám usnadňuje už balení, v němž jsou již tyto dvě složky připraveny k okamžitému vymíchání a následnému použití.“

Hydroizolaci nanášíme ozubeným hladítkem s výškou zubu 6 mm. Do vrstvy hydroizolace následně vložíme výztužnou tkaninu. Hladkou stranou hladítka tkaninu zapravíme. Podle potřeby hydroizolaci doplníme nebo rovnoměrně rozprostřeme v celé ploše a následně zahladíme plochým štětcem. Důležité je pamatovat na to, že na hladítko nesmíme příliš tlačit, aby nám na podkladu zůstalo dostatečné množství hydroizolační vrstvy.

Hydroizolace – zpětný spoj a zateplení soklu

Na purenitový profil ani na ostění u otvorů výztužnou tkaninu Mapenet 150 nevkládáme.

Druhá vrstva hydroizolace

„Jakmile máme provedenou první vrstvu hydroizolace, tzn., že je dokonale vyschlá, (při teplotě kolem 20 °C je ideální počkat minimálně 24 hodin), můžeme přikročit k aplikaci finální – druhé vrstvy dvousložkové hydroizolace Plastimul 2K Plus. Do druhé vrstvy už se nevkládá znovu skelná síťovina Mapenet 150. Hydroizolace se nanáší pouze hladkou stěrkou. Poté, co si hydroizolaci aplikujeme na všechny části, můžeme finálně zatřít dohladka štětcem. Samozřejmě musíme dávat pozor na to, abychom měli správně udělané všechny kritické body. Ty už ale byly opatřeny bandáží v prvním kroku. Hydroizolaci doporučujeme vždy přetáhnout i do spodní soklové části přes zpětný spoj hydroizolace tak, aby plnila svou funkci.“

Druhou vrstvu hydroizolace necháváme vyzrát 4 dny. Následně na ni můžeme nalepit soklový polystyren. Ten na hydroizolaci lepíme k tomu určenou PUR pěnou, kterou naneseme na obvodový rámeček a vnitřní podélnou linku, případně šrafování ve středu desky. Pro snazší manipulaci a urovnání polystyrenových desek můžeme na desky aplikovat terče cementového lepidla.

Hydroizolace – zpětný spoj a zateplení soklu

Cementová hydroizolace na polystyren

Nalepený soklový polystyren po vytvrdnutí lehce přebrousíme a zbavíme ho případných nečistot. Budeme na něj nanášet dvousložkovou cementovou hydroizolaci Mapelastic.

Abychom materiál stihli včas zpracovat i při vyšších venkovních teplotách, je ideální si množství rozdělit na dvě poloviny a smíchání složky A se složkou B provést na dvě části.

Namíchanou hydroizolaci naneseme nejprve v takzvané nulové vrstvě na polystyren rovným hladítkem. Následně na tuto nulovou vrstvu znovu naneseme materiál ozubeným hladítkem s výškou zubu 6 mm.

Do vrstvy cementové hydroizolace vložíme výztužnou tkaninu Mapenet 150, kterou zapravíme rovnou stranou hladítka.

Po dokončení venkovních omítek ošetříme cementovou hydroizolací Mapelastic také přechod izolantů a omítky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama