Vrtání otvorů pro rekuperaci a odvětrávání garáže

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
9. 3. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Protože nás již brzy čekají omítky, je potřeba, abychom kromě elektřiny a klimatizace připravili ve stěnách a ve stropě otvory pro rekuperaci. A protože máme strop s nadbetonávkou, rozhodli jsme se otvory vyvrtat jádrovým vrtáním. A dnes se podíváme na to, jak správně jádrovou vrtačku používat.

Na minulé stavbě jsme prováděli jádrové vrtání bez použití vody, za sucha, protože jsme otvory vrtali do stropu MIAKO BN, tedy pouze do cihlových vložek. Dnes budeme ale potřebovat vrtat otvory do betonového stropu s ocelovou výztuží tvořenou kari sítěmi. A zde se už bez vodního chlazení neobejdeme.

Co budeme potřebovat?

Vybavení pro jádrové vrtání je mimo jiné dostupné v půjčovně Stavebnin DEK. Nás do betonového stropu čeká vyvrtat celkem 10 otvorů.

„K jádrovému vrtání do betonu potřebujeme samozřejmě jádrovou vrtačku, kterou jsme používali i na vrtání z ruky. Máme tady dále barel o průměru 132 a různé výměnné modely, právě kvůli tomu, že máme stejný průměr, ale jiné materiály, do kterých budeme vrtat. Dále tady máme zdroj vody. V případě, že zákazník potřebuje jen pár děr, stačí nádoba na 10 l vody, kde si natlakuje a vodu si tam pouští. Přivezl jsem i systém recyklace vody, kde voda teče do vrtu a zároveň se odsává zpět. V tu chvíli vám stačí 15 l vody na veškeré vrtání. Máme tady klasický vysavač na suché vrtání duté cihly ve stropě. Přivezl jsme i systém kotvení, který máme možnost použít. Máme tady vývěvu a mechanickou kotvu klasickou, kde potřebujeme vyvrtat díru a osadit tam mechanickou kotvu a přišroubovat.“
Reklama
Vrtání otvorů pro rekuperaci a odvětrávání garáže

Na začátku jsem měl představu, že si půjčím stojan, jádrovou vrtačku, jednu korunku a půjdu vrtat. Bylo by to možné, nebo by to byla chyba?

Pavel Dvořák: „Bylo by to možné. Ovšem potřebujeme to chladit, když procházíme betonem. Mohli bychom použít klasickou zahradní hadici a v tu chvíli bych nepotřeboval tyto ostatní věci. Co bych ale musel v tu chvíli řešit, je úbrus segmentu na x-change modulu, protože přes beton je tvrdost modulu nastavená dobře, ale v MIAKO stropu, který je abrazivnější, by nám segment rychleji mizel. Takže, šlo by to, s tím, že v půjčovně zaplatím za ten nižší úbrus x-change modulu.“

I za cenu většího úbrusu jsme se v rámci jednoduchosti rozhodli půjčit pouze jeden x-change modul, vhodný do betonového stropu s ocelovou výztuží, kterým následně provrtáme i cihlovou MIAKO vložku.

Dále budeme používat jádrovou vrtačku se stojanem a nástavec se systémem pro recyklaci chladící vody. Pozice otvorů pro rekuperaci vychází z výkresu, který vypracovala společnost Regulus, od níž budeme rekuperaci odebírat.

Vrtání otvorů pro rekuperaci a odvětrávání garáže
Reklama

Jdeme vrtat do stropu

Abychom se vyhnuli vrtání do stropního POT nosníku, změřili jsme si v 1. NP pozici místa vrtání od obvodové stěny tak, aby otvor vznikl v MIAKO vložce. Naměřenou hodnotu jsme následně přenesli na podlahu ve 2. NP.

Stojan se kotví pomocí kotevního šroubu. Ten je od místa vrtání vzdálen 292 mm. Do stropu vyvrtáme vrtákem o průměru 16 mm otvor hluboký minimálně 55 mm a důkladně jej vyčistíme. Do otvoru vložíme kotvu s vnitřním závitem M12 dlouhou 50 mm a pomocí kladiva a natloukače ji upevníme. Správné upevnění poznáme tak, že se v horní části kotvy natloukačem vytvoří 4 trojúhelníčky.

Do kotvy našroubujeme rukou kotevní šroub. Jakmile jej dotáhneme, povolíme zpět o jednu otáčku. Na kotevní šroub nasadíme stojan a vyrovnáme do požadované pozice od otvoru. Pomoci si můžeme výklopným ukazatelem.

Na kotevní šroub našroubujeme matici a ručně ji utáhneme. Nakonec stojan důkladně upevníme a vyrovnáme do vodováhy pomocí 4 šroubů umístěných v rozích. Po ukotvení ověříme stabilitu stojanu a připravíme si nástavec s vysavačem určeným pro recyklaci chladící vody.

Do vysavače nalijeme 15 l čisté vody a vložíme filtr, do kterého se budou zachytávat všechny nečistoty.

Vrtání otvorů pro rekuperaci a odvětrávání garáže
Reklama

Jádrová vrtačka je vybavena proudovým chráničem. Před zahájením prací je nutné stisknout šedé tlačítko, následně černé a pak znovu šedé.

Po spuštění jádrové vrtačky dojde k automatickému spuštění vysavače. Kohoutem otevřeme přívod vody a nástavec na odsávání vody a nečistot přitlačíme k betonovému stropu. Následně nastavíme 10% otáčky pro navrtání stropu a poté již můžeme vrtat plným výkonem.

Přítlak jádrové vrtačky upravujeme podle informací na displeji. Vždy bychom se měli pohybovat v zelených hodnotách.

Tímto způsobem jsme provedli vyvrtání všech 10 otvorů do betonového stropu. Úbrus x-change modulu byl v rozmezí 2-3 mm. V místech s dokonale hladkým a rovným podkladem můžeme místo kotevního šroubu použít vývěvu. Kotvení stojanu vývěvou je daleko snadnější a rychlejší.

Vrtání otvorů pro rekuperaci a odvětrávání garáže

Vrtání do obvodové stěny

Zbývalo nám vyvrtat ještě 6 otvorů do obvodové stěny domu. Ta je tvořena cihlami Porotherm 44 T Profi Dryfix, tedy broušenými cihlami plněnými minerální vatou. Do cihel již budeme jádrové vrtání provádět bez použití vody a stojanu. Tedy z ruky a za sucha.

Na tubus nasadíme x-change modul určený pro duté cihly. Do tubusu vložíme navrtávací nástavec. Nejprve opatrně v místě otvoru provedeme navrtání, následně nástavec z tubusu vyjmeme a dokončíme vyvrtání otvoru. Pro odsávání nečistot při vrtání používáme průmyslový vysavač.

Dva otvory v technické místnosti budou sloužit pro přívod a odtah vzduchu k rekuperaci. Třetí otvor je větrací pro celou místnost. Dále bude nutné dle projektové dokumentace vyvrtat dva otvory pro odvětrání garáže a jeden otvor ve spíži.

Pro dnešek máme hotovo. Stroje ještě očistíme a odvezeme zpátky do půjčovny. Pak už se můžeme vrhnout do dalších stavebních prací.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací