Jak vznikala studie domu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
23. 9. 2014
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Rozhodli jsme se před projektovou dokumentací nechat pro dům zpracovat studii, abychom alespoň na papíru zhmotnili požadavky, které byly pro tento dům kladeny. Pravdou je, že studie vznikala v době, kdy nebyl k dispozici pozemek, a pro architekta to znamenalo "namodelovat dům na ideálním pozemku"

Vytvářet studii domu bez toho, aniž bychom měli k dispozici pozemek, není zcela standardní. Každý pozemek má svá regulativa, například:

  • zastavěná plocha
  • vzdálenosti domu od hranic pozemku
  • výška domu
  • sklon střechy

Pokud se těmito pravidly nemůžete řídit, tak na jednu stranu nemáte ničím svázané ruce, ale také to znamená, že se Vám nemusí pro dům podařit vhodný pozemek najít.

Reklama

Pro sestavení studie byly sepsány následující priority:

  • Čtverec nebo obdélník
  • Plnohodnotné 2NP
  • Garáž spojená s domem
  • Každá ložnice má šatnu
  • Zádveří
  • Uzavřená hala
  • Kuchyň má spíž
  • Jedna ložnice v přízemí
  • Velikost pokojů cca 14m2
  • Krb oboustranný

Již od začátku jsme uvažovali o myšlence pasivního domu, ale na úplném startu nebyla pasivita prioritou. To je také důvodem, proč se v požadavcích vyskytuje krb, který zřejmě v pasivním domě nebude moci být a neměl by v něm ani význam.

Reklama

Po zkušenosti s projektantem, který kreslil můj první dům a možnosti osobně nahlédnout do zpracování projektové dokumentace firmou G SERVIS, jsme se rozhodli zadat tvorbu studie a následně také dokumentace pro stavební povolení i prováděcí projektové dokumentace včetně modelu zahrady právě společnosti G SERVIS.

Byl nám přidělen spolupracující individuální architekt, který dostal naše požadavky a v průběhu tvorby studie s námi již komunikoval napřímo.

První zaslaný půdorys odpovídal našim požadavkům na 90% a při pohledu na 10 sepsaných odrážek výše to považuji za velký úspěch.

Reklama
Jak vznikala studie domu

Změny jsme požadovali provést pouze v garáži a v dílně, která s garáží sousedí. Napadlo nás, že je škoda, udělat garáž tak krátkou vzhledem k tvaru domu a požádali jsme architekta o její prodloužení. Tím v garáži vznikne dostatek prostoru pro zahradní stroje a nářadí.

Nika v dílně, ve které je zakreslena pračka, nám v půdorysu přišla zbytečně hluboká a rozhodli jsme se využít ji pouze z poloviny a z druhé poloviny vytvořit niku také v sousedící technické místnosti.

Krátce po odeslání těchto připomínek nám architekt Michal Dohnal z firmy G SERVIS poslal další návrh.

Jak vznikala studie domu

V návrhu již byl vytvořen sklad zahradní techniky, ale dle našeho názoru zbytečně oddělen od garáže. Pokud bychom příčku mezi skladem a garáží zrušili, ušetřili bychom jedny vstupní dveře do garáže a zbavili bychom se jedné zdi.

Po zapracování této připomínky jsme obdrželi finální návrh, na který jsme již mohli říci ANO.

Jak vznikala studie domuJak vznikala studie domu

Po odsouhlasení obou půdorysů přišla na řadu skica venkovní vizualizace domu, která nás oslovila hned při prvním otevření. Do finální podoby studie s vizualizacemi domu jsme požádali architekta o zapracování také vizualizace vnitřního prostoru haly.

Jak vznikala studie domu

Dokument se studií domu naleznete v příloze tohoto článku.   TIP: V předchozím článku jsme se věnovali kupní smlouvě a detailům, na které si při jejím podpisu dávat pozor. V příštím videu se podíváme na energetické posouzení domu s přihlédnutím k požadavku postavit dům v pasivním standardu a dosáhnout tak na dotaci v programu Nová zelená úsporám.

Otázka

Nechali byste si před vytvořením projektové dokumentace vytvořit studii domu? Jak se Vám líbí studie domu v projektu Svépomocí ŽIVĚ a co byste doporučili v návrhu změnit? Své podněty pište do komentářů. 

Náklady

Název položkyCena
Studie domu
25 000 Kč
Celkem25 000 Kč

Přílohy

Studie domu od G SERVIS - architekt Michal Dohnal
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama