Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
20. 12. 2021
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty
Příspěvek stavebníka

Obložkové zárubně a bezfalcové dveře

V tomto příspěvku se s vámi podělíme o svépomocnou instalaci obložkových zárubní a bezfalcových dveří.

I přes rozpačité zkušenosti se stavebními pouzdry, jsme se rozhodli objednat kompletní obložky a dveře u firmy Erkado. Po důkladném zaměření stavebních otvorů a tlouštěk stěn jsme si v jejich přehledném e-shopu objednali kompletní sadu obložek a dveří do celého domu. Zvlášť velkou pečlivost jsme věnovali otvíráním dveří, tak abychom správně zvolili stranu, na kterou se budou otvírat a zda se jedná o otvírání levé, nebo pravé.

Pro neutrálnost jsme zvolili sněhobílou barvu GREKO. Do místností a pokojů (ložnice, technická místnost, garáž) jsme zvolili jako výplň dveří oproti ostatním voštinovým plnou výplň. Pro hezčí vzhled a vyšší těsnost dveří jsme zvolili bezfalcovou variantu, což znamená, že panty dveří jsou po zavření dveří schovány do prostoru zárubní, takže nejsou vně vůbec vidět.

Do stavebních pouzder jsme objednali posuvné dveře, přičemž do dveří mezi chodbou a obývacím pokojem jsme vybrali dveře s prosklenou výplní, tak jako do posuvných dveří na zeď v pokoji s posilovnou, nebo do klasických dveří mezi zádveřím a chodbou. Dveře byly objednány včetně zámků a klik, které byly v ceně, přičemž do koupelny a na wc byly objednány zámky bez klíče jen s aretačním kolíkem. U některých zárubní jsme museli přiobjednat kvůli větší tloušťce zdí ještě prodloužení zárubní, tak aby se mohli do sebe zasunout.

Montážní sada na obložkové zárubně

V říjnu 2020 objednaná sada 12 dveří a zárubní do celého domu nám přišla pár dní před Ježíškem, takže jsme si mohli jejich osazení dopřát jako vánoční dárek.

Pro snadnější instalaci zárubní jsme si objednali tuto sadu Wolfcraft 3676000 a k tomu navíc dvě svěrky. Tuto sadu jsme následně opět ještě výhodně prodali přes bazar.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lištyStavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

Osazení zárubní

Před samotným osazením zárubní je důležité si nanečisto vyzkoušet, zda tam zárubně vůbec pasují a kolik máte prostoru pro vyrovnání s následným zapěněním. V některých případech jsme museli odseknout část materiálu ve stavebním otvoru, nebo drobně seříznout spodek zárubní, tak abychom je mohli vyrovnat do vodováhy.

Osazování obložek díky sadě je opravdu jednoduché. V tomto instruktážním videu je vidět jak uchytit sadu na zárubeň a umístit ji do stavebního otvoru, kde je následně zafixována a vypěněna nízkoexpanzní pěnou.

Reklama

Po zatuhnutí jedné strany obložek jsme do spáry natlačili lepidlo Mamut a následně osadili protilehlou část obložek, kterou jsme doklepli na těsno.

Připevnění dveří do zárubní už následně bylo to nejjednodušší, i když dveře s plnou výplní byly v rukou znát. Výhodou uchycení, je že se dveře díky pantům dají ještě následně doladit, tak aby zavření bylo přesné a bez rozdílných mezer.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lištyStavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lištyStavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

Osazení zárubní a posuvné dveře

Při osazování zárubní u posuvných dveří ve stavebním pouzdře nesmíte zapomenout nejprve do vodící kolejnice vložit pojezdy, brzdící (přítahový) mechanismus a hlavně zavěsit na konzole k pojezdům a pevně utáhnout dveře, protože, když následně osadíte obložky, které vypěníte a slepíte k sobě, tak už bez destrukce do obložek nic nevložíte. :-)

Do pokoje s posilovnou jsme místo klasických dveří kvůli úspoře místa osadili prosklené posuvné dveře na zeď, neboť v chodbičce před tímto pokojem jsou klasické plné dveře z chodby.

Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

U veškeré montáže dveří bylo nejpracnější jejich roztřídění, dále postupné vybalování sad obložek dveří, následná kompletace, sestavení a smontování. Samotné usazení do stavebních otvorů už tolik složité nebylo. ;-)

Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

Soklové lišty

Jako ukončení kolem stěn jsme zvolili soklové lišty Döllken Cubu flex life 60 bílá 12,6 x 60 x 2500 mm. Pro snadnou instalaci jsme si v půjčovně nářadí Döllken proti záloze zapůjčili na celý víkend raznici (50,-Kč na den), se kterou byla práce rychlá, přesná a velice snadná. Předávající ochotný technik provedl krátké školení a praktickými ukázkami vysvětlil na co si dát při měření a řezání lišt pozor.

Stavba domu v pandemii - 21. obložky, bezfalcové dveře a soklové lišty

V těchto návodných videích se můžete podívat na jednoduchou práci s raznicí, díky které vytvoříte rohy a kouty, zakončení nebo pokosové napojení.

K instalaci soklových lišt jsme si vystačili pouze s raznicí. Lišty jsme lepili Mamutem a drží opravdu skvěle. Slavnostní sloupnutí krycí ochranné fólie bylo určeno našemu pomocníkovi. :-)

Na naši instalaci soklových lišt se můžete podívat v galerii.

V dalším pokračování se budeme věnovat vestavěným skříním na míru, na kterých jsme nejenom svépomocnou montáží ušetřili několik desítek tisíc. ;-)

Náklady

Název položkyCena
Obložky a dveře
87 000 Kč
Nízkoexpanzní pěna
750 Kč
Sada pro instalaci obložek
3 500 Kč
Zapůjčení raznice
250 Kč
Soklové lišty a lepidlo
5 225 Kč
Celkem96 725 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací