Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
8. 9. 2021
5 komentářů
Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady
Příspěvek stavebníka

Rozvod vody

To co jste si úspěšně v poslední etapě postavili, tak začnete systematicky demolovat, tak aby jste si vytvořili prostor pro budoucí vedení inženýrských sítí v domě. Jako první na řadu, by měli přijít šikovné ručičky instalatérů, kteří vám v domě způsobí první plánované díry a otvory v nově postavených příčkách.

Ačkoliv jsme měli možnost sehnat si šikovného instalatéra v blízkém okolí, tak nakonec jsme zvolili firmu, která nám udělala kompletní nabídku instalace tepelného čerpadla vzduch/voda a podlahového topení, včetně výhodné instalace rozvodů vody a odpadů v domě.

Vysekání děr, drážek, prostupů v příčkách a natažení vodovodních trubek a odpadů bylo pro dva šikovné instalatéry otázkou pár dní.

Příprava na tepelné čerpadlo a sanitární techniku

V průběhu vodoinstalatérství si zruční řemeslníci připravili měděné zaizolované potrubí mezi vnitřní a vnější jednotkou budoucího tepelného čerpadla. Dále provedli instalaci a připojení Geberitů pro budoucí závěsné záchody. Jako zvláštní požadavek jsem měl přípravu závěsného pisoáru, který se ukázal být v novém domě opodstatněným, neboť tím ukončil věčný boj o zvednuté prkýnko. :-)

Reklama
Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpadyStavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpadyStavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady

Pro závlahu zahrady a venkovní vývod vody byla provedena příprava na instalování kemperu. Je to speciální nezámrzný ventil, který se uzavírá prodloužením uvnitř potrubí a po zavření z něj odteče voda, která tak nemůže v kohoutu zamrznout.

Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady
Reklama

Vodaři dále provedli přípravu pro budoucí vodovodní baterie. Do garáže, která bude vytápěna na rozdíl od zbytku domu radiátorovým topením si pro něj připravili vývod. Jelikož v garáži se bude teplota díky topení pohybovat v zimě nad nulou, tak jsme nechali osadit vodovodní kohout hned za budoucí garážová vrata.

Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpadyStavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady

Po dohodě jsme si v garáži nechali udělat ještě přípravu pro budoucí přepínací kohout mezi vodou z vodovodního řádu a kumulační nádrží na dešťovou vodu, tak abychom mohli do venkovního kohoutu dostat dle potřeby a možností buď dešťovou nebo obecní vodu. Pro propojení s venkovní nádrží jsme si nechali připravit potrubí, které později propojíme s nádrží.

Reklama
Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpadyStavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady

Jako posledních služeb šikovných instalatérů jsme využili propojení a instalaci potrubí pro odvětrání odpadu a radonu. Jelikož jsme nechtěli sekat do tenké příčky, tak jsme odvětrání odpadu vyřešili vedením v budoucí místnosti spižírny.

Voda, aneb na co myslet včas

I my přes naše plánování do posledního detailu, kde bude jaká baterie, pračka, myčka a jaký odpad jsme se nezaměřili na to podstatné a to vodu. Až teprve s finálním osazováním nových spotřebičů a baterií jsme si uvědomili, že jsme pozapomněli na kvalitu (tvrdost) vody z obecního řádu. Sice nás mohla varovat výhružně zarostlá rychlovarná konvice vodním kamenem během jedné kempovací sezóny, ale při realizaci vody v domě jsme si neuvědomili problém s tvrdostí vody, která je díky vrtům na Poděbradsku dost tvrdá (4,2 mmol/l). V Praze díky vodě ze Želivky jsme byli zvyklí na ani ne poloviční tvrdost vody. Naštěstí šlo dodatečně do technické místnosti instalovat změkčovač na vodu pro celý dům. O tomto změkčovači se zmíníme podrobněji až při instalaci spotřebičů, ale jako dobrou radu doporučujeme pamatovat v tomto případě na budoucí potrubní přípravu pro toto zařízení. Je zapotřebí vytvořit obtok, tak aby šlo zařízení odstavit a hlavně vyvést kohout s nezměkčenou vodou pro budoucí pití vody neochuzené o zdraví prospěšné minerály. Nejlepší by byla ještě jedna vodovodní baterie v kuchyni a ne jako to máme nouzově zřízeno my v technické místnosti.

Změkčená voda je užitečná nejen pro trvanlivost spotřebičů, ale je vhodná pro napuštění podlahového topení.

Stavba domu v pandemii - 6. rozvody vody a odpady

Voda z dešťové nádrže nejen k zalévání

Nad další možností jak využít dešťovou vodu z akumulační nádrže jsme přemýšleli nad možným využitím při splachování toalet. Tuto hezkou ekomyšlenku jsme nakonec zavrhli, protože to znamenalo osadit dům extra řídící jednotkou RAINMASTER Eco , který by v případě, že by došla voda v nádrži uměla přepnout na vodu z řádu. Další překážkou byla podmínka vodohospodáře, že tento přívod dešťové vody bude osazen vodoměrem, aby mohlo dojít ke zpoplatnění odpadních vod tzv. stočného. Tato investice se nám nechtěla podstoupit, proto jsme zůstali u myšlenky, že dešťovou vodu budeme prioritně využívat jen k zalévání, popřípadě plnění bazénu.

O bližší informace k nádrži, dešťovým svodům a další příslušenství, se s vámi podělíme příště.

Náklady

Název položkyCena
Rozvody vody a odpadů včetně Geberitů
74 300 Kč
Celkem74 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama