Plošná hydroizolace

Autor: ST (7 příspěvků)
17. 5. 2024
0 komentářů
Plošná hydroizolace
Příspěvek stavebníka

Penetrace a natavení asfaltových pásů.

Příprava povrchu

Po dostatečném vyschnutí betonu na základové desce jsme se mohli pustit do plošné hydroizolace. Základovou desku jsem nejprve pečlivě prošel a odsekal případné nerovnosti, nebo ostré hrany betonu. Desku poté pečlivě zametl.

Penetrace

Po přípravě betonu přišla na řadu penetrace, zvolil jsem asfaltovou penetraci Den Braven. Vše jsem nanášel malířským válečkem a snažil jsem se dělat poctivou vrstvu, aby nikde neprosvítal beton. Penetraci jsem následně nechal cca 2-3 dny pořádně zaschnout.

Volba asfaltových pasů

Volba asfaltových pásů mi dala docela zabrat. Na trhu je hodně druhů a variant. Základní rozdělení je na oxidované a modifikované asfaltové pásy. Dále pak proti radonu nebo pouze proti vlhkosti. S hliníkovou vrstvou nebo bez ní. Po delším vybírání a konzultování se stavebníky jsem vybral asfaltové pásy od Charváta. Dle projektu jsem měl dávat dvě vrstvy, jednu pouze proti vlhkosti, druhou proti radonu. Nakonec jsem zvolil první vrstvu oxidovaného asfaltového pásu proti vlhkosti a druhou modifikovaný s hliníkovou vložkou proti radonu.

Reklama

Natavování

Natavovat jsme začali pouze po obvodu, kde bude obvodová zeď a pod nosnou příčku. Obvod s přesahem 15cm ohnutý dolů pro zpětný spoj. Nejprve jsme dávali vrstvu oxidovaného asfaltového pásu, poté druhou vrstvu modifikovaného. Snažili jsme se pásy co nejvíce natavit, aby dobře držely. V této době bylo ovšem takové horko, že pásy "tekly" už jen ze sluníčka.

Pásy v celé ploše jsme dodělávaly až před zděním vnitřních příček, postup byl úplně stejný jako po obvodu. Byli jsme na to dva lidi, jeden s hořákem, druhý pomocí tyčky "odmotával" asfaltový pás. Vše s přesahem 15cm. Kolem prostupů a pro všechny detaily jsem použil tekutou izolaci.

Nedělat ihned izolaci po celé ploše desky, během zdění se od palet, lešení, atd. můžou pásy lehce poškodit, lepší je jí dodělat až před zděním příček.

Náklady

Název položkyCena
Penetrace + pásy
20 000 Kč
Celkem20 000 Kč
Reklama
Plošná hydroizolacePlošná hydroizolace
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací