Výběr rekuperační jednotky do rodinného domu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
20. 2. 2017
12 komentářů
Příspěvek stavebníka
Už jste slyšeli o řízeném větrání? Zvažujete instalaci rekuperační jednotky do svého domu? Odborníka v oboru jsme se zeptali, na jakém principu funguje rekuperační jednotka. Jaké výhody nám přináší v zimním ale také letním období a kolik může naší domácnosti uspořit peněz.

Výběr rekuperační jednotky

Pavel Dufek, specialista na řízené větrání ze společnosti Regulus mi vysvětlil, jaká rekuperační jednotka se nejvíce hodí do našeho vzorového domu. Doporučil mi centrální rekuperační systém, který větrá celý objekt nikoli jen jednu místnost a zároveň v sobě má integrovanou rekuperaci.

Výběr rekuperační jednotky do rodinného domu

Přizpůsobivý režim

Konkrétně se bavíme o rekuperační jednotce Sentinel Kinetic B od společnosti Regulus, jež má širokou škálu možností programování. Standardně se pohybujeme ve třech fázích od maximálního výkonu, který zajistí výměnu vzduchu v celém objemu domu do 60 minut. Dále střední chod vhodný pro používání přes den, kdy se v domě standardně pohybujeme a nízký výkon, když v domě nikdo není. V jednotce tedy můžeme měnit režim, což v praxi vypadá třeba tak, že když spálím řízky, zapnu nejvyšší výkon a do hodiny by měl být vzduch v domě vyměněn. Na druhou stranu, když nikdo není doma, stačí aby se vzduch protočil za 4-5 hodin, přepnu tedy na minimální intenzitu.

Reklama

Jak rekuperace funguje?

Jak vlastně rekuperace funguje? Teplo je při větrání vzduchotechnickým zařízením – rekuperačním výměníkem – předáno čerstvému vzduchu, který je tak do obytných prostor přiváděn již předehřátý.

Výběr rekuperační jednotky do rodinného domu

V praxi to funguje tak, že nasáváme znečištěný vzduch tam, kde se nám tvoří (kuchyň, koupelna). Nasávání funguje stejnými průduchy ve stropě, kterými pak na druhém konci místnosti proudí vzduch čistý. Většina nečistot nese teplý vzduch (z vaření, z koupání apod.). Chladnější vzduch tlačí na ten teplý a padá dolů, tím dochází k promíchávání. Do obytných prostor se pak dostává zpět vzduch čistý.

Reklama

Jak je to s hlukem?

Samozřejmě mě také zajímalo, jak moc je rekuperační jednotka hlučná. Pavel Dufek mi vysvětlil, že v souvislosti s rekuperací se objevují dva typy hluku. První představuje zvuk motoru ventilátoru. Kvalitní jednotky jsou však konstruovány tak, aby z nich hluk neunikal. Druhý problém může způsobit proudění samotného vzduchu. V tomto případě se hluku lze vyvarovat správnou instalací, použití vhodných komponentů a správným navržením systému. Pavlovi jsem dal skutečně za pravdu, že hluk, který se linul z rekuperační jednotky, u které jsme natáčeli nebyl nikterak velký.

Realizace vzduchových rozvodů

Jak je to s instalací jednotky? Potrubí vzduchových rozvodů lze realizovat z několika materiálů různých tvarů. Vliv na volbu tvaru potrubí může mít například budoucí výška čisté podlahy.

Výběr rekuperační jednotky do rodinného domu
Reklama

Možnosti pro realizaci vzduchových rozvodů existují v zásadě tři: nejlevnější je izolovaná ohebná hadice, kterou ukládáme do stropní konstrukce. Ta vyniká velmi rychlou a jednoduchou instalací. Když chceme rozvody schovat do podhledů, máme další dvě možnosti, buď plastový hranatý rozvod nebo kulaté potrubí.

Rekuperace v létě

Dále mě zajímalo, jak je to s rekuperací v letních měsících, kdy je teplota venku vyšší než uvnitř? Pavel mi vysvětlil, že zpětné získávání tepla je v podstatě přenos energie, který funguje za každého počasí. V létě tedy vzduch, který vyfukuji pomáhá přichladit vzduch, který získávám zvenku. Druhá věc je, že jednotka má v sobě integrovaný bajpas, který se otevře večer, když venkovní teplota klesne a funguje tak, jako bych večer otevřel okno, abych místnosti zchladil.

Vypínání jednotky

Lze rekuperační jednotku vypnout? Pavel mě upozornil, že vypínání není ideální, zejména z hygienických důvodů. Když jednotku vypneme, necháváme tak otevřené průduchy do stropu, kam se mohou dostat mechanické a jiné nečistoty a potrubí se může zanést.

Kolik rekuperační jednotka ušetří peněz?

Na konci mě samozřejmě také zajímalo, zda se rekuperační jednotka finančně vyplatí. Na to jsem dostal jednoznačně kladnou odpověď doplněnou konkrétními čísly. Roční provoz pro běžné domy se pohybuje kolem 1200 Kč ročně, naopak jednotka pomůže uspořit při běžném provozu až 15 000 Kč ročně. Jakou mají zkušenost s rekuperací svépomocníci Majkííí a Kačka si přečtěte zde.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama