Jádrové vrtání otvorů pro rozvody rekuperace

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
15. 2. 2017
3 komentáře
Příspěvek stavebníka
V dnešním seriálu Svépomocí ŽIVĚ jsme si na přetřes vzali vrtání do stropů. Jak víte, v prvním stropu našeho vzorového domu jsme provedli vyšalování otvorů pro rozvody rekuperace. Druhý strop jsme vybetonovali bez otvorů a budeme do něj vrtat pomocí jádrové vrtačky. Chceme tak zjistit, zda se vyplatí investovat čas a námahu do šalování nebo provést vyvrtání otvorů dodatečně. Která varianta vyhrála se dočtete níže.

Pavel Dvořák ze společnosti HILTI mi přinesl ukázat jádrovou vrtačkou. Předtím, než jsme se pustil do práce, jsme si nejprve obecně řekli, co je to jádrové vrtání. Jádrové vrtání znamená, že když se odvrtá vrt, materiál zůstane vevnitř v korunce. U těžkých litých betonových stropů si musíme dát pozor, aby jádro nepropadlo dolů a nepoškodilo například rozvody.

Jádrové vrtání otvorů pro rozvody rekuperace

Jádrové vrtání se používá také často u komerčních staveb, kdy se může během realizace změnit projekt a předem udělané otvory by se musely zazdít. Tento druh vrtání je tedy v tomto směru výhodnější.

Reklama

Práce s jádrovou vrtačkou

Dále mě zajímalo, zda práci s touto vrtačkou zvládne svépomocný stavebník sám. Od Pavla jsem se dozvěděl, že vrtačka je vybavena mechanickou spojkou, takže v případě, že se korunka ve vrtu zasekne, stroj začne přeskakovat. Z hlediska bezpečnosti tedy práci zvládne každý.

Pozor na vrtání s mokrým chlazením

Vrtání do cihlového zdiva za sucha není nikterak složité a žádné speciální školení není nutné. Situace se mění v případě vrtání za mokra, které je nutné při vrtání do betonu. Při tomto druhu vrtání se používá jiný druh segmentu a vrt se chladí vodou. To znamená, že do stroje jde voda, která prochází skrz korunku, voda pak odplavuje navrtaný materiál pryč. U mokrého vrtání se musí dodržet správný přítlak a poměr vody, abychom zaručili životnost korunky a rychlost vrtání. Při mokrém vrtání je typravidla nutné použít stojan, z ruky se převážně vrtá jen do cihelných materiálů.

Jádrové vrtání otvorů pro rozvody rekuperace
Reklama

Strop z keramiky

Jádrové vrtání jsme zkusili na stropě od Porothermu s MIAKO vložkou bez nadbetonávky. Tato nosná MIAKO vložka je z keramiky a my tudíž nepotřebujeme vrtání s vodním chlazením. Pokud by šlo o klasický strop z betonu, musíme použít vodu na chlazení. Jak ale vyřešit situaci, když na stavbě není voda? Pavel mě informoval, že existuje 10 litrová nádrž, která se natlakuje a je pak schopna zásobovat vrtačku vodou.  Z projektové dokumentace jsme si připravili výkresy rozvodů rekuperace a podle uvedených kvót zakreslili pozice pro vrtání otvorů. V případě potřeby jsme pozice otvorů přesunuli tak, abychom vždy vrtali do keramiky -  tedy do cihlové vložky MIAKO BN a vyhnuli se tak betonu, pro který bychom potřebovali jiný typ vrtacího modulu korunky s vhodnou maticí segmentu. Matrice určená na vrtání do betonu je měkčí.

Jádrové vrtání otvorů pro rozvody rekuperace

Vrtání s vysavačem

Jaké průměry lze s jádrovou vrtačkou dělat?  Při suchém vrtání se menší průměry vrtají klasickou vrtačkou. U větších průměrů lze použít jádrové vrtání za sucha od 50 do 162 mm, vrtání do betonu za mokra do 202 mm, stroje, které vrtají otvory nad 202 mm. Při vrtání je vhodné použít vysavač, protože zvyšuje životnost matrice. Lze do něj i zapnout samotnou vrtačku, což umožňuje synchronizované sání a vrtání. Do jádrové vrtačky je nutné nasadit navrtávací přípravek který pomůže ke snadnému navrtání matrice do cihlové stropu.

Reklama
Jádrové vrtání otvorů pro rozvody rekuperace

Zhodnocení jádrového vrtání

Na otázku, zda je lepší si stropy nejprve vyšalovat nebo si je vyvrtat dodatečně muhu odpovědět, že druhá varianta je určitě lepší. Dodatečné vrtání otvorů bylo mnohem jednodušší a rychlejší než příprava otvorů a šalováním před betonáží. Práci usnadnilo určitě také vrtání do keramických vložek, které je jednodušší než vrtání do betonu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama