Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
3. 9. 2021
0 komentářů
Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra
Příspěvek stavebníka

Střecha na klíč

Díky pokročení stavby do úrovně věnců jsme se mohli po vyzrání betonu vrhnout na stavbu střechy. Jelikož jsme si úplně nevěřili na stavbu vazníkové konstrukce a hlavně našim pokrývačským schopnostem, tak tuto etapu výstavby jsme přenechali profesionálům, kteří nakonec odvedli skvělé dílo.

Jak jsme psali v tomto článku, tak jsme se s několikaměsíčním předstihem obrátili na pana Skořepu z 1. Chodské na pobočce v Nymburku, který na celou realizaci dohlédl.

My jsme tak mohli ve volných chvílích od karavanu v klidu sledovat partu skvělých řemeslníků, kteří nám během tří týdnů vystavěli bytelnou a úžasnou střechu na klíč.

Jelikož jsme si na zahradě zapomněli vozík se kterým jsme chtěli jet pro další stavební materiál a v odjezdu nám bránil autojeřáb, tak jsme mu zajistili letecký den nad budoucí střechou. :-)

Reklama
Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra

Vazníková konstrukce byla zesílena v místech, kde bude více zatížena. Střecha byla na doporučení pana Skořepy doplněna o prkenný záklop, který střeše dodal odolnosti a dá se říct, že máme dvojitou střechu.

Střešní krytinu jsme zvolili pálenou tašku Tondach Samba 11 engoba v černém provedení.

Na závěr na střechu bylo osazeno odvětrání radonu a odpadu.

Reklama

Okna, dveře HS portál

V momentě, kdy naše stavba dospěla do fáze osazení překladů, tak nastal čas pro objednání plastových oken.

Této činnosti jsme se poctivě věnovali v zimních měsících a s projektem jsme oslovili několik výrobců. Mezi favority nám zůstala firma, která se nám svým přístupem, nabídkou a provedením líbila od začátku.

Díky kladným referencím spokojených zákazníků, jsme se nakonec rozhodli pro firmu Sulko, konkrétně paní Šindelářovou z pobočky v Praze, která s námi trpělivě prošla celý projekt. Nejvíce jsme se obávali plastového provedení 4m HS portálu (2m aktiv a 2m pasiv), ale díky ujištění, že s tím jako firma má zkušenosti a k výrobě používá kvalitní profil REHAU Synego, tak volba byla jasná.

Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdraStavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra

Okna, balkonové dveře, vstupní dveře jsme zvolili ve vnitřním bílém provedení, přičemž z venku jsme zvolili antracitové provedení. Další výbava, jako kliky, kování a výplň vchodových dveří už byla z naší strany jen designérská představa budoucího provedení domu. Paní Šindelářová nám poté zaslala cenovou nabídku, která oproti konkurenci byla pro nás velmi zajímavá.

Po dokončení překladů se na stavbu dostavil budoucí technik, který si po udání podlahové výšky zaměřil skutečnou velikost oken a dveří. Na základě tohoto zaměření jsme dostali vypracovanou objednávku se smlouvou o dílo a po zaplacení zálohy šly okna a dveře do výroby.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdraStavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra

Montáž oken

Není nic radostnějšího než, když dostanete klíče od svého budoucího domu.

Montáž oken a dveří byla jednodenní záležitost. Parta skvělých podbrdských řemeslníků provedla rychlé a kvalitní osazení během pár hodin.

Po ranní rozcvičce, kdy se nejvíce zadýchali s ručním přemístěním rámu a skel HS portálu (téměř půl tuny) se po následné kávové pauze vrhli na osazení oken a dveří. Řemeslníci nám pochválili stavební připravenost v ostění , neboť pro instalaci, zejména těsnících pásek je toto velice důležité. Pod vstupními, balkónovými dveřmi a HS portálem byly purenitové izolační desky.

Celé dílo nám s předvedením funkčnosti předal na závěr hlavní technik montáže. Předem se omlouval za drobný nedostatek a to s dodáním výplně vchodových dveří, která byla v bílé barvě. :-) Tuto chybku z výroby později napravili.

Cena včetně dodatečně objednaných vnitřních a venkovních parapetů byla cca 200.000,- Kč.

Snadnost manipulace s HS portálem nám vzápětí předvedl i náš vnouček, který bez obtíží posouval dvoumetrové 200kg okno.

Stavební pouzdra

Před samotnou montáží stavebních pouzder jsme v rámci objednávání stavebních materiálů zažili nechtěné dobrodružství s firmou Erkádo. Při prvním závozu nám z firmy místo stavebních pouzder přišly něčí obložky. Po upozornění řidiče, že tato zásilka není pro nás, tak s omluvou odjel. Druhý den už byl úspěšnější, jen počet krabic oproti objednávce neodpovídalo, ale vše bylo zabaleno na jedné paletě a dodací list souhlasil. Všiml jsem si, že v zásilce je o jedno pouzdro více a řidiče upozornil, že tam mají být pouze 4ks. Na jeho odpověď, že je to lepší, než kdyby tam bylo míň jsem neměl odpověď. Snažil jsem se do firmy zavolat, ale telefon nikdo nebral. Pouzdro jsem uložil do přístřešku a říkal si, že on se někdo ozve.

Ano, ozvala se nám po dvou týdnech paní dispečerka a téměř detektivním způsobem se doptávala, zda nemáme čistě náhodou navíc jedno stavební pouzdro. K její radosti jsme jí potvrdili, že máme a že čekáme, kdy se ozvou. Další den si jej konečně vyzvedl jiný řidič.

Nakonec nás toto dobrodružství neodradilo, ani od objednání obložek a dveří od této firmy.

Montáži stavebních pouzder předcházelo dozdění podkladu pod pouzdro z příčkových cihel. Osazení pouzder do připravených stavebních otvorů jsme provedli za pomoci vodováhy. Výšková značka na pouzdrech nám označovala 100cm nad konečnou podlahou. Po zafixování jsme provedli vyplnění montážní nízkoexpanzní pěnou.

Stavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdraStavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdraStavba domu v pandemii - 5. střecha, okna a stavební pouzdra

Je hezké, když vám díky nové střeše do domu konečně neprší a dokonce můžete uzamknout celý dům na klíč. Jenže od pomyslné cílové pásky do nastěhování je ještě pořádný kus stavebních hodin.

Příště se s vámi podělíme o instalatérské zkušenosti.

Náklady

Název položkyCena
Okna, HS portál a dveře
201 000 Kč
Střecha na klíč
604 000 Kč
Celkem805 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama