Bednění stropů ze stropních dílců

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Strop
23. 3. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Tentokrát se v našem projektu e4 dům svépomocí připravujeme na skládaný strop Porotherm. Ten je ale nutné předem dokonale podepřít.

V půjčovně stavebnin DEK nám sestavili podrobný plán a spočítali všechny podpěry, které na podepření stropu budeme potřebovat. My je teď musíme roznosit a podle plánu postavit.

Pro bednění jsme si zajeli do půjčovny PERI, kde byla připravena naše zakázka ze stavebnin DEK.

Jde se na to

Nejdřív jsme si všechny komponenty nanosili do garáže a poté začali s rozmisťováním stojek v obývacím pokoji. Aby se nám se stojkami lépe manipulovalo, rozložíme si prvně trojnožku. Díky ní bude později stojka sama držet. Abychom ochránili hydroizolaci, podložili jsme trojnožky u stěn odřezky z prken.

Stropní stojku poté postavíme k trojnožce a zajistíme hákem a maticí. Všechny matice dotahujeme pouze rukou. K bednění tak nepotřebujeme žádné další nářadí.

Bednění stropů ze stropních dílců
Reklama

V místnosti jsme si nejprve rozmístili dvě stojky na délku dřevěných nosníků. Na stojky jsme poté nasadili hlavy a umístili nosník. Následně jsme vyzvedli stojky i s nosníkem na úroveň obvodového zdiva.

Vzdálenost dřevěných trámů pod budoucími POT nosníky nesmí překročit 1,8 m. Stojky podepírající dřevěný trám můžou být od sebe maximálně 1,5 m.

Podle technické příručky Porotherm je nutné u nosníků zajistit vzepětí v poměru 1:400. V místnosti široké 4 m má být tedy nosník uprostřed místnosti o 1 cm nadvýšen oproti krajním stěnám. V praxi se vzepětí řeší také tak, že se dřevěné trámy pod POT nosníky urovnají do vodováhy a teprve po umístění nosníků a MIAKO vložek se od středu místnosti zajistí potřebné vzepětí.

Bednění stropů ze stropních dílců
Reklama

My jsme vzepětí nastavili předem podle vodováhy položené na nosníku. Podle potřeby stropní stojku přizvedneme na požadovanou hodnotu. Poté podle vodováhy urovnáme všechny stojky s nosníky.

Nakonec umístíme další stojky na střed 3m nosníků. Můžeme přistoupit k ukládání stropní konstrukce.

Bednění je připraveno. Nyní nás čeká návštěva stavebnin DEK a koupě těžkého asfaltového pásu, který bude položen na zdivu. Na něm poté budou poskládány POT nosníky.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama