Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Autor: Pavel Matuš (18 příspěvků)
18. 5. 2024
0 komentářů
Nádrž na dešťovou vodu bez betonování
Příspěvek stavebníka
Instalace nádrže ATLANTIS 7000

Prvně rozvody

Rozhodnutí zakopat nádrž na dešťovou vodu takto brzy, přišlo po zjištění, kolik vody z provizorních svodů teče k baráku a tím pádem do základů. Naše střecha má 380 m2, vody je to dost.

Připravil jsem i gajgry, do kterých jsem poté zarazil provizorní svody a světě div se, funguje to. Nádrž na 7000 litrů byla plná po dvou dnech středního deště - od té doby testuji vsak. :-) Absolutně nerozumím, že někdo využívá tuto vodu například pro míchání lepidla atd. - je to všechno chemie a patří tam pouze a jedině pitná voda!

Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Spád

Jelikož je dům opravdu velký a trasa potrubí má na jedné straně 25 metrů a na druhé 35m, začal sem prvním gajgrem s vývodem do boku a tím nahnal několik centrimetrů. Používal jsem potrubí 125 mm. I přesto, že jsem spádem opravdu šetřil mi nezbylo nic jiného než na nádrž zakoupit o prodlužovací komínek.

4metrové trubky jsme pečlivě mazali, ale asi i kvůli nízkým teplotám byly na spojení třeba čtyři mužské ruce, které se u toho pěkně zapotily.

Reklama
Nádrž na dešťovou vodu bez betonování

Samotná nádrž

Po shlédnutí videa pana Tesárka na Youtube, jsem objednal tu samou nádrž, ale pouze jednu, přijde mi to i tak až až. Zvažoval sem i takové, které jsou sice levnější, ale musí se obetonovávat a nakonec jsem je zavrhl. Uvažoval jsem i o betonové, ale do těch polských se mi nechtělo a přeci jenom vodu mám raději z PET flašky než z betonového květináče. Nádrž jsem vybral na webu nadrznavodu.cz a vše proběhlo na jedničku.

Po vykopání díry jsem urovnal dno kulatým kamínkem (kulatým abychom nepoškodili nádrž) a nádrž jsme usadili bagrem.

Po jejím částečném napuštění jsme ji zasypali zase kulatým kamínkem a šli jsme na vsak.

Nádrž na dešťovou vodu bez betonování
Reklama

Vsak

Máme to štěstí, že náš pozemek a vlastně celá čtvrť je jeden velký kamenolom, takže se vsakuje voda skoro sama. Dovolil sem si tedy vsak trochu odfláknout a moc jsem ho nehrotil. Dnes po několika týdnech a opravdu hodně deště už vím, že funguje. Počítám navíc s opěrnou zdí a na vsak bude navezeno cca ještě metr hlíny, než přijde trávník. Snad to bude dobré i v budoucnu.

Trubku do vsaku jsme nechali ještě částečně odhalenou, aby auta, která navážejí zeminu nejezdili přímo přes ní.

Není se čeho bát, tohle by měl zvládnout každý.

Náklady

Název položkyCena
Traktorbagr
8 000 Kč
Štěrk a kamínky
10 366 Kč
Nádrž
33 515 Kč
Potrubí 125mm
14 000 Kč
Celkem65 881 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (18 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací