13. část - Sádrové strojní omítky

Autor: Véna (14 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
17. 5. 2024
0 komentářů
13. část - Sádrové strojní omítky
Příspěvek stavebníka

Neříkej hop, dokud nepřeskočíš!

Příprava

Před omítkama jsem chlapcům osadil elektrokrabice 0,8 cm nad cihlu, přesně podle jejich instrukcí. Zalepil jsem páskou a folií vše, co jsem nechtěl, aby zacintali omítkou. Na celé podlaze už byla navařená hydroizolace, protože se to z té IPY líp sbírá, než z betonové desky.

Realizace

Omítky prováděli polští kolegové. Nemám už páru, odkud jsem na ně měl kontakt, ale dohodli jsme se na 280 kč/m2 se vším všudy. Z DEKu si nechali dovést 6 palet sádrovky Knauf a v pondělí 18. 3. ráno přifrčeli. Měli to ke mě cca. 100 km a přijeli nějakou starou Kiou s korbou, na které měli stříkací stroj a vercajk.

Já bych tou Kiou teda nejel ani do sousední vesnice, ale budiž. Prošli jsme barák a začali lepit rohy a APU lišty. V úterý začali stříkat ložnici a vše se zdálo v pořádku. Byli jen 2, ale šlo jim to dobře. Říkali, že max. 8 dnů a jsou pryč, podle toho jsem nasmlouval kámoše vodaře, ať si to přijedou dopojit a můžu pokládat podlahový polystyren. Borci do pátku makali jak draci a udělali 4 místnosti.

Vše se zdálo být zalité slunce, dokud jsem nepřijel v pondělí po práci na stavbu a tam ani noha. Nic, počkal jsem do úterý, ale taky nikdo. Volal jsem šéfovi, ale ozval se až ve středu (kdy taky nedojeli), že kolega kalí a nechodí do práce :-D Oprášil jsem polsko/ostravský slovník nadávek a během chvíle jsme si to vyříkali.

Já ten týden nemohl čekat, takže vodaři odvedli svou práci a komplet vše napojili. Bohužel technická, koupelna a kuchyň nebyla naomítaná, ale nedalo se nic dělat. V pondělí 1. 4. znovu přijeli, hned zase dostali kouř, ale omluvili se byli slušní. Řekl jsem jim, že už tam mají napojené trubky, ale říkali, že v pohodě, že je to jejich chyba a že to připravené měli, ale nepřijeli, tak si musí nějak poradit.

Trubky se povolily z objímek a odtáhly bokem a vše se povedlo udělat. Od čtvrtku už makali ve 3 a od pátku do neděle ve 4. Šlo jim to fakt od ruky, koukat na ně byl koncert. Hlavně ta velká kuchyň s obývákem byla radost sledovat. I přes ten týdenní kotrmelec musím říct, že si se vším poradili a rovinnost je skvělá.

Každý večer jsem si to po nich prošel a změřil. V obýváku byl problém s jednou zdí, kterou jsem trochu (ehm, trochu víc) křivě vyzdil, ale poradili si i s tím. Nakonec jsme spočítali metry (já měl svůj výpočet, aby mě neobrali), ale byli fakt slušní a sešli jsme se.

Já zaplatil a by jsem rád, že už odjíždí a máme hotovo. Pak jsem začal samozřejmě intenzivně větrat. Teď máme měsíc po omítkách a pořád jsou místa, kde je ještě vidět mokrý flek (hlavně stavební pouzdro, kde se stříká na kov, který logicky nesaje).

Nakonec nevím, jestli bych chlapce doporučil, protože prostě spolehliví úplně nebyli. Na druhou stranu, když makali, byla to radost sledovat. Peníze asi taky normální, takže jsem vlastně spokojený a jedeme dál. V dubnu se toho totiž u nás odehrálo opravdu hodně.

Do elektrokrabic jsem nastrkal zmuchlané letáky (noviny..). Když to nechtěně zaomítají, ten vlhký papír zůstává prokreslený, vy to na zdi vidíte a pak si ji vyškrábnete. Proto je ideální si přes omítání celý dům natočit na video a pak místnosti podle videa projím a zkontrolovat počty. U nás 2-3 krabice zaomítali, ale podle videa nebyl problém je najít a vyčistit.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací