Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku

Autor: Drakovci (37 příspěvků)
6. 7. 2021
1 komentář
Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku
Příspěvek stavebníka

Kadibudka, sprchový přístřešek a garáž

Ve slíbeném pokračování z minulého článku se s Vámi podělíme o to, jak jsme vyřešili kam s malou a velkou potřebou a jak jsme provedli sprchování v teplé vodě. Tyto samodomo vychytávky se nám velice osvědčili zejména při budoucí stavbě rodinného domu. Navíc potěšením bylo, že jsme tyto zařízení po splnění svého účelu prodali přes bazar, aby mohli sloužit někde jinde dál.

Kadibudka, aneb kam s tím.

Po pár dnech našeho kempování na pozemku nám bylo jasné, že kapacita chemického WC v karavanu nebude dostačující. Jeho dvacetilitrový objem pro fekálie byly pro nás málo a to i přes to, že mužské osazenstvo se snažilo co nejvíce chodit očůrávat blízké okolí. Navíc rozměry tohoto WC jsou spíše ideální pro hobití noru, než pro narostlého českého xxlchlapa.

V hlavě s předběžným plánem rozměrné a pohodlné kadibudky jsme navštívili hobbymarket a zakoupili OSB desky, latě, trámky, vruty, barvu a další potřebný materiál pro stavbu. V eshopu jsme objednali separační toaletu Separett Privy 500, pisoár a malé umyvadlo.

Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemkuVychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku
Reklama

Stavba celé kadibudky zabrala jeden den. Stačilo na OSB desku poskládat desky kolem dokola, pilou seříznout vrchní část, aby byla upravena pro spád vody. Na bocích pospojovat tyto desky úhelníky a dovnitř kadibudky za pomocí vrutů vložit pro zpevnění konstrukce latě a trámky. Na střechu jsme dali OSB desku, na kterou jsme přivrtali plech. Dveře pro kadibudku posloužily nevyužité panelákové dveře se skleněnou výplní, kterou jsme ozdobili tradičním srdíčkem. Celou kadibudku jsme natřeli kvalitní barvou. Později jsme na plechovou střechu doplnili zbytek asfaltové krytiny ze stavby chatky.

Druhý den jsme do kadibudky navrtali sklopnou desku s vyříznutým otvorem pro separační toaletu. Pod desku umístili kýbl s igelitovým pytlem pro tuhý odpad a za kadibudkou vyhloubili 1m hlubokou jámu, do které jsme nasypali hrubý štěrk a přivedli sem trativodové potrubí s tekutým odpadem. Výhodou separační toalety je, že zápach z ní je minimální, neboť pevný odpad padá kýblu, který je zasypáván dřevěnými pilinami, přičemž moč je odváděna do trativodu. Vyšší level této naší vychytávky bylo do naší rozměrné kadibudky 125x125x250 cm umístit ještě pisoár a malé umyvadlo, kterým samospádem protékala voda z 50l barelu. Vodovodní baterie byla napájena 12V zdrojem, přičemž spouštěla malé ponorné 12V čerpadlo v barelu. Po umytí rukou byl zároveň spláchnut i pisoár. Ke spláchnutí moči v separačním WC byla využívána malá konvička. Kadibudka byla vybavena ještě 12V LED páskem a solárním venkovním osvětlením, abychom ji po tmě lépe našli. Provoz kadibudky jsme tak mohli v našem bezelektřinovém období zajistit autobaterií. Zhruba týden stačilo, než se naplnil kýbl na tuhý odpad, ten jsme poté likvidovali s komunálním odpadem.

Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemkuVychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemkuVychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku

Sprchový přístřešek s teplou vodou

Tak jako potřeba mít si kam odskočit jsme začali řešit potřebu, kde se pořádně umýt. V rámci kempování na pozemku jsme začali pociťovať, někdy i doslovně, že by bylo potřeba se pořádně osprchovat. S končícím létem a možností opláchnout se v chladnoucích vodách Sadského jezera se nám nechtělo exhibovat před sousedy a oplachovat se ze solárního závěsného vaku na plotě, tak jsme vymysleli a do další letní kempovací sezóny zrealizovali sprchový přístřešek.

V hutních materiálech jsme zakoupili L jekly a bytelný pozinkový rošt. Dále jsme objednali z eshopu laminátové vlnité desky v rolích, které posloužili k opláštění a hlavně průtokovou duální sprchovou baterii s 3000W ohřevem na 220V.

Z dob učení jsem si vzpomněl na základy svařování elektrickým proudem a s čerstvě zakoupenou invertorovou svářečkou jsem se vrhl na konstrukci sprchy. L jekly jsem si flexou nařezal na potřebné díly, které jsem následně posvařoval k sobě. Celou konstrukci jsme natřeli opět kvalitní voděodolnou barvou Zinorex. Z laminátových desek jsme udělali plášť včetně střechy, který jsme připevnili drátem s plastovým povrchem. Sprchu jsme vybavili průtokovou baterií a světlem s pohybovým čidlem, přičemž jsme elektrické napájení vyvedli střechou do bezpečné vzdálenosti mimo sprchu.

Pod sprchou stačilo vykopat díru zasypat jí štěrkem a díky delším nohám jsme přístřešek zapíchli do země a dovnitř usadili pozinkový rošt, na který jsme pro větší komfort dali gumové rohože s oky. Sprchovou baterii jsme napojili na zahradní hadici s vodou. Sprchová baterie svým příkonem stačila ohřát studenou vodu na požadovaných 36-40˚C a při dostatečném vodním průtoku už očistě nic nebránilo.

Reklama

Garáž – plechový sklad.

K uskladnění věcí, které nechcete nechat jen tak ležet uprostřed pozemku začnete brzy řešit, kam je bezpečně uložit nejlépe pod zámek.

Po ověření informace na stavebním úřadu jsme se rozhodli pro plechovou garáž, ehm vlastně sklad, protože když něco nazvete oficiálně garáží, tak už berete na sebe břímě ohledně ochrany životního prostředí před únikem ropných látek. To, že v tom plechovém skladu budete skladovat vozidlo, už nikdo neřeší.

Bez nutnosti ohlášení stavby jsme zvolili plechový sklad do 25m2 (5x5m) se sedlovou střechou. Tento sklad jsme objednali přes českého prostředníka u polské firmy, která ji zdarma do týdne přivezla a na místě smontovala.

Během tohoto týdne bylo pro mě výzvou připravit 8 betonových patek ze ztraceného bednění. Nejprve jsem si rozměřil vzdálenosti patek od sebe a provedl potřebný výkop pod osazením ztraceného bednění. Díky vykopanému písku pod nádržemi a tekoucí vodě stačilo už jen v rámci betonfitnessu lopatou umýchat cca 15 stavebních koleček betonu, který jsem umístil pod ztracené bednění a následně jej jím i vyplnil a zarovnal. Tuto posilovací kratochvíli jsem zvládnul za 4 dny, kdy nám zbyl čas ještě na ztuhnutí betonu.

Den kdy měli přivézt plechovou garáž, už bylo vše připravené. S manželkou jsme netrpělivě od oběda vyhlíželi, kdy konečně dorazí na pozemek. K našemu překvapení přijeli až v podvečer. Plechovou garáž přivezli na podvalníku a dva rychlí šikovní polští řemeslníci se na montáž vrhli jak piraně na maso ve vodě. Do hodiny na betonových patkách stála plechová garáž a s úsměvem nám předávali od ní klíče.

Jedinou chybou na celé této plechové kapitole bylo to, že jsme v té době ještě netušili, že garáž bude překážet budoucí stavbě rodinného domu a bude ji nutné rozebrat a po 3 letech prodat. Navíc jsme se v rámci stavební fitness kultury rozhodli tuto plechovou garáž vyplnit zámkovou dlažbou, a doplnit okolo garáže zatravňovací dlaždice, ale co by člověk z nudy jen tak pro radost neudělal.

Reklama

Zabezpečení pozemku – wifina, kamery a alarm.

S blížící se první zimou jsme museli vyřešit, jak zabezpečit pozemek s garáží a karavanem. Visací zámek na rezavé bráně s občasným dohledem blízkých sousedů se nám nezdál úplně nejjistější způsob ochrany majetku.

Díky proudící elektřině jsme měli možnost využít připojení k internetové síti od místního providera. Tuto jsme na pozemek dostali díky 5ghz anténě umístěné na garáži. Tato anténa dokázala zároveň po pozemku šířit wifi připojení pro koncové zařízení.

Kamerami s wifi připojením jsme vybavili karavan, garáž a stožár na pozemku, kam jsme dali mimo otočné kamery i velký LED reflektor s pohybovým senzorem.

Do karavanu jsme umístili hlavní alarmovou jednotku a plechovou garáž, karavan, elektroměrný sloupek (dveře, okna, PIR čidla) jsme vybavili senzory, které nás v případě narušení prostřednictvím základny vyrozuměly SMS, či zavoláním na telefon. Naštěstí kromě jednoho falešného poplachu způsobený můrou jsme zjistili, že lokalita je bezpečná.

Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemkuVychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku

Až se zima zeptá.

Před zazimováním bylo nutné vypustit veškerou vodu z hadic a karavanu, aby nedošlo k popraskání mrazem.

Rozloučili jsme se se sousedy a v zimě občas nahlédli díky wifi kamerám na opuštěný pozemek.

V průběhu zimy jsme začali plánovat další kempovací sezónu. Při dlouhých zimních procházkách s Dexem v pražských parcích jsme se s manželkou shodli, že by možná nebylo špatné, letní sezónu do budoucna přeměnit na celoroční pobyt.

No a jak to bylo dál, jak jsme začali snít o našem budoucím domečku, jaké prostředky jsme využili pro návrh našeho budoucího bydlení, o tom se s Vámi podělíme příště.

Navíc se můžete těšit na informace, foto a časosběrné video z jednodenní stavby zahradní OSB chatky.

Vychytávky, které usnadní obývání a zajištění stavebního pozemku
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Drakovci
Drakovci (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací