(ne)větraná fasáda ?

Autor: Levis20 (1 příspěvek)
26. 2. 2017
4 komentáře
Dotaz

Dobrý den.

Rád bych Vás kolegové stavebnící požádal rady a připomínky k fasádě z Cetris desek. Stavíme "pasivní" dům, kde je naprojektován 300mm šedý polystyren jako fasádní zateplení. Polystyren už máme nakoupený, ale na poslední chvíli jsme se rozhodli pro systém fasádních desek Cetris. Jde nám ale spíše o vzhledovou (moderní) formu této fasády, nežli aby fasáda splňovala podmínku "provětrávání". Snažím se nějakým způsobem vymyslet, jak dané desky ukotvit přes polystyrenové zateplení.

Cenové nabídky firem pohybující se kolem 1mil. už ignoruji a chci realizovat fasádu svépomocí.

V příloze jsem vytvořil jednoduchý náčrt jak o realizaci uvažuji. Princip je v tom, že "fošny" šířky 300mm jsou ukotveny k betonovému zdivu. Fošna bude na spodní hraně podepřena úhelníkem z 1cm tlusté oceli (kvůli únosnosti) a z boků chycena klasickými úhelníky kvůli stabilizaci. Mezery mezi jednotlivými fošnami vyplněny 300mm EPS. 300mm fošny jsem zvolil z důvodu, že kotvící úhelníky, na které by se kotvily latě, o délce min 340mm jsou cenově přemrštěné. A hlavně v případě klasického roštu samozřejmě polystyren nevyplní mezery jako vata, tudíž jsem zvolil fošny doufaje v to, že i 300mm fošna bude mít určitou tepelnou izolaci při její šířce.

Stavba je jednoduchý obdélníkový bungalov s pultovou střechou. Pokud máte někdo zkušenosti s podobnou konstrukcí nebo návrh na jiný typ kotvení, velice rád bych si přečetl Vaše názory.

Děkuji

Přílohy

staensoubor1.jpg
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama