Jak se tvoří projektová dokumentace

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
2. 10. 2014
6 komentářů
Příspěvek stavebníka
Před 14 dny jsme si sedli s ředitelem G SERVISU Tomášem Rozsívalem a sepsali požadavky změn, které chceme zapracovat do projektové dokumentace oproti původní studii domu. Nyní po uplynutí 14 dnů nás zajímalo, jak tvorba dokumentace pokročila a kdy bude hotovo.

V porovnání s původní studií bude vzhled budoucího domu trochu odlišný. Mezi zásadní změny patří odstranění výstupků na fasádě, které byly tvořeny odlišnou tloušťkou tepelné izolace. Spodní část domu bude tvořena jednobarevnou fasádou a v horní části domu zachováme dřevěné obložení, respektive nejspíš plastové palubky s dekorem dřeva. 

Takové palubky se vyrábějí stejnou technologií jako například plastová okna s dřevěným dekorem. Dále došlo ke zrušení francouzských oken v 2. NP, neboť v místnostech budou pod okny s největší pravděpodobností umístěny psací stolky a francouzské okno by tak nešlo dost dobře ani otevřít. Střecha garáže, která je ve studii naznačena jako částečně pochozí a částečně zelená, bude naopak pochozí celá a rostliny budou na střeše umístěny v samostatných květnících.

Zásadním prvkem je sklon střechy, který dle územního rozhodnutí pro naši lokalitu musí být minimálně 35° Pokoušeli jsme se 2x domluvit na výjimce s přihlédnutím na konkrétní charakter stavby, ale bohužel máme smůlu a na dům budeme muset umístit vysokou střechu.

Reklama
Jak se tvoří projektová dokumentace

Sklon střechy je pro nás důkazem, že tvořit studii před alespoň částečným vyhlédnutím pozemku nemusí být vždy ideálním postupem.

Soupisem změn jsme zahájili etapu tvorby projektové dokumentace pro stavební povolení

V G SERVISu jsme se domluvili na tvorbě dokumentace pro stavební povolení a také tvorbě prováděcí projektové dokumentace.

Reklama

Po schůzce, na které jsme oznámili všechny požadované změny, nám byl přidělen projektant Ota Štork, který s námi již celou dobu komunikoval napřímo, obdobně jako již dříve architekt Michal Dohnal.

Od G SERVISu jsme dostali návrh, abychom obvodové zdivo vystavěli z cihly široké 24cm místo plánovaných 30, neboť pevnostně je 24 zcela dostačující a my bychom získali více místa, ale s tímto návrhem jsme nesouhlasili (možná z pocitové obavy, že by nám dům mohl spadnout na hlavu :-)

Pan Štork nám pravidelně posílal zpracované části dokumentace s výzvou k upřesnění dílčích požadavků a sám navrhoval svá vylepšení, se kterými jsme souhlasili i nesouhlasili.

Reklama

Projektant Ota Štork například navrhoval:

  • Zdivo bychom doporučovali pouze Profi na tenkovrstvou maltu, jelikož pak má vyšší výpočtovou pevnost.
  • Boční okno v obývacím pokoji bych navrhoval rozšířit alespoň na 750 nebo 875mm, z těch 625mm po odečtení rámů moc skla nezůstane.
  • Okna do šaten 1.10, 2.08 a 2.10 bych zrušil, jelikož okno v šatně není nutné, je spíše na škodu, protože pak oděvy ztrácí barvu vlivem slunce.
  • Okno v 1.02 též zrušit, zůstane více prostoru pro umístění technologie.

Jediná věc, se kterou jsme souhlasili, je rozšíření okna v obývacím pokoji směrem na východní stranu. Ostatní doporučení jsme v projektu použít nechtěli.

Při projektování jsme trochu bojovali s velikostí šaten. Zřejmě jsme na první schůzce neřekli dost důrazně, že chceme do šaten použít skříně IKEA PAX a potřebujeme mít čistou délku šaten vždy na celé metry. Specifikovali jsme tedy tento požadavek v průběhu komunikace s architektem, který zapracoval i další připomínky a poslal novou verzi výkresů.

Po otevření návrhů mě zaskočilo, že délka šatny je 2,95m. Když jasně napíšete, že potřebujete 3 metry včetně omítek a dostanete 2,95m tak nechápu, jak mám svůj požadavek specifikovat, aby byl pochopen.

Zvedl jsem telefon a rozměry šaten probral s projektantem po telefonu. Následně jsme získali ukázku dokumentace, které již splňovala všechny naše požadavky.

Když se však ohlédnu za celým dosavadním průběhem projektování, byla velikost šaten asi jediná věc, se kterou jsme „trochu bojovali“. Při porovnání s projektantem, který kreslil můj první dům, je rozměr šatny zcela zanedbatelná připomínka.

TIP: V předchozím článku jsme se věnovali energetickému posudku a kritériím, která musí splňovat pasivní dům. V příštím videu se podíváme na měření radonu, které je vhodné provádět v době tvorby projektové dokumentace nebo těsně před tím. Ukážeme si, jak měření probíhá a jakou hodnotu jsme naměřili v Rostoklatech.

Otázka

Dodrželi jste při své stavbě všechny požadavky územního rozhodnutí, nebo jste dům částečně „přizpůsobili“ svým potřebám? A jaké máte zkušenosti se svým projektantem? Pište do komentářů.

Přílohy

Pracovní výkres 1.NP
Změny v projektové dokumentaci oproti studii domu
Pracovní výkres 2.NP
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama