11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Týdenní přehled
23. 11. 2020
0 komentářů
11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva
Redakční článek
Tento týden nás čekalo dozdění cihel v místech parapetů, překlady v garáži, na jižní a západní straně domu, vytvoření betonových patek pod ocelové I profily a dozdění 11. řady zdiva.

24. 7. 2020 – Den 37 – 5 hodin na stavbě

Na dnešek jsem měl v plánu udělat překlady v celém domě, a tak jsem nechal pomocníky odstranit zakrytí ze všech cihel po obvodu domu,. Trvalo jim to půl hodiny.

Rovnou prozradím, že jsme zvládli jen 3 otvory. Dna na okna v garáži s roletovým boxem a jeden nad dveřmi do garáže.

Ráno bylo třeba dozdít a natočit video k umisťování cihel v místě parapetu. Poloviční cihly jsme ukládali do termo malty a celé standardně do lepidla. Při pokládání cihel do lepidla jde vše hladce. Maltu je potřeba namíchat velmi řídkou a cihly opravdu pořádně namočit, jinak velmi rychle z malty vysají vodu a těžko se s nimi pak manipuluje.

V garáži jsme měli zaparkované palety ze včerejšího zavážení z Wienerbergeru. Nebylo proto nutné vozit sem haki lešení. Nevýhodou bylo, že palety nebyly úplně u zdi a výška také nebyla ideální. Pustili jsme se tedy do překladů a stáli při tom na paletách.Na dnešek jsem měl v plánu udělat překlady v celém domě, a tak jsem nechal pomocníky odstranit zakrytí ze všech cihel po obvodu domu,. Trvalo jim to půl hodiny.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Z kontejneru jsme přinesli všechny roletové schránky a vyskládali si je na stavbě jednu vedle druhé.

Přišlo na řadu první okno. Vedle otvoru jsme si připravili cihly, abychom podle nich mohli kontrolovat, zda jsou překlad i schránka ve správné výšce. Schránku jsem do otvoru vyzkoušel usadit teprve nasucho. Zjistil jsem ale, že lišta, která je na čelní straně ve spodní části schránky, se do otvoru nevejde. Pokud tato situace nastane, potřebná část lišty se odřízne úhlovou bruskou s kotoučem na železo.

Když byla schránka podle potřeb upravena, očistil jsem cihly a nanesl pod schránku zdicí maltu ve výšce 10 mm. Do ní jsem schránku usadil, zarovnal s vnějším okrajem zdiva a urovnal do vodováhy.

Pak jsem si nachystal maltu pod překlad KP Vario, což je nosný betonový překlad, u něhož záleží jak ho umístíme. Stačí si jen ohlídat, aby cihlová část směřovala do interiéru. Ke každé schránce se dodává stejně dlouhý překlad KP Vario. Oproti standardním překladům KPZ je KP Vario o dost robustnější a tím pádem také těžší.

Reklama
11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Překlad byl hodně těžký. I tak se nám ho ve třech lidech podařilo správně umístit, slícovat s vnitřní stěnou a urovnat do vodováhy. Mezera vzniklá mezi překladem a schránkou slouží pro vložení tepelné izolace. V našem případě se dle projektu jedná o 6 cm silnou desku z extrudovaného polystyrenu.

Stejným způsobem jsme se vrhli na usazení druhého překladu v garáži.

Poté jsem si u garážové stěny (východní zeď) založil v 11. řadě rohy a pak postupně dozdil 11. řadu cihel postupně od rohů k překladům.

Mezi schránkou a zdivem po stranách by se měl podle popisu výrobce vyplnit pěnou.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva
Reklama

Na řadu přišel překlad složený ze 4 kusů překladu KP7 a polystyrenové izolace. Tyto kerambetonové překlady jsou mnohem lehčí.

Po usazení všech překladů nad otvor, jsme je převázali vázacím drátem, aby nedošlo k jejich nechtěnému překlopení.

25. 7. 2020 – Den 38 – 3 hodiny na stavbě

Na dnešní den mi kamarád pro snazší nandavání navrhl postavit šibenici s tím, že mi půjčí zvedák (tzv. kočku). Dopoledne jsem tedy ze dřeva schovaného z minulé stavby vytáhl staré trámy a vytvořil z nich šibenici. Poté jsem zajel pro zvedák a potřebné řetízky pro zavěšení.

Pak jsme to šli na prvním překladu otestovat. Shodou okolností šlo o překlad Porotherm Vario s prostorovou výztuží. To je překlad, který se vkládá za schránky pro venkovní stínění Vario UNI, které je delší než 175 cm.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva
Reklama

Dále přišly na řadu dva ocelové I profily, které bylo třeba umístit do okna v obýváku. Okno směřuje na jih, kde bude terasa, a bude provedeno posuvným HS portálem. Pro toto okno jsme měli na pomoc i souseda.

Následně jsme usadili dvě menší schránky Vario UNI na západní stranu.

27. 7. 2020 – Den 39 – 2 hodiny na stavbě

Abychom mohli dokončit překlad nad otvorem pro garážová vrata, kde mají být podle projektu umístěny ocelové I profily, musíme pod nimi vytvořit betonovou patku vysokou přibližně 5 cm, abychom dorovnali cihlový modul, tedy výšku 25 cm.

Abych nemusel řezat bednění z latí, rozhodl jsem se použít zbytky extrudovaného polystyrenu, které se mi hromadí z desek, jež vkládám mezi překlady nad otvory pro okna a dveře.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Nejprve jsem si změřil šířku otvoru pro vjezd do garáže, následně délku I profilu, který bude tvořit překlad. Tím jsem zjistil, o kolik bude traverza přečnívat na každou stranu.

Z polystyrenu jsem si uřízl potřebnou délku (boky patky) a přední a zadní stranu, kterou jsem o 12 cm prodloužil, abych mohl připojit již uříznuté boky. Polystyrenové odřezky mají tloušťku 6 cm.

Zadní stranu, která bude ležet na cihlách, jsem od horní hrany boků posunul o 5 cm výš a na spodní zapíchl dva hřebíky ve vzdálenosti 5 cm opět od horní hrany. Jednotlivé polystyrenové odřezky jsem k sobě spojil také jen hřebíkem.

Pak už stačilo bednění položit na zdivo a namíchat si beton a připravit kousky betonářské výztuže pro vložení do betonu.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Zdivo jsem předem pořádně navlhčil, aby cihlový střep hned nevysál z betonu všechnu vodu. Poté jsem vložil beton do bednění a urovnal vodováhou.

Druhý den ráno beton pokropím a zakryji, protože má být 35 °C ve stínu.

29. 7. 2020 – Den 40 – 9 hodin na stavbě

Dnes přišlo na řadu dokončení 11. řady zdiva a překladů na severní straně domu směrem do silnice.

Velký obdiv a poděkování patří 70letému důchodci Vašíkovi, který se sám přihlásil na brigádu, protože ho stavění baví. A my mu vůbec nestačili.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Postupně jsme tedy od východu z garáže dozdívali poslední řadu cihel a zdivo hned přikrývali. Osadili jsme také schránku VARIO UNI délky 350 cm nad budoucí HS portál.

Postupně jsme pak dokončili překlady na severní straně. V kuchyni je překlad se schránkou VARIO UNI pro venkovní stínění a zbytek překladů je bez stínění. Tam se používají překlady s označením KP 7, které se postupně ukládají za sebe.

Postupovali jsme dle projektu a umístili za první venkovní překlad tepelnou izolaci šířky 120 mm. Skládali jsme ji ze dvou desek šířky 60 mm. Pak bylo třeba uložit další 3 překlady.

Při ukládání posledního překladu jsem zjistil, že mezi překlady vznikla dost velká mezera. Podle technického konzultanta ji stačí vyplnit pěnou, ale elegantnějším řešením by bylo zvolit například o 1-2 cm širší tepelnou izolaci. Příště by bylo určitě lepší si to předem změřit a podle konkrétní hodnoty upravit šířku izolace.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva

Posledním oříškem bylo uložení ocelových I profilů nad vjezdem do garáže. Z přívěsu auta jsme je ve dvou lidech sundali. Pak jsme je chtěli zvednout naším zvedákem. Zjistili jsme ovšem, že při jeho zvedání se ohýbá celé lešení, takže bylo třeba ho nějak zatížit. Tak jsme na pomoc zavolali ještě Martina Vavreka a naši Elišku.

Vojta dělal zátěž, já s Martinem jsme byli každý na jedné straně překladu a Eliška zvedala břemeno. Šlo to pěkně.

Překlady jsme ukládali na předem připravené betonové podklady vyztužené betonářskou výztuží a lehce jsme je podmázli lepidlem.

Když bylo hotovo, dozdili jsme k překladům poslední cihly, uklidili a odpočívali.

11. stavební týden – Překlady a dozdění parapetů a 11. řady zdiva
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací